
Izraelska sałatka warzywna - O kuchni żydowskiej
Autor: thiessa @ 11:59pm, środa 25 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler
Od 29.05.2011 do 03.06.2011 we Wrocławiu odbędzie się
Festiwal Kultury Żydowskiej Simcha
Ponieważ mieszkam we Wrocławiu i mam w planie pojawić się na nim, przygotowałam z tego tytułu krótki przewodnik, który przybliża kulturę żydowską. Życzę wytrwałości w czytaniu, a zainteresowanych odsyłam na stronę Festiwalu.

Kuchnia żydowska jest nieprawdopodobnie ciekawa i urozmaicona. Wygnani przed wiekami z Palestyny Żydzi nie mieli ojczyzny. Wędrowali więc po świecie , zapożyczając pomysły i składniki z miejscowych przepisów i dostosowując je do starotestamentowych zasad dotyczących sposobu odżywiania, czyli koszerności .
Halacha rozróżnia pokarmy dozwolone (kaszer) i zakazane (teref, trefne, "nieczyste"). Dopuszczone do spożywania jest mięso zwierząt parzystokopytnych (posiadających rozszczepione kopyto) i przeżuwających, czyli krów i owiec, a zakazane nieprzeżuwających świń. Można jeść mięso stworzeń wodnych (ale tylko takich, które posiadają płetwy i łuski, co tłumaczy, dlaczego Żydzi nie jadają np. owoców morza czy węgorza), niektórych gatunków szarańczy, ptaków nie będących drapieżnikami i stanowiących tradycyjny pokarm człowieka (kury, gęsi, kaczki). Nie dotyczy to jednak krwi oraz niektórych części (np. nerw kulszowy), które są zakazane. Szczegółowo określone są zasady uboju zwierząt (szechita), które polegają na maksymalnym ograniczeniu cierpienia zabijanego zwierzęcia. Zabijający, czyli szochet musi być pobożnym i wykształconym, a nóż musi być maksymalnie ostry, tak żeby można było pozbawić życia zwierzę jednym ruchem. Nie są dozwolone do spożywania zwierzęta padłe lub ze skazą, chore z deformacjami. Aż 70 rodzajów ran, chorób lub zniekształceń wyklucza koszerność mięsa. Dozwolone jest mleko i jaja pochodzące od zwierząt, których mięso jest koszerne, oraz miód - pod warunkiem, że nie jest to miód spadziowy. Same pszczoły są niekoszerne, a nie wolno jeść produktów wytworzonych przez stworzenia nieczyste, ale miód pochodzi z kwiatów z wyjątkiem miodu spadziowego, który wytwarzają niekoszerne mszyce. Owoce powinny pochodzić z drzew mających co najmniej trzy lata.
Produkty mięsne nie mogą być spożywane razem z produktami mlecznymi – co wymusza stosowanie w kuchni prowadzonej według zasad kaszrutu dwóch kompletów garnków i innych sprzętów kuchennych oraz nakryć. Posiłki mleczne i mięsne powinna dzielić kilkugodzinna przerwa. Pokarmy, które można łączyć i z mięsem, i z mlekiem są oznaczane jako parwe, czyli neutralne. Niektóre produkty, aby były koszerne, nie mogą być wytwarzane lub sprzedawane przez nie-żydów, np. wino. Odrębną kategorią pokarmów i napojów są dopuszczone do spożywania w czasie świąt Pesach (kaszer le-Pesach); nie mogą one zawierać "chamecu", czyli zakwasu.
Chamecem określane są produkty zrobione z jednego z pięciu zbóż: żyta, pszenicy, orkiszu, owsa i jęczmienia lub zawierające choćby śladowe ich ilości. Uważa się, że wystarczy 18 minut od kontaktu tych zbóż z wodą, by nastąpił proces fermentacji. Po tym czasie produkt staje się zakwasem. W czasie święta Pesach zakazane jest spożywanie chamecu oraz posiadanie go. Dlatego też maca wytwarzana na Pesach wypiekana jest w specjalny sposób, aby uniknąć fermentacji. Maca taka oznaczona jest "Kosher for Pasover" (dla odróżnienia od "Not for Pasover"). Żydzi aszkenazyjscy nie jedzą w czasie święta również kitnijot, czyli prosa, kukurydzy, ryżu oraz niektórych roślin strączkowych.
W czasie Pesach nie tylko zakazane jest spożywanie chamecu, ale także posiadanie go. W domu nie powinien znajdować się nawet okruszek chamecu. Dlatego też domy przed tym świętem sprzątane są niezwykle dokładnie. Wieczorem przed wigilią Pesach, żydzi oczyszczają swoje domy z chamecu – jest to tradycyjny rytuał poszukiwania chamecu zwany Bedikat chamec. Znalezionego chamecu można pozbyć się w dwojaki sposób: odsprzedać go nie-żydowi lub spalić go.
W czasie święta Paschy zakazane jest również używanie jakichkolwiek naczyń, które miały kontakt z chamecem. Zalecane jest posiadanie specjalnej zastawy przeznaczonej wyłącznie na to święto.
Wszystkie produkty i napoje powinny być produkowane pod nadzorem rabinatu, który sprawdza przestrzeganie tych reguł i wydaje stosowne certyfikaty.
