<<Strona główna

Tamales z Jalisco

Autor: thiessa @ 11:48pm, Niedziela 29 Maj 2011.

Źródło: "Cocina practica", Wydanie specjalne Delicias de Jalisco. Sabor con tradición No 75


Jeśli uważacie, że produkcja pierogów lub gołąbków jest kłopotliwa i czasochłonna to zapewniam, że po lekturze przyrządzania tamales zmienicie zdanie. Jeśli tamales mają zostać niedzielnym obiadem pracę należy rozpocząć poprzedniego dnia od gotowania rosołu i mięsa. Rosół i mięso będą potrzebne do nadziewania tamales. Mięso należy gotować tak długo, aż całkowicie zacznie się rozpadać, następnie trzeba je obrać ze skóry i kości, więc trzeba poczekać, aż wystygnie, żeby nie poparzyć sobie łapek. Następna faza to podpiekanie cebuli, czosnku i suszonych papryk chilli, nasion tak żeby wydobyć z nich aromat. Tradycyjnie czynności te wykonuje się na comalu, czyli na czymś w rodzaju patelni. Następnie przyrządzamy sos mole, do którego wrzucamy ugotowane mięso. Przyrządzamy ciasto na tamale i zawijamy w suszone liście kukurydzy wraz z nadzieniem z sosu mole. Teraz pozostaje nam jeszcze przez 1,5 godziny gotować tamales na parze.
Podany przepis ma charakter czysto poznawczy, gdyż zdaję sobie sprawę z tego, że mało, kto w Polsce jest w posiadaniu różnego rodzaju suszonych papryk, masy hariny – specjalnej mąki kukurydzianej na tortille i tamales oraz suszonych liści kukurydzy. Na dodatek w przepisie tym występuje oryginalnie woda tequezquite, która jest używana w kuchni meksykańskiej jako spulchniacz, jak u nas proszek do pieczenia lub soda. Jest to minerał, który zbiera się w nieckach meksykańskich wysychających sezonowo jezior. Po wyschnięciu wody na dnie jeziora Meksykanie zbierają bryłki fluoryzującej soli. Pod względem chemicznym bryłki składają się m.in. z węglanu sodu, czyli właśnie dobrze nam znanej sody do pieczenia, a ponadto zawierają one inne składniki mineralne, np. chlorek sodu, czyli sól kuchenną.
Wodę tequezquite Meksykanie uzyskują, gotując zebrane bryłki ze skórkami tomatillo. Można kupić ją podobno w każdym sklepie spożywczym w Meksyku, poza jego granicami jest jednak niedostępna. Ze względu na skład chemiczny tego rarytasu uznałam, że najwłaściwiej będzie go zastąpić sodą do pieczenia.


Nadzienie:

2 chile pasilla podpieczone na suchej patelni/comalu z usuniętymi pestkami i namoczone w gorącej wodzie,*
2 chile mulato podpieczone na suchej patelni/comalu z usuniętymi pestkami i namoczone w gorącej wodzie*,
2 chile ancho podpieczone na suchej patelni/comalu z usuniętymi pestkami i namoczone w gorącej wodzie*,
50 g migdałów obranych i uprażonych,
1 kromka białego chleba
1 goździk
1 cebula podpieczona na suchej patelni,
2 zÄ…bki czosnku podpieczone,
1 laska meksykańskiego cynamonu (smak nieporównywalnie inny z tym znanym u nas),
2 ziarna czarnego pieprzu,
1 kukurydziana tortilla
1 łyżka nasion dyni uprażonych,
1 łyżka nasion chile de arbol uprażonych*,
sól do smaku,
bulion z kurczaka wedle potrzeby,
1/2 łyżki smalcu
750 gr kurczaka ugotowanego podzielonego na kawałki.


Na ciasto:
200 g smalcu wieprzowego,
500 g masy hariny**,
bulionu z kurczaka wedle potrzeby,
sól do smaku
1/4 filiżanka wody tequezquite ***(u mnie łyżeczka sody),
suche liście kukurydzy do tamali wymoczone w ciepłej wodzie.

1. W celu przyrządzenia nadzienia zmiksować chile z resztą składników prócz smalcu i kurczaka; ostrożnie dodawać bulion aż nadzienie będzie ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste i smażyć na patelni razem ze stopionym smalcem. Sprawdzić smak i pozostawić, aż zacznie się gotować. Dorzucić kurczaka i dobrze wymieszać.
2. W celu sporządzenia ciasta, ręcznie lub posługując się robotem kuchennym wyrobić smalec z mąką, rosołem, solą i wodę tequezquite (sodą), aż masa zacznie puchnąć.
3. Na namoczonym liÅ›ciu kukurydzy naÅ‚ożyć jednÄ… porcjÄ™ ciasta, a w Å›rodku kurczaka z mole; zamknąć tamales. Powtarzać operacjÄ™, aż  do skoÅ„czenia siÄ™ skÅ‚adników.
4. Gotować tamales na parze przez 90 minut. Podaje się gorące.

* wszystkie te papryki możecie obejrzeć tutaj
** mąka kukurydziana z białej odmiany kukurydzy, którą moczy się w wodzie wapiennej, następnie płucze, suszy na słońcu i mieli

*** wyjaśnienie nad przepisem




Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

SkÄ…d Ty tyle wiesz ...jak tak czytam to jestem przerażona swojÄ… niewiedzÄ… :-) i robisz takie fajne dania, które wydajÄ… mi siÄ™ takie strasznie skomplikowane, że aż sie ich bojÄ™...ale wydrukowaÅ‚Ä…m wczoraj przepis na falafel i zrobie! pozdrawiam

Smaki Alzacji - 11:13am, Poniedziałek 30 Maj 2011.

Zmęczyłam się samym czytaniem!
Rany...szacunek...że też masz tyle pary:)

trzcinowisko - 6:16pm, Poniedziałek 30 Maj 2011.

Niezły przepis!

nobleva - 7:19pm, Poniedziałek 30 Maj 2011.

Smaki Alzacji chyba od 20 lat mam swira na punkcie jedzenia a co sie z tym wiaze pokazna biblioteke i skladniki przywiezione z podrozy popakowane w szafach i zamrazarkach:-) Dla mnie najbardziej skomplikowanym daniem jest pieczen wolowa. Nawet nie chec probowac, bo i tak wiem, ze wyjdzie za sucha. Powodzenia w produkcji falafelu.

Trzcinowisko sama sie sobie dziwie czasem, ale jak sie czlowiekowi chce czegos, czego nie zje jak sam sobie nie zrobi to stoi przy garach jak ten durny.

Nobleva tez mi sie tak wydawalo:-)

thiessa - 11:50pm, Poniedziałek 30 Maj 2011.

w sumie mieszkam w Meksyku i czasami jadam tamales tylko tutaj zawijajÄ… je w liÅ›cie bananowca. bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a kiedyÅ› spróbować zrobić

kachna - 5:01am, Piątek 4 Styczeń 2013.http://yujhy

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów