
Falafel z dwoma sosami
Autor: thiessa @ 11:00pm, Sobota 28 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Galer
Falafel jest popularnym daniem w wielu krajach śródziemnomorskich, ale niemal każdy przyrządza go nieco inaczej. Uważa się, że pochodzi z Egiptu. Sporządza się go tam z suszonego bobu i przypraw, a następnie smaży na złoto w głębokim oleju. Trzymając się tradycyjnych przepisów libańskich i żydowskich proponuję falafel z ciecierzycy, bo w takiej formie jest znany na całym świecie. Do sosu możemy użyć mięty z herbatki ekspresowej, natomiast syrop z granatów można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością. Można go oczywiście pominąć.
Ten falafel był próbą generalna dla mojego nowego urządzenia do formowania falafeli. Jestem gadżeciarą, jeśli chodzi o takie rzeczy. Pewnie to gadżeciarstwo osiągnęłoby trochę większy wymiar, gdybym dysponowała większym mieszkaniem i wraz ze zbieractwem sprzętu turystycznego mojego męża i zagraciło całe mieszkanie. Wcześniej formowanie falafeli było czynnością, za którą nie przepadałam. Obklejone ręce i rozpadające się przy większym nacisku kulki. Praca z tym urządzeniem idzie błyskawicznie i dłonie pozostają czyste. Dla potrzeb bloga zrobiłam jedna porcję tradycyjnie lepionych falafeli, bo mało kto dysponuje tym urządzeniem.
Z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo falafela. Jeśli sosy mają starczyć na całość to należy podwoić ilość składników.
Falafel:
450g ciecierzycy namoczonej poprzedniego dnia,90g bulghuru, namoczonego poprzedniego dnia (u mnie razowy),
1 cebula, drobno posiekana,
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych,
2 cebulki dymki, bardzo drobno posiekane,
1 duży pęczek natki pietruszki, posiekany,
1 duży pęczek kolendry, posiekany,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka sody,
sól, pieprz,
szczypta cayenne,
szczypta kurkumy,
olej do głębokiego smażenia.
Odsączoną ciecierzycę wrzucamy do miksera lub robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Ja nie mam dobrego robota, więc użyłam maszynki do mięsa. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie dodatkowe składniki oprócz oleju. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzewamy olej do smażenia do 180C (nie wiem jak niby miałabym zmierzyć tą temperaturę nie posiadając frytownicy, wiec jak zwykle pozostało mi ocenienie na oko.\
Wilgotnymi dłońmi formujemy z pasty kulki o średnicy 4 cm, po czym lekko spłaszczamy. Tradycyjnie używa się do tego celu, jak już pisałam specjalnej formy, zwanej abel falafel).
Smażymy placuszki partiami przez 3-4 minuty, aż nabiorą złocistej barwy, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Trzymamy w ciepłym miejscu.
Układamy falafel na warstwie sosu tahini i polewamy sosem pomidorowo-ogórkowym.
1 łyżka syropu z granatów,
2 łyżeczki suszonej mięty,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
4 pomidory, pokrojone w kostkÄ™ o boku 1/2 cm,
1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę o boku 1/2 cm,
sok z 1/2 cytryny,
120ml oliwy extra virgine,
1/4 łyżeczki płatków chilli,
2 łyżki posiekanej kolendry.
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sos II (tehinah):
120 ml tahini,
4 łyżki wody,
sok z 1/2 cytryny,
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
kumin,
słodka papryka.
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos początkowo zgęstnieje i zrobi się grudkowaty, ale po chwili przybierze gładką konsystencję. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle podanego przepisu, jeśli chodzi o ilości. Każdy musi znależć swój własny smak i otymalną dla siebie ilość czosnku i soku z cytryny.
Komentarze
Mniammmm!
Ostatnio miałem smaka na falafel w Grecji;-)
Przypomniało mi się jak kupowaliśmy go w Egipcie na ulicy i jaki był pyszny;-)
grumko - 7:13am, Niedziela 29 Maj 2011.
Ten Egipski chyba byl z bobu a bob ma bardziej wyrazisty smak. W ogole w Egipcie pochlanialam tone pasty z bobu na sniadanie.
thiessa - 9:05am, Niedziela 29 Maj 2011.
Uwielbiam falafle. Twoje wyglÄ…dajÄ… przepysznie :-)
Åasuch w kuchni - 4:07pm, Niedziela 29 Maj 2011.
wygląda mega apetycznie...;) ja mam zamiar zrobić w tygodniu:)
izaa - 6:24pm, Niedziela 29 Maj 2011.
jakby to Czesio z WÅ‚adców much powiedziaÅ‚: wyglÄ…da zajebiaszczo smacznie
wiesz ze ja ciecierzycÄ™ kocham, przepis zapisujÄ™, a raczej drukuje!
aga-aa@gazeta.pl - 7:47pm, Niedziela 29 Maj 2011.
our time gay dating
gay websites -date -dating
<a href=datinggayservices.com?>gay dating in united sates</a>
MichaelDof - 11:14pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com