<<Strona główna

Kulfi pistacjowe

Autor: thiessa @ 11:20pm, Poniedziałek 30 Maj 2011.


Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe

Wczoraj był bardzo długi wpis, dzisiaj dla odmiany krótki. Po prostu lody dla ochłody.
Lody te chodziły za mną od momentu powrotu z Indii. Na dworze ciepło i organizm domaga się lodów, więc w końcu postanowiłam zrobić. Do produkcji lodów użyłam mleka z mlekomatu, ponieważ ma większą niż inne mleka zawartość tłuszczu a z takiego mleka powstają najlepsze lody. Produkcja ich jest dosyć pracochłonna, ale na prawdę warto, bo smak jest niepowtarzalny, zupełnie nieporównywalny z lodami dostępnymi na naszym rynku.

Składniki:

2 litry tłustego mleka
10 strączków kardamonu
6 łyżek cukru
15 g migdałów, blanszowanych, posiekanych 
15 g orzeszków pistacjowych niesolonych bez skórki, posiekanych


1. Wlać do garnka mleko, dodać zmiażdżone nasiona kardamonu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około dwóch godzin. Objętość mleka powinna zmniejszyć się do jednej trzeciej, czyli do ok. 700 ml.
2. Do mleka dodać cukier, gotować, aż sie rozpuści, dodać migdały i połowę pistacji, ostudzić. Przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarnika. Można przed dodaniem migdałów i pistacji odcedzić strączki kardamonu, żeby nie trzeba było ich później wygrzebywać podczas jedzenia.
 3. Wyjmować co 20 minut z zamrażarnika i mieszać lody widelcem, aby nie pozwolić na utworzenie się kryształków lodu. Kiedy masa będzie już w miarę zamarznięta przełożyć lody do oddzielnych pojemników i ponownie zamrozić.  W Indiach używa się do tego celu specjalnych pojemników. Ja użyłam jednorazowych, plastikowych kubeczków do napojów.
 4. Przed podaniem zanurzyć foremki na parę sekund w gorącej wodzie i wyjąć lody. Udekorować pozostałymi pistacjami.


Akcja Pistacja

Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Brawo! Wspaniałe lody wyczarowałaś!;-)

grumko - 5:57am, Wtorek 31 Maj 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • maj 2017
    • Tofu w sosie z czarnej fasoli
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów