<<Strona główna

Tofu z sezamem

Autor: thiessa @ 5:54pm, Niedziela 31 Styczeń 2010.


Źródło: "Sichuan cookery" Fuchsia Dunlop

PysznoÅ›ci. W tym daniu znalazÅ‚am smak, za którym tÄ™skniÅ‚am i który wielokrotnie wspominaÅ‚am. Takie wÅ‚aÅ›nie danie z tofu jedliÅ›my 6 lat temu, podczas naszej pierwszej wyprawy do Malezjii na północnych przedmieÅ›ciach Kuala Lumpur w knajpie prowadzonej przez ChiÅ„czyków. Oryginalnie danie sporzÄ…dza siÄ™ z wieprzowiny, w książce autorka podaje przepis na woÅ‚owinÄ™, ale zaznacza, że można je zrobić z tofu, co też uczyniÅ‚am. Po zastÄ…pieniu bulionu z kurczaka wywarem warzywnym otrzymamy danie wegetariaÅ„skie. 


Składniki:

500g tofu (u mnie 3 opakowania po 180g), pokrojonego w paseczki,
olej arachidowy do smażenia.

Na marynatÄ™:
30-40g kawałek imbiru, rozgnieciony i z grubsza posiekany,
1 cebulka dymka, posiekana,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki wina Shaoxing.

Na sos:
250g chińskiego bulionu z kurczaka (gotowany z dodatkiem imbiru),
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
1 łyżeczka wina Shaoxing,
1/4 łyżeczki soli,
2 1/2 łyżeczki białego cukru (można dodać słodzik),
1 gwiazdka anyżu,
kilka kawałków kory kasji albo 1/3 laski cynamonu.

Do wykończenia:
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
1 łyżeczka oleju chilli (opcjonalnie),
1 łyżka prażonego sezamu.

Wymieszać tofu ze składnikami marynaty, wrzucić na rozgrzany wok i smażyć, aż tofu uzyska złocisty kolor.
Składniki sosu zagotować, włożyć podsmażone tofu i gotować ostrożnie na małym ogniu, żeby się nie rozwaliło.
Dodać składniki do wykończenia, lekko pomieszać i serwować.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

My husband and i ended up being really delighted that Ervin managed to do his inquiry via the precious recommendations he was given in your blog. It is now and again perplexing to just be giving for free tips and tricks which other folks could have been making money from. We already know we have the blog owner to be grateful to for that. The most important explanations you have made, the straightforward site menu, the relationships your site make it easier to promote - it is all exceptional, and it is letting our son and our family feel that that idea is entertaining, and that's quite fundamental. Thank you for all!

a bathing ape - 5:21pm, Czwartek 8 Czerwiec 2023.http://www.abathingapeofficial.com

I definitely wanted to write down a brief note in order to appreciate you for these nice concepts you are placing on this site. My prolonged internet search has now been compensated with reliable concept to exchange with my good friends. I would say that we website visitors actually are really endowed to be in a fine place with many perfect people with very helpful tricks. I feel rather grateful to have encountered the webpage and look forward to so many more pleasurable moments reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

goyard - 11:13pm, Sobota 17 Czerwiec 2023.http://www.goyardshandbag.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów