<<Strona główna

Pieczone bakÅ‚ażany z pomidorami i ciecierzycą

Autor: thiessa @ 10:21pm, środa 8 Czerwiec 2011.

Pieczone bakÅ‚ażany z pomidorami i ciecierzycą

ŹródÅ‚o: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero

W zasadzie jest to wariacja na temat ratatuji, ale smakuje nieco inaczej. Nie muszę chyba pisać, że jest przepyszne. Każde niemal danie zawsze oceniam pod kątem przydatności lunchowej a to nadaje się do tego idealnie. Może już bez lampki biaÅ‚ego wina pitego do niego dnia poprzedniego, ale równie fantastyczne.

Składniki:

4 Å‚yżki oliwy,
2 duże bakÅ‚ażany (1,3-1,4 kg),
1 gÅ‚ówka czosnku,
2 czerwone papryki,
1 cebula, pokrojona w kliny,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 szklanki białego wina,
2 Å‚yżeczki suszonego estragonu,
1 Å‚yżeczka suszonego tymianku (daÅ‚am świeży),
1 Å‚yżeczka mielonej kolendry,
1/2 Å‚yżeczki papryki,
1 Å‚yżeczka soli,
kilka szczypt świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
2 liście laurowe,
1 puszka pomidorów,
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( u mnie więcej).

BakÅ‚ażany przekroić wzdÅ‚uż na ćwiartki a następnie na plasterki 1 cm grubości. WyÅ‚ożyć na blachę wyÅ‚ożoną papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Taka ilości bakÅ‚ażanów na pewno nie zmieści się na jednej blaszce, ja piekÅ‚am na dwóch jednocześnie. Obok bakÅ‚ażanów poÅ‚ożyć papryki posmarowane pozostaÅ‚ą oliwą oraz czosnek w Å‚upinkach (przedtem należy zdjąć tyle Å‚upin ile się da zdjąć z Å‚atwością, resztę zostawić. Zapiekać 25 minut. Po tym czasie papryki powinny być gotowe do wyjęcia. WÅ‚ożyć je do foliowego worka, zawiązać i odstawić.
BakÅ‚ażany wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut, smarując je wcześnie oliwą, jeśli potrzeba. Nie powinny się wysuszyć.
W międzyczasie w garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Dodać posiekany czosnek do cebuli i smażyć jeszcze 2 minuty. Wrzucić pomidory rozgniatając je w dÅ‚oniach, bakÅ‚ażany i przyprawy.
Wyjąć papryki z worka, obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić na kawaÅ‚ki, dodać do garnka i wrzucić ciecierzycę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Na końcu wycisnąć do potrawy upieczony czosnek.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Czy Ty też nie zsikujesz bakłażanów?
Fantastyczne danie!
Muszę częściej jeść strączkowe...

Lekka - 12:01am, Czwartek 9 Czerwiec 2011.

Lekka chodzi Ci o nasalanie? Nie, obecnie hodowane odmiany nie maja goryczki. Szkoda czasu na ten zabieg, chciaz z drugiej strony chlona wtedy mniej tluszczu.
Dla mnie straczkowe to podstawa, juz pisalam, ze jem je przynajmniej raz w tygodniu a bywa, ze i wiecej.

thiessa - 6:53am, Czwartek 9 Czerwiec 2011.

No to dla mnie informacja nad informacje, bo nie zawsze ten bakłażan robię w sposób zagrażający mu (i sobie) tłuszczem.:)
Dzięki.:)

Lekka - 10:36am, Czwartek 9 Czerwiec 2011.

Lekka ciesze sie w takim razie, ze moglam byc pomocna.

thiessa - 9:31pm, Czwartek 9 Czerwiec 2011.

Faktycznie wariacja na temat ratatui, ale ta wersja brzmi równie kusząco jak i inne znane mi i wykonane dotychczas. Ja bym sobie tylko odpuściła - jak zawsze zresztą - obieranie papryki. No i tyle ziół musi mieć wpływ na smak. Zrobię jak tylko mi sie dieta lekkostrawna skończy, zwłaszcza, ze tu ciecierzyca, którą pokochałam szczerze od czasu naszego może drugiego spotkania:)

Kinga - 11:54pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.

Kinga do zwyklej ratatuji tez nie obieram papryki oczywiscie, ale jesli i tak pieke baklazany to co mi szkodzi zdjac skorke, ktora sama odchodzi?
Polecam ta potrawe, bo na prawde mila to domiana po tej zwyklej.

thiessa - 9:36am, Czwartek 23 Czerwiec 2011.

Zrobię, zrobię i dam znać jak wyszło!

Kinga - 11:27pm, Niedziela 26 Czerwiec 2011.

Ile razy można ogłosić upadłość konsumencka?
Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren't
loading correctly. I'm not sure why but I think
its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.
Gdzie złożyć wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej?

Francis - 10:51am, Sobota 26 Sierpień 2023.http://Francis

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów