
Szparagi po tajsku
Autor: thiessa @ 10:55pm, Wtorek 31 Maj 2011.
Żródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson
Kupiłam dzisiaj na straganie bardzo cienkie szparagi, idealne do woka. Od razu przyszło mi do głowy, że powinnam je usmażyć na sposób tajski z wypróbowanego już wcześniej przepisu. Przyszłam do domu, wchodzę do kuchni a tam facet w okno mi się gapi. Od paru miesięcy ocieplają mój blok i dzisiaj nadeszła to wiekopomna chwila i dotarli do mojego piętra. Patrzę na zegarek – 16.30, Oni pracują do 17-18 no to będzie Big Brother myślę sobie i zupełnie nie przejmując się Panem przystąpiłam do smażenia szparagów. Show niczym w chińskiej restauracji. Zdjęcie poszłam zrobić do pokoju, żeby Pan za oknem nie uznał mnie za totalnego świra. Jem swoją porcję w pokoju a dziecko swoja w kuchni. Za chwilę słyszę, że Syn biegnie z krzykiem: mamo, mamo patrzy się jak wkładam sobie do buzi. Widać wcześniej w mojej obecności krępował się patrzeć ostentacyjnie. Mam nadzieję, że skończą jutro, kiedy będę w pracy.
Składniki:
350 g zielonych szparagów,
2 łyżki oleju,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka prażonych ziaren sezamowych,
2-3 cm kawałek korzenia galangalu, pokrojony na kawałki (użyłam lesser galangal), ale może być też imbir,
1 papryczka chilli, pozbawiona nasionek i drobno posiekana,
1/2 łyżki sosu rybnego,
1/2 łyżki jasnego sosu sojowego,
3 łyżki wody,
1 łyżeczka palmowego cukru lub trzcinowego.
Szparagi czyścimy na wysokości 1/3 od dołu.
W woku rozgrzewamy olej, dajemy czosnek, galangal i ziarna sezamu, smażymy do
Momentu, kiedy czosnek się zezłoci.
Wrzucamy szparagi, chilli, wlewamy wodę, sosy i dodajemy cukier. Smażymy do momentu, kiedy szparagi zaczną mięknąć będzie to trwało ok. 3 min.
* można użyć tylko sosu sojowego i otrzymamy danie wegetariańskie
Komentarze
Dopiero co robiłam bardzo podobne.Są pyszne!
Zwłaszcza jak trafi się na cieniutkie szparagi.
Miłego dnia!
Amber - 9:11am, środa 1 Czerwiec 2011.
Tak, sa przepyszne a moje szparagi byly wyjatkowo cienkie. Dwa peczki sobie zamrozilam.
thiessa - 10:18pm, Czwartek 2 Czerwiec 2011.