<<Strona główna

Macobraj wytrawny i słodki

Autor: thiessa @ 9:25pm, Piątek 27 Maj 2011.

Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler

Przedstawiam kolejne danie przyrządzone z okazji zbliżającego się Festiwalu Kultury Żydowskiej Simcha , który będzie się odbywał we Wrocławiu w dniach od 29.05.2011 do 03.06.2011.

To popularne danie kuchni żydowskiej, na które każda rodzina ma własny przepis. Macę moczy się w wodzie lub mleku, miesza z jajkami i smaży na chrupko. Niektórzy dodają dużo jajek, inni mało lub wcale. Zrobiłam 2 wersje potrawy, dla każdego wg. gustu. Wersja na słono idealnie nadaje się na weekendowe śniadanie, a wersja słodka jest wspaniałym deserem. Dla urozmaicenia do wersji wytrawnej użyłam razowej macy a do wersji na słodko tradycyjnej. Do wytrawnej wersji dania dodaje się często tartą cebulę.


Macobraj wytrawny:

3 mace, połamane na kawałki (u mnie razowe),
2 jajka, roztrzepane,
1 szklanka mleka lub woda do namoczenia macy,
2 łyżki masła,
sól,
kwaśna śmietana ( u mnie jogurt grecki).

Macę włożyć do miski i wlać tyle wody, by maca była nią przykryta. Ja namoczyłam w mleku, w którym wcześniej moczyły się mace do macobraja na słodko. Odstawić na 2-3 minuty. Odsączyć z wody, dodać jajka.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć macę z jajkiem i smażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.
Połamać na kawałki, odwrócić je i zrumienić z drugiej strony. Ponownie odwrócić raz lub dwa razy i smażyć, aż kawałki będą chrupiące. Posolić i podawać.


Macobraj na słodko:

3 mace, połamane na kawałki,
2 jajka, roztrzepane,
1 szklanka mleka do namoczenia,
1-2 łyżki cukru,
duża szczypta cynamonu,
1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
2 łyżki masła,
kwaśna śmietana (u mnie jogurt grecki),
dżem (u mnie domowy z czarnej porzeczki),
cukier puder.

Macę włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut. Odsączyć, dodać jajka, cynamon, cukier i esencję waniliową.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć macę z jajkiem i smażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.

Połamać na kawałki, odwrócić je i zrumienić z drugiej strony. Ponownie odwrócić raz lub dwa razy i smażyć, aż kawałki będą chrupiące. Posypać cukrem pudrem i podawać z dżemem i kwaśną śmietaną. 

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajna nazwa, a i przepisy ciekawe. Szczególnie przypadła mi do gustu wersja na słodko;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 7:21am, Sobota 28 Maj 2011.

Mnie tez bardziej przypadla do gustu sladka, ale moze to dlatego, ze akurat mialam straszna ochote na slodkie.

thiessa - 11:11pm, Sobota 28 Maj 2011.

gay dating connecticut
gay canadian dating
<a href=gayedating.com?>dating as a gay man</a>

MichaelDof - 7:44am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów