
Zupa z tortilli (Sopa de tortilla)
Autor: thiessa @ 11:52am, Niedziela 5 Czerwiec 2011.
Źródło: "Seasons of my heart" Susana Trilling
Wczoraj miałam trochę bezsensowną przygodę. Postanowiłam się wybrać po autograf Makłowicza, wzięłam ze sobą jego książkę i na miejscu okazało się, że pomyliłam daty. Spotkanie odbyło się dzień wcześniej. Małżonek się ze mnie śmiał i mówił, że siedzę w tym urzędzie, codziennie używam datownika a i tak nie wiem, jaki jest dzień. Koło nosa przeszła mi w związku z tym cała impreza kulinarna Europa na widelcu, która wg. mojego mniemania miała odbyć się dzisiaj. No cóż, na imprezę wybiorę się za rok, dzisiaj zamiast imprezy będzie obiad z grilla na działce a wczoraj na pocieszenie była tortillowa zupa.
Zupa miała być na akcję "Hola, Mexico", którą organizowała Shinju, ale niestety nie wyszło i jest dopiero dzisiaj a u mnie była wczoraj. Miałam tą zupę w planie od dawna, ale skończyła mi się masa harina na kukurydziane trotille. 1,5 tygodnia temu nowy zapas został zakupiony stąd też w końcu mogła powstać zupa, a wcześniej powstały tamales.
Nie muszę chyba dodawać, że zupa jest obłędnie pyszna, zresztą wystarczy spojrzeć jak świetnie wygląda.
Składniki:
1/2 kg pomidorów,
1/2 szklanki oleju arachidowego, słonecznikowego lub innego,
4-6 kukurydzianych tortilli, pociętych na paski,
1 średnia cebula, posiekana,
1/2 główki czosnku, posiekanego,
12 szklanek rosołu *,
sól i pieprz do smaku,
10 chiles chiopotles w sosie adobo (z puszki),
1 awokado, obrane, pokrojone na kawałki,
110g queso fresco, manchego lub Muenster (użyłam sera typu włoskiego),
1 szklanka ugotowanej i porwanej na kawałki piersi kurczaka,
1/2 szklanki kolendry, posiekanej.
Na comalu lub patelni opalić pomidory, aż zacznie z ich schodzić skórka. Wystudzić, obrać, wypestkować i zmiksować w blenderze na gładko.
Rozgrzać na patelni olej i usmażyć pokrojone w paski tortille przez 3-5 minut na średnim ogniu, aż się zbrązowią. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Aby danie było mniej kaloryczne tortille upiekłam w piekarniku, zgodnie z przepisem znalezionym w innej książce.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek i kontynuować smażenie jeszcze przez 2 minuty. Dodać zmiksowane pomidory i smażyć około 10 minut.
Wlać pomidorową miksturę do bulionu i na małym ogniu gotować pół godziny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z chile chipotle, awokado, serem, kolendrą i smażoną (pieczoną) tortillą.
*Meksykański rosół
Składniki:
1,5 kg części z kurczaka,
1 duża cebula, opieczona nad ogniem z wbitym 1 goździkiem,
1 łodygi selera naciowego,
1/2 dużej lub 1 mała główka czosnku,
2 marchewki,
1 liść laurowy,
1 chile de árbol albo japonés (może być zwykła, czerwona papryczka chilli),
3 ziarna czarnego pieprzu,
1 ziele angielskie,
sól do smaku.
W dużym garnku ułożyć części z kurczaka, zalać zimną wodą, dodać cebulę, seler, czosnek, marchewkę, liścia laurowego, chilli, ziele angielskie, tymianek i zagotować. Garnek przykryć i gotować przynajmniej 45 minut.
Tak to wygląda zgodnie z przepisem, ponieważ meksykański rosół niekoniecznie musi odpowiadać przejrzystością naszemu rosołowi a przykrycie go podczas gotowania na pewno nie pomaga mu w uzyskaniu klarowności. Ja zrobiłam po swojemu i gotowałam odkryty jakieś 2 godziny.
Komentarze
Fantastycznie!:)
trzcinowisko - 12:49pm, Niedziela 5 Czerwiec 2011.