
Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera koziego
Autor: thiessa @ 9:56pm, Czwartek 2 Czerwiec 2011.
Źródło: "Nigella gryzie" Nigella Lawson
Ta zapiekanka jest na prawdę znakomita. Kiedy robiłam ją po raz pierwszy wiele się po niej nie spodziewałam, ale kiedy jej skosztowaniu byłam zaskoczona, pomyślałam sobie, że znam ten smak. Właśnie taka zapiekane robiła moja mama, która oczywiście zamiast słodkich ziemniaków dawała marchewkę i dorzucała to, co akurat było w domu na stanie a na co był akurat sezon. Często były to pomidory i fasolka szparagowa. W oryginalnej wersji zapiekanka jest z haloumi, ale użyłam go tylko za pierwszym razem. Później użyłam sera koziego i odtąd nie robię z niczym innym. To danie idealne, żeby przekonać się do słodkich ziemniaków. O ile w innych daniach ich smak nie zawsze każdemu może odpowiadać, to tutaj są pyszne i kremowe. Warto zrobić większą porcję, niż podaje przepis oryginalny, dlatego podaję proporcje po swojemu.
Składniki:
2 duże słodkie ziemniaki,
2 duże zwykłe ziemniaki,
1 czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 główka czosnku,
4-5 łyżek oliwy,
pieprz,
125 g sera koziego.
Batata kroimy w dużą kostkę, ok. 4 cm, ziemniaka drobniej, ok 2,5 cm. Cebule kroimy na ósemki, paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w 2,5 cm kostkę. Ząbki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Wszystko dokładnie mieszamy z oliwa i pieprzymy (nie solimy).
Pieczemy ok. 45 min. Po tym czasie kładziemy na wierzch ser i trzymamy w piekarniku jeszcze 5-10 min aż ser się roztopi.
Ser można pominąć i po wyjęciu z piekarnika posypać solą morska.
Komentarze
Jakie kolory! świetna propozycja, bardzo smacznie wygląda:)
atina - 7:36am, Piątek 3 Czerwiec 2011.
Bardzo fajny pomysł na warzywa, w tym na kartofle. Dziś sama robiłam zapiekane kartofle z fasolką szparagową i ziołowo - oliwkowym sosem:).
Kinga - 11:56pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.
Polaczenie ziemniakow z fasoklka szparagowa bardzo mi odpowiada. A z czego skladal sie tajemniczy sos?
thiessa - 9:38am, Czwartek 23 Czerwiec 2011.