
Falafel z dwoma sosami
Autor: thiessa @ 11:00pm, Sobota 28 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Galer
Falafel jest popularnym daniem w wielu krajach śródziemnomorskich, ale niemal każdy przyrzÄ…dza go nieco inaczej. Uważa się, że pochodzi z Egiptu. SporzÄ…dza się go tam z suszonego bobu i przypraw, a następnie smaży na złoto w głębokim oleju. TrzymajÄ…c się tradycyjnych przepisów libańskich i żydowskich proponuję falafel z ciecierzycy, bo w takiej formie jest znany na całym świecie. Do sosu możemy użyć mięty z herbatki ekspresowej, natomiast syrop z granatów można kupić w niektórych sklepach z orientalnÄ… żywnościÄ…. Można go oczywiście pominÄ…ć.
Ten falafel był próbÄ… generalna dla mojego nowego urzÄ…dzenia do formowania falafeli. Jestem gadżeciarÄ…, jeśli chodzi o takie rzeczy. Pewnie to gadżeciarstwo osiÄ…gnęłoby trochę większy wymiar, gdybym dysponowała większym mieszkaniem i wraz ze zbieractwem sprzętu turystycznego mojego męża i zagraciło całe mieszkanie. Wcześniej formowanie falafeli było czynnościÄ…, za którÄ… nie przepadałam. Obklejone ręce i rozpadajÄ…ce się przy większym nacisku kulki. Praca z tym urzÄ…dzeniem idzie błyskawicznie i dłonie pozostajÄ… czyste. Dla potrzeb bloga zrobiłam jedna porcję tradycyjnie lepionych falafeli, bo mało kto dysponuje tym urzÄ…dzeniem.
Z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo falafela. Jeśli sosy majÄ… starczyć na całość to należy podwoić ilość składników.
Falafel:
450g ciecierzycy namoczonej poprzedniego dnia,90g bulghuru, namoczonego poprzedniego dnia (u mnie razowy),
1 cebula, drobno posiekana,
6 zÄ…bków czosnku, zmiażdżonych,
2 cebulki dymki, bardzo drobno posiekane,
1 duży pęczek natki pietruszki, posiekany,
1 duży pęczek kolendry, posiekany,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka sody,
sól, pieprz,
szczypta cayenne,
szczypta kurkumy,
olej do głębokiego smażenia.
OdsÄ…czonÄ… ciecierzycę wrzucamy do miksera lub robota kuchennego i miksujemy na gładkÄ… masę. Ja nie mam dobrego robota, więc użyłam maszynki do mięsa. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie dodatkowe składniki oprócz oleju. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzewamy olej do smażenia do 180C (nie wiem jak niby miałabym zmierzyć tÄ… temperaturę nie posiadajÄ…c frytownicy, wiec jak zwykle pozostało mi ocenienie na oko.\
Wilgotnymi dłońmi formujemy z pasty kulki o średnicy 4 cm, po czym lekko spłaszczamy. Tradycyjnie używa się do tego celu, jak już pisałam specjalnej formy, zwanej abel falafel).
Smażymy placuszki partiami przez 3-4 minuty, aż nabiorÄ… złocistej barwy, po czym wyjmujemy je łyżkÄ… cedzakowÄ… i osuszamy na papierowym ręczniku. Trzymamy w ciepłym miejscu.
Układamy falafel na warstwie sosu tahini i polewamy sosem pomidorowo-ogórkowym.
1 łyżka syropu z granatów,
2 łyżeczki suszonej mięty,
1 zÄ…bek czosnku, zmiażdżony,
4 pomidory, pokrojone w kostkę o boku 1/2 cm,
1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę o boku 1/2 cm,
sok z 1/2 cytryny,
120ml oliwy extra virgine,
1/4 łyżeczki płatków chilli,
2 łyżki posiekanej kolendry.
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sos II (tehinah):
120 ml tahini,
4 łyżki wody,
sok z 1/2 cytryny,
1-2 zÄ…bki czosnku, zmiażdżone,
kumin,
słodka papryka.
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos poczÄ…tkowo zgęstnieje i zrobi się grudkowaty, ale po chwili przybierze gładkÄ… konsystencję. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle podanego przepisu, jeśli chodzi o ilości. Każdy musi znależć swój własny smak i otymalnÄ… dla siebie ilość czosnku i soku z cytryny.
Komentarze
Mniammmm!
Ostatnio miałem smaka na falafel w Grecji;-)
Przypomniało mi się jak kupowaliśmy go w Egipcie na ulicy i jaki był pyszny;-)
grumko - 7:13am, Niedziela 29 Maj 2011.
Ten Egipski chyba byl z bobu a bob ma bardziej wyrazisty smak. W ogole w Egipcie pochlanialam tone pasty z bobu na sniadanie.
thiessa - 9:05am, Niedziela 29 Maj 2011.
Uwielbiam falafle. Twoje wyglądają przepysznie :-)
Åasuch w kuchni - 4:07pm, Niedziela 29 Maj 2011.
wygląda mega apetycznie...;) ja mam zamiar zrobić w tygodniu:)
izaa - 6:24pm, Niedziela 29 Maj 2011.
jakby to Czesio z Władców much powiedział: wygląda zajebiaszczo smacznie
wiesz ze ja ciecierzycę kocham, przepis zapisuję, a raczej drukuje!
aga-aa@gazeta.pl - 7:47pm, Niedziela 29 Maj 2011.
our time gay dating
gay websites -date -dating
<a href=datinggayservices.com?>gay dating in united sates</a>
MichaelDof - 11:14pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com