
Satay ayam kuning z sosem z orzeszków ziemnych
Autor: thiessa @ 9:45pm, Poniedziałek 6 Czerwiec 2011.
Źródło: "Cook Indonesian" Agnes de Keijzer Brackman, Cathay Brackman
Może trochę późno, bo dopiero wczoraj, zainaugurowaliśmy w tym roku sezon grillowy. Na pierwszy ogień poszły satay'e z kurczaka. W tym roku zamierzam wypróbować różne ich rodzaje, bo jedynie takie z prawdziwego grilla smakują tak jak trzeba. Przy okazji satay'ów postaram się za każdym razem wypróbować inny sos
Satay ayam kuning (składniki na około 20 sztuk)
2 podwójne piersi z kurczaka,6 łyżek oleju,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki puree z tamaryndu.
Piersi kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa i nabijać po 4-5 na bambusowe patyczki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać kolendrę, kumin, kurkumę i puree z tamaryndu. Przez chwilę podgrzać i ostudzić.
Szaszłyki smarować aromatycznym olejem przy pomocy pędzelka do ciasta i grillować do momentu, kiedy będą gotowe.
Sos z orzechów ziemnych
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 łyżka oleju arachidowego,
1 szklanka prażonych orzechów ziemnych,
1 źdźbło trawy cytrynowej, posiekane,
1 kawałek lesser galangalu, obrany, posiekany,
1 łyżka pasty krewetkowej
(terasi),
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 czerwone chilli, posiekane,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżki puree z tamaryndu.
Na oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć do blendera, dodać resztę składników i miksować dodając gorącą wodę, tak, żeby otrzymać gęsty sos.
Komentarze
Żadnej z ostatnich potraw nie mogę zrobić z racji braku całego mnóstwa składników, ale za to wszystkich chętnie bym skosztowała.:) Zwłaszcza tego meksykańskiego rosołu, którego widok bardzo podziałał na moją wyobraźnię.:)
Lekka - 11:04pm, Poniedziałek 6 Czerwiec 2011.
Też muszę zrobić jakieś sataye - chodzą za mną od pewnego czasu. Sos orzechowy ładnie Ci się udał.
hania-kasia - 11:12pm, Poniedziałek 6 Czerwiec 2011.
Grillowane mięso i sos z orzeszków to z pewnością przepis na kulinarny sukces;-)
Pozdrawiam;-)
grumko - 5:22am, Wtorek 7 Czerwiec 2011.
Lekka ja przyciagam do siebie jak magnes wszystko co egzotyczne i nieznane. Kupuje gdzie sie da i przywoze skad sie da i mam wiecznie przepelnione szafki i lodowke. Moze to i dobrze, ze nie popadlas w takie maniactwo jak ja. Tak na prawde to mozne teraz juz u nas kupic niemal wszystko, reszta to kwestia ceny, dlatego lepiej sobie przywiezc za grosze.
Hania-kasia a ja mialam pisac, ze wyglada troche ten sos jak wiadomo co, ale sie powstrzymalam, przeciez i tak kazdy widzi:-)
Grumko na prawde pyszny duet.
thiessa - 8:04pm, Wtorek 7 Czerwiec 2011.