
Macobraj wytrawny i słodki
Autor: thiessa @ 9:25pm, Piątek 27 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler
Przedstawiam kolejne danie przyrządzone z okazji zbliżającego się Festiwalu Kultury Żydowskiej Simcha , który będzie się odbywał we Wrocławiu w dniach od 29.05.2011 do 03.06.2011.
To popularne danie kuchni żydowskiej, na które każda rodzina ma własny przepis. Macę moczy się w wodzie lub mleku, miesza z jajkami i smaży na chrupko. Niektórzy dodają dużo jajek, inni mało lub wcale. Zrobiłam 2 wersje potrawy, dla każdego wg. gustu. Wersja na słono idealnie nadaje się na weekendowe śniadanie, a wersja słodka jest wspaniałym deserem. Dla urozmaicenia do wersji wytrawnej użyłam razowej macy a do wersji na słodko tradycyjnej. Do wytrawnej wersji dania dodaje się często tartą cebulę.
Macobraj wytrawny:
3 mace, połamane na kawałki (u mnie razowe),
2 jajka, roztrzepane,
1 szklanka mleka lub woda do namoczenia macy,
2 łyżki masła,
sól,
kwaśna śmietana ( u mnie jogurt grecki).
Macę włożyć do miski i wlać tyle wody, by maca była nią przykryta. Ja namoczyłam w mleku, w którym wcześniej moczyły się mace do macobraja na słodko. Odstawić na 2-3 minuty. Odsączyć z wody, dodać jajka.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć macę z jajkiem i smażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.
Połamać na kawałki, odwrócić je i zrumienić z drugiej strony. Ponownie odwrócić raz lub dwa razy i smażyć, aż kawałki będą chrupiące. Posolić i podawać.
Macobraj na słodko:
3 mace, połamane na kawałki,2 jajka, roztrzepane,
1 szklanka mleka do namoczenia,
1-2 łyżki cukru,
duża szczypta cynamonu,
1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
2 łyżki masła,
kwaśna śmietana (u mnie jogurt grecki),
dżem (u mnie domowy z czarnej porzeczki),
cukier puder.
Macę włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut. Odsączyć, dodać jajka, cynamon, cukier i esencję waniliową.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć macę z jajkiem i smażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.
Połamać na kawałki, odwrócić je i zrumienić z drugiej strony. Ponownie odwrócić raz lub dwa razy i smażyć, aż kawałki będą chrupiące. Posypać cukrem pudrem i podawać z dżemem i kwaśną śmietaną.
Komentarze
Fajna nazwa, a i przepisy ciekawe. Szczególnie przypadÅ‚a mi do gustu wersja na sÅ‚odko;-)
Pozdrawiam;-)
grumko - 7:21am, Sobota 28 Maj 2011.
Mnie tez bardziej przypadla do gustu sladka, ale moze to dlatego, ze akurat mialam straszna ochote na slodkie.
thiessa - 11:11pm, Sobota 28 Maj 2011.
gay dating connecticut
gay canadian dating
<a href=gayedating.com?>dating as a gay man</a>
MichaelDof - 7:44am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com