Wracając do rodowodu zróżnicowanej kuchni żydowskiej, wynikającej z rozproszenia Żydów po całym świecie. Wśród Żydów można rozróżnić dwie zasadnicze grupy: Żydzi aszkenazyjscy zamieszkujący głównie Europę Środkowowschodnią i Rosję (a także Niemcy, Francję i Anglię), oraz Żydzi sefardyjscy zamieszkujący Hiszpanię i Portugalię, środkowowschodnią i północną Afrykę i Bliski Wschód. Ściślej rzecz biorąc, Sefardyjczycy to Żydzi zamieszkujący Półwysep Iberyjski, a Żydów pochodzących z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu oraz Kaukazu nazywa się Żydami orientalnymi (czyli mizrachim). Jednak różnic między Sefardyjczykami a Żydami orientalnymi jest stosunkowo niewiele, dlatego też łącznie nazywa się ich często po prostu Żydami sefardyjskimi.
Poza tym kolonie żydowskie istniały od bardzo dawna w wielu odległych krajach, takich jak Indie czy Chiny. Te grupy także posiadały swoje swoiste zwyczaje.
Kolonie te mają często bardzo odległe pochodzenie, sięgające czasów starożytnych. W przypadku niektórych spośród tych grup wśród samych Żydów trwają jednak spory, czy można ich członków uznać tak naprawdę za Żydów. Na przykład Bnei Menashe to skośnookie plemię zamieszkujące pogranicze Indii i Birmy. Chrześcijańscy misjonarze, którzy dotarli do nich w XIX wieku, zauważyli duże podobieństwa między wierzeniami Bnei Menashe a chrześcijaństwem. Większość Bnei Menashe nawróciła się wkrótce na chrześcijaństwo. Jednak w latach 50-tych ubiegłego wieku jeden z przywódców Bnei Menashe miał sen, z którego miało wynikać, że w rzeczywistości pochodzą oni z Palestyny. Na tej podstawie wielu Bnei Menashe doszło do wniosku, że są Żydami, zaczęło studiować język hebrajski i zasady religii mojżeszowej.
Są też na przykład czarnoskórzy falasze z Etiopii, których nazywa się czasem Czarnymi Żydami. Nie są etnicznymi Żydami, ale są wyznawcami religii mojżeszowej i przestrzegają religijnych nakazów dotyczących jedzenia.
Źródło: Wikipedia, "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen, The Jewish kitchen" Clarissa Hyman, "Kuchnia żydowska Marlena Spielar
Ci, którzy zdołali przebrnąć przez cały tekst na pewno dostrzegą arabskie pochodzenie prezentowanej sałatki. Występuje ona w wielu odmianach. Można do niej dodać oliwki, pokrojone w kostkę buraki czy ziemniaki, nie dodawać chilli, zmniejszyć lub zwiększyć ilość ziół, sok z cytryny zastąpić sokiem z limonki lub octem, dodać szczyptę mielonego kuminu.
Składniki:
3 papryki, czerwona, zielona i żółta, oczyszczone z nasion i pokrojone,
1 marchewka, pokrojona w drobnÄ… kostkÄ™,
1 ogórek, pokrojony w kostkę
6 pomidorów pokrojonych e kostkę,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
po 2 łyżki posiekanej kolendry, koperku, natki pietruszki i mięty,
1/2-1 papryczka chilli opcjonalnie),
2-4 łyżki oliwy extra virgine,
sok z 1-1 1/2 cytryny,sól i pieprz.
Z oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przyrządzić sos. Wszystkie pozostałę składniki sałatki wrzucić do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać.
Komentarze
o taka wiosenna - ślicznie wygląda i na pewno pysznie smakuje:)
atina - 5:55am, Czwartek 26 Maj 2011.
Fascynyjące są te żydowskie smaki!
Amber - 8:47am, Czwartek 26 Maj 2011.
jaka kolorowa!
aga-aa@gazeta.pl - 1:23pm, Czwartek 26 Maj 2011.
Thiessa, bardzo dziÄ™kujÄ™ za link do tego wpisu. PrzeczytaÅ‚am uważnie. Kuchnia żydowska jest maÅ‚o znana w wielu krÄ™gach i uważana za jakieÅ› dziwadÅ‚o a tymczasem to przede wszystkim wiele zasad, które można dzisiaj wytÅ‚umaczyć niezwykłą dbaÅ‚oÅ›ciÄ… Å»ydów o czystość i zdrowie. Kilka razy miaÅ‚am okazjÄ™ próbować specjaÅ‚ów tej kuchni i bardzo mi smakowaÅ‚y, szczególnie przyprawiane na sÅ‚odko miÄ™sa i warzywa przypadÅ‚y mi do gustu. Jeszcze raz dziÄ™kujÄ™, pozdrawiam!
SmacznaPyza - 9:32am, Czwartek 11 Sierpień 2011.http://smacznapyza.blogspot.com
Proponuje dodac confit z cytryny. Ja je robie na kilka sposobow. Tu przepis dobry, jak wiele innych w tym magazynie : http://www.saveur.com/article/Recipes/Lemon-Confit
natka - 12:43pm, środa 18 Grudzień 2013.
Prepis ktory podajesz to nie jest confit z cytryny. To raczej cytryna w sosie własnym.
Magdalena Basel - 12:02am, Piątek 10 Luty 2017.
gay fresno dating
gay dating manhunt
<a href=gay-singles-dating.com?>gay interacial dating</a>
MichaelDof - 3:09am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com