<<Strona główna

Szparagi po tajsku

Autor: thiessa @ 10:55pm, Wtorek 31 Maj 2011.

Żródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson

Kupiłam dzisiaj na straganie bardzo cienkie szparagi, idealne do woka. Od razu przyszło mi do głowy, że powinnam je usmażyć na sposób tajski z wypróbowanego już wcześniej przepisu. Przyszłam do domu, wchodzę do kuchni a tam facet w okno mi się gapi. Od paru miesięcy ocieplają mój blok i dzisiaj nadeszła to wiekopomna chwila i dotarli do mojego piętra. Patrzę na zegarek – 16.30, Oni pracują do 17-18 no to będzie Big Brother myślę sobie i zupełnie nie przejmując się Panem przystąpiłam do smażenia szparagów. Show niczym w chińskiej restauracji. Zdjęcie poszłam zrobić do pokoju, żeby Pan za oknem nie uznał mnie za totalnego świra. Jem swoją porcję w pokoju a dziecko swoja w kuchni. Za chwilę słyszę, że Syn biegnie z krzykiem: mamo, mamo patrzy się jak wkładam sobie do buzi. Widać wcześniej w mojej obecności krępował się patrzeć ostentacyjnie. Mam nadzieję, że skończą jutro, kiedy będę w pracy.

Składniki:

350 g zielonych szparagów,
2 łyżki oleju,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka prażonych ziaren sezamowych,
2-3 cm kawałek korzenia galangalu, pokrojony na kawałki (użyłam lesser galangal), ale może być też imbir,
1 papryczka chilli, pozbawiona nasionek i drobno posiekana,
1/2 łyżki sosu rybnego,
1/2 łyżki jasnego sosu sojowego,
3 łyżki wody,
1 łyżeczka palmowego cukru lub trzcinowego.

Szparagi czyścimy na wysokości 1/3 od dołu.
W woku rozgrzewamy olej, dajemy czosnek, galangal i ziarna sezamu, smażymy do
Momentu, kiedy czosnek się zezłoci.
Wrzucamy szparagi, chilli, wlewamy wodę, sosy i dodajemy cukier. Smażymy do momentu, kiedy szparagi zaczną mięknąć będzie to trwało ok. 3 min.

* można użyć tylko sosu sojowego i otrzymamy danie wegetariańskie

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dopiero co robiłam bardzo podobne.Są pyszne!
Zwłaszcza jak trafi się na cieniutkie szparagi.
Miłego dnia!

Amber - 9:11am, środa 1 Czerwiec 2011.

Tak, sa przepyszne a moje szparagi byly wyjatkowo cienkie. Dwa peczki sobie zamrozilam.

thiessa - 10:18pm, Czwartek 2 Czerwiec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów