
Pieczone bakÅ‚ażany z pomidorami i ciecierzycą
Autor: thiessa @ 10:21pm, środa 8 Czerwiec 2011.

ŹródÅ‚o: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
W zasadzie jest to wariacja na temat ratatuji, ale smakuje nieco inaczej. Nie muszę chyba pisać, że jest przepyszne. Każde niemal danie zawsze oceniam pod kątem przydatności lunchowej a to nadaje się do tego idealnie. Może już bez lampki biaÅ‚ego wina pitego do niego dnia poprzedniego, ale równie fantastyczne.
Składniki:
4 Å‚yżki oliwy,
2 duże bakÅ‚ażany (1,3-1,4 kg),
1 gÅ‚ówka czosnku,
2 czerwone papryki,
1 cebula, pokrojona w kliny,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 szklanki białego wina,
2 Å‚yżeczki suszonego estragonu,
1 Å‚yżeczka suszonego tymianku (daÅ‚am świeży),
1 Å‚yżeczka mielonej kolendry,
1/2 Å‚yżeczki papryki,
1 Å‚yżeczka soli,
kilka szczypt świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
2 liście laurowe,
1 puszka pomidorów,
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( u mnie więcej).
BakÅ‚ażany przekroić wzdÅ‚uż na ćwiartki a następnie na plasterki 1 cm grubości. WyÅ‚ożyć na blachę wyÅ‚ożoną papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Taka ilości bakÅ‚ażanów na pewno nie zmieści się na jednej blaszce, ja piekÅ‚am na dwóch jednocześnie. Obok bakÅ‚ażanów poÅ‚ożyć papryki posmarowane pozostaÅ‚ą oliwą oraz czosnek w Å‚upinkach (przedtem należy zdjąć tyle Å‚upin ile się da zdjąć z Å‚atwością, resztę zostawić. Zapiekać 25 minut. Po tym czasie papryki powinny być gotowe do wyjęcia. WÅ‚ożyć je do foliowego worka, zawiązać i odstawić.
BakÅ‚ażany wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut, smarując je wcześnie oliwą, jeśli potrzeba. Nie powinny się wysuszyć.
W międzyczasie w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać posiekany czosnek do cebuli i smażyć jeszcze 2 minuty. Wrzucić pomidory rozgniatając je w dÅ‚oniach, bakÅ‚ażany i przyprawy.
Wyjąć papryki z worka, obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić na kawaÅ‚ki, dodać do garnka i wrzucić ciecierzycę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Na końcu wycisnąć do potrawy upieczony czosnek.
Komentarze
Czy Ty też nie zsikujesz bakłażanów?
Fantastyczne danie!
Muszę częściej jeść strączkowe...
Lekka - 12:01am, Czwartek 9 Czerwiec 2011.
Lekka chodzi Ci o nasalanie? Nie, obecnie hodowane odmiany nie maja goryczki. Szkoda czasu na ten zabieg, chciaz z drugiej strony chlona wtedy mniej tluszczu.
Dla mnie straczkowe to podstawa, juz pisalam, ze jem je przynajmniej raz w tygodniu a bywa, ze i wiecej.
thiessa - 6:53am, Czwartek 9 Czerwiec 2011.
No to dla mnie informacja nad informacje, bo nie zawsze ten bakłażan robię w sposób zagrażający mu (i sobie) tłuszczem.:)
Dzięki.:)
Lekka - 10:36am, Czwartek 9 Czerwiec 2011.
Lekka ciesze sie w takim razie, ze moglam byc pomocna.
thiessa - 9:31pm, Czwartek 9 Czerwiec 2011.
Faktycznie wariacja na temat ratatui, ale ta wersja brzmi równie kusząco jak i inne znane mi i wykonane dotychczas. Ja bym sobie tylko odpuściła - jak zawsze zresztą - obieranie papryki. No i tyle ziół musi mieć wpływ na smak. Zrobię jak tylko mi sie dieta lekkostrawna skończy, zwłaszcza, ze tu ciecierzyca, którą pokochałam szczerze od czasu naszego może drugiego spotkania:)
Kinga - 11:54pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.
Kinga do zwyklej ratatuji tez nie obieram papryki oczywiscie, ale jesli i tak pieke baklazany to co mi szkodzi zdjac skorke, ktora sama odchodzi?
Polecam ta potrawe, bo na prawde mila to domiana po tej zwyklej.
thiessa - 9:36am, Czwartek 23 Czerwiec 2011.
Zrobię, zrobię i dam znać jak wyszło!
Kinga - 11:27pm, Niedziela 26 Czerwiec 2011.
Ile razy można ogłosić upadłość konsumencka?
Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren't
loading correctly. I'm not sure why but I think
its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.
Gdzie złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej?
Francis - 10:51am, Sobota 26 Sierpień 2023.http://Francis