
Kulfi pistacjowe
Autor: thiessa @ 11:20pm, Poniedziałek 30 Maj 2011.
Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe
Wczoraj był bardzo długi wpis, dzisiaj dla odmiany krótki. Po prostu lody dla ochłody.
Lody te chodziły za mną od momentu powrotu z Indii. Na dworze ciepło i organizm domaga się lodów, więc w końcu postanowiłam zrobić. Do produkcji lodów użyłam mleka z mlekomatu, ponieważ ma większą niż inne mleka zawartość tłuszczu a z takiego mleka powstają najlepsze lody. Produkcja ich jest dosyć pracochłonna, ale na prawdę warto, bo smak jest niepowtarzalny, zupełnie nieporównywalny z lodami dostępnymi na naszym rynku.
Składniki:
2 litry tłustego mleka
10 strączków kardamonu
6 łyżek cukru
15 g migdałów, blanszowanych, posiekanych
15 g orzeszków pistacjowych niesolonych bez skórki, posiekanych
1. Wlać do garnka mleko, dodać zmiażdżone nasiona kardamonu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, około dwóch godzin. Objętość mleka powinna zmniejszyć się do jednej trzeciej, czyli do ok. 700 ml.
2. Do mleka dodać cukier, gotować, aż sie rozpuści, dodać migdały i połowę pistacji, ostudzić. Przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarnika. Można przed dodaniem migdałów i pistacji odcedzić strączki kardamonu, żeby nie trzeba było ich później wygrzebywać podczas jedzenia.
3. Wyjmować co 20 minut z zamrażarnika i mieszać lody widelcem, aby nie pozwolić na utworzenie się kryształków lodu. Kiedy masa będzie już w miarę zamarznięta przełożyć lody do oddzielnych pojemników i ponownie zamrozić. W Indiach używa się do tego celu specjalnych pojemników. Ja użyłam jednorazowych, plastikowych kubeczków do napojów.
4. Przed podaniem zanurzyć foremki na parę sekund w gorącej wodzie i wyjąć lody. Udekorować pozostałymi pistacjami.
![]() | ![]() |
Komentarze
Brawo! Wspaniałe lody wyczarowałaś!;-)
grumko - 5:57am, Wtorek 31 Maj 2011.