
Fasolka szparagowa z sosem sezamowym
Autor: thiessa @ 10:34pm, Piątek 3 Czerwiec 2011.
Źródło: :Kuchnia japońska" Kimiko Barber
Spożywanie nasion sezamu zapewnia długie życie. Są bogate w wysokiej jakości białko roślinne, witaminy, minerały oraz błonnik. Nie podwyższają cholesterolu. Taki sos jest, zatem wspaniałą alternatywą dla fasolki szparagowej z bułką tartą, która na pewno nie jest zdrowa. Sos przygotowuje się błyskawicznie, nawet jeśli wcześniej musimy uprażyć sezam.Zmodyfikowałam proporcje składników w stosunku do oryginalnego przepisu, poniżej podaję przepis już po zmianach.
Podałam z łososiem teriyaki
Składniki:
1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego,
2 łyżki mirinu,
1 łyżka shoyu (japoński sos sojowy).
Sezam rozgniatamy w moździerzu na pastę. Dodajemy czosnek, mirin oraz sos sojowy. Ucieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Komentarze
Fajny pomysł, a jeśli prawdą jest to co piszesz, to czeka nas wieczne życie;-)
Powód jest prozaiczny: planujemy dziś obiad złożony z dwóch sezamowych dań;-)
grumko - 6:03am, Niedziela 5 Czerwiec 2011.
W takim razie musicie powtarzac ten wyczyn czesciej:-) Czekam na rezultaty.
thiessa - 11:55am, Niedziela 5 Czerwiec 2011.