<<Strona główna

Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera koziego

Autor: thiessa @ 9:56pm, Czwartek 2 Czerwiec 2011.


Źródło: "Nigella gryzie" Nigella Lawson


Ta zapiekanka jest na prawdÄ™ znakomita. Kiedy robiłam ją po raz pierwszy wiele siÄ™ po niej nie spodziewałam, ale kiedy jej skosztowaniu byłam zaskoczona, pomyślałam sobie, że znam ten smak. Właśnie taka zapiekane robiła moja mama, która oczywiście zamiast słodkich ziemniaków dawała marchewkÄ™ i dorzucała to, co akurat było w domu na stanie a na co był akurat sezon. CzÄ™sto były to pomidory i fasolka szparagowa. W oryginalnej wersji zapiekanka jest z haloumi, ale użyłam go tylko za pierwszym razem. Później użyłam sera koziego i odtąd nie robiÄ™ z niczym innym. To danie idealne, żeby przekonać siÄ™ do słodkich ziemniaków. O ile w innych daniach ich smak nie zawsze każdemu może odpowiadać, to tutaj są pyszne i kremowe. Warto zrobić wiÄ™kszą porcjÄ™, niż podaje przepis oryginalny, dlatego podajÄ™ proporcje po swojemu.

Składniki:

2 duże słodkie ziemniaki,
2 duże zwykłe ziemniaki,
1 czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 główka czosnku,
4-5 łyżek oliwy,
pieprz,
125 g sera koziego.

Batata kroimy w dużą kostkÄ™, ok. 4 cm, ziemniaka drobniej, ok 2,5 cm. Cebule kroimy na ósemki, paprykÄ™ pozbawiamy pestek i kroimy w 2,5 cm kostkÄ™. Ząbki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Wszystko dokładnie mieszamy z oliwa i pieprzymy (nie solimy).
Pieczemy ok. 45 min. Po tym czasie kładziemy na wierzch ser i trzymamy w piekarniku jeszcze 5-10 min aż ser siÄ™ roztopi.
Ser można pominąć i po wyjÄ™ciu z piekarnika posypać solą morska.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jakie kolory! świetna propozycja, bardzo smacznie wygląda:)

atina - 7:36am, Piątek 3 Czerwiec 2011.

Bardzo fajny pomysł na warzywa, w tym na kartofle. Dziś sama robiłam zapiekane kartofle z fasolką szparagową i ziołowo - oliwkowym sosem:).

Kinga - 11:56pm, Niedziela 19 Czerwiec 2011.

Polaczenie ziemniakow z fasoklka szparagowa bardzo mi odpowiada. A z czego skladal sie tajemniczy sos?

thiessa - 9:38am, Czwartek 23 Czerwiec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów