
Pilaf z quinoa i topinamburów
Autor: thiessa @ 3:08pm, Niedziela 14 Marzec 2010.
Źródło: homecooking.about.com
Świetne danie na kolację. Sposób wykonania nieco zmieniłam, bo nie lubię gotowanej cebuli i przegotowanego groszku w kolorze szaroburym.Składniki:
1/2 szklanki quinoa,
2 łyżki oleju,
1/2 szklanki cebuli, posiekanej, chopped onion
1-1/4 szklanki wywaru warzywnego,
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
1 szklanka topinamburów obranych i posiekanych,
1/2 szklanki zielonego groszku,
1/4 łyżeczki pieprzu,
sól do smaku.
Quinoa wypłukać czterokrotnie, zalać wodą i gotować przez 3-5 min. aż ziarna popękają.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać topinambury i dusić jeszcze 5 min.
Topinambury z cebulą dodać do quinoa, gotować do miękkości topinamburów, pod koniec gotowania dodać groszek, aby nie zdążył stracić koloru. Ugotowany pilaf przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze