
Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera koziego
Autor: thiessa @ 9:56pm, Czwartek 2 Czerwiec 2011.
Źródło: "Nigella gryzie" Nigella Lawson
Ta zapiekanka jest na prawdÄ™ znakomita. Kiedy robiłam ją po raz pierwszy wiele siÄ™ po niej nie spodziewałam, ale kiedy jej skosztowaniu byłam zaskoczona, pomyślałam sobie, że znam ten smak. Właśnie taka zapiekane robiła moja mama, która oczywiście zamiast słodkich ziemniaków dawała marchewkÄ™ i dorzucała to, co akurat było w domu na stanie a na co był akurat sezon. CzÄ™sto były to pomidory i fasolka szparagowa. W oryginalnej wersji zapiekanka jest z haloumi, ale użyłam go tylko za pierwszym razem. Później użyłam sera koziego i odtąd nie robiÄ™ z niczym innym. To danie idealne, żeby przekonać siÄ™ do słodkich ziemniaków. O ile w innych daniach ich smak nie zawsze każdemu może odpowiadać, to tutaj są pyszne i kremowe. Warto zrobić wiÄ™kszą porcjÄ™, niż podaje przepis oryginalny, dlatego podajÄ™ proporcje po swojemu.
Składniki:
2 duże słodkie ziemniaki,
2 duże zwykłe ziemniaki,
1 czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 główka czosnku,
4-5 łyżek oliwy,
pieprz,
125 g sera koziego.
Batata kroimy w dużą kostkÄ™, ok. 4 cm, ziemniaka drobniej, ok 2,5 cm. Cebule kroimy na ósemki, paprykÄ™ pozbawiamy pestek i kroimy w 2,5 cm kostkÄ™. Ząbki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Wszystko dokładnie mieszamy z oliwa i pieprzymy (nie solimy).
Pieczemy ok. 45 min. Po tym czasie kładziemy na wierzch ser i trzymamy w piekarniku jeszcze 5-10 min aż ser siÄ™ roztopi.
Ser można pominąć i po wyjÄ™ciu z piekarnika posypać solą morska.
Komentarze
Jakie kolory! świetna propozycja, bardzo smacznie wygląda:)
atina - 7:36am, Piątek 3 Czerwiec 2011.
Bardzo fajny pomysł na warzywa, w tym na kartofle. Dziś sama robiłam zapiekane kartofle z fasolką szparagową i ziołowo - oliwkowym sosem:).
Kinga - 11:56pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.
Polaczenie ziemniakow z fasoklka szparagowa bardzo mi odpowiada. A z czego skladal sie tajemniczy sos?
thiessa - 9:38am, Czwartek 23 Czerwiec 2011.