<<Strona główna

Falafel z dwoma sosami

Autor: thiessa @ 11:00pm, Sobota 28 Maj 2011.

Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Galer


Falafel jest popularnym daniem w wielu krajach śródziemnomorskich, ale niemal każdy przyrządza go nieco inaczej. Uważa się, że pochodzi z Egiptu. Sporządza się go tam z suszonego bobu i przypraw, a następnie smaży na złoto w głębokim oleju. Trzymając się tradycyjnych przepisów libańskich i żydowskich proponuję falafel z ciecierzycy, bo w takiej formie jest znany na całym świecie. Do sosu możemy użyć mięty z herbatki ekspresowej, natomiast syrop z granatów można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością. Można go oczywiście pominąć.
Ten falafel był próbą generalna dla mojego nowego urządzenia do formowania falafeli. Jestem gadżeciarą, jeśli chodzi o takie rzeczy. Pewnie to gadżeciarstwo osiągnęłoby trochę większy wymiar, gdybym dysponowała większym mieszkaniem i wraz ze zbieractwem sprzętu turystycznego mojego męża i zagraciło całe mieszkanie. Wcześniej formowanie falafeli było czynnością, za którą nie przepadałam. Obklejone ręce i rozpadające się przy większym nacisku kulki. Praca z tym urządzeniem idzie błyskawicznie i dłonie pozostają czyste. Dla potrzeb bloga zrobiłam jedna porcję tradycyjnie lepionych falafeli, bo mało kto dysponuje tym urządzeniem.
Z podanych proporcji wychodzi bardzo dużo falafela. Jeśli sosy mają starczyć na całość to należy podwoić ilość składników.

Falafel:

450g ciecierzycy namoczonej poprzedniego dnia,
90g bulghuru, namoczonego poprzedniego dnia (u mnie razowy),
1 cebula, drobno posiekana,
6 ząbków czosnku, zmiażdżonych,
2 cebulki dymki, bardzo drobno posiekane,
1 duży pęczek natki pietruszki, posiekany,
1 duży pęczek kolendry, posiekany,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka sody,
sól, pieprz,
szczypta cayenne,
szczypta kurkumy,
olej do głębokiego smażenia.

Odsączoną ciecierzycę wrzucamy do miksera lub robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Ja nie mam dobrego robota, więc użyłam maszynki do mięsa. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie dodatkowe składniki oprócz oleju. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzewamy olej do smażenia do 180C (nie wiem jak niby miałabym zmierzyć tą temperaturę nie posiadając frytownicy, wiec jak zwykle pozostało mi ocenienie na oko.\
Wilgotnymi dłońmi formujemy z pasty kulki o średnicy 4 cm, po czym lekko spłaszczamy. Tradycyjnie używa się do tego celu, jak już pisałam specjalnej formy, zwanej abel falafel).
Smażymy placuszki partiami przez 3-4 minuty, aż nabiorą złocistej barwy, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku. Trzymamy w ciepłym miejscu.
Układamy falafel na warstwie sosu tahini i polewamy sosem pomidorowo-ogórkowym.


Sos I:

1 łyżka syropu z granatów,
2 łyżeczki suszonej mięty,
1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
4 pomidory, pokrojone w kostkÄ™ o boku 1/2 cm,
1/4 ogórka, pokrojonego w kostkę o boku 1/2 cm,
sok z 1/2 cytryny,
120ml oliwy extra virgine,
1/4 łyżeczki płatków chilli,
2 łyżki posiekanej kolendry.

Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Sos II (tehinah):

120 ml tahini,
4 łyżki wody,
sok z 1/2 cytryny,
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
kumin,
słodka papryka.

Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku. Sos początkowo zgęstnieje i zrobi się grudkowaty, ale po chwili przybierze gładką konsystencję. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle podanego przepisu, jeśli chodzi o ilości. Każdy musi znależć swój własny smak i otymalną dla siebie ilość czosnku i soku z cytryny.


Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mniammmm!
Ostatnio miałem smaka na falafel w Grecji;-)
Przypomniało mi się jak kupowaliśmy go w Egipcie na ulicy i jaki był pyszny;-)

grumko - 7:13am, Niedziela 29 Maj 2011.

Ten Egipski chyba byl z bobu a bob ma bardziej wyrazisty smak. W ogole w Egipcie pochlanialam tone pasty z bobu na sniadanie.

thiessa - 9:05am, Niedziela 29 Maj 2011.

Uwielbiam falafle. Twoje wyglÄ…dajÄ… przepysznie :-)

Łasuch w kuchni - 4:07pm, Niedziela 29 Maj 2011.

wygląda mega apetycznie...;) ja mam zamiar zrobić w tygodniu:)

izaa - 6:24pm, Niedziela 29 Maj 2011.

jakby to Czesio z WÅ‚adców much powiedziaÅ‚: wyglÄ…da zajebiaszczo smacznie
wiesz ze ja ciecierzycÄ™ kocham, przepis zapisujÄ™, a raczej drukuje!

aga-aa@gazeta.pl - 7:47pm, Niedziela 29 Maj 2011.

our time gay dating
gay websites -date -dating
<a href=datinggayservices.com?>gay dating in united sates</a>

MichaelDof - 11:14pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów