
Szparagi zapiekane z pomidorkami, oliwkami i bazylią wg. J. Olivera
Autor: thiessa @ 10:49pm, Poniedziałek 23 Maj 2011.
Źródło: "The naked chef" Jamie Oliver
Fenomenalne wręcz danie, zaskakujące w swej prostocie i szybkie w wykonaniu. Fantastyczna chrupkość szparagów, słodycz pomidorków, słoność oliwek i świeżość bazylii cytując Jamiego "make an orgasmic combo". Jamie podaje, że jest to porcja na 4 osoby, ja jednak spożyłam całość na pół z 6-letnim synem. To danie, do którego warto wracać. Rok temu robiłam szparagi z sosem cytrynowo-serdelowym wg Jamiego i pomimo, że były pyszne to urodą nie grzeszyły. Te szparagi wyglądają tak jak smakują.
Przed zapieczeniem
Składniki:
680-900g szparagów obranych do 1/3 wysokości,1 porządna garść czarnych oliwek,
20 pomidorków koktajlowych, słodkich i dojrzałych (u mnie wyjątkowo słodkie hiszpańskie),
3 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku, pokrojony na cienkie plasterki,
1 porządna garść liści bazylii,
sól i pieprz do smaku,
mała szczypta czerwonego chilli, pokruszonego.
Wymieszać wszystkie składniki w misce, przełożyć na blachę do pieczenia, albo do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 225C, około 10-12 minut wg Jamiego. Mnie to zajęło jakieś 20 minut. Warzywa należy 2-3 razy w trakcie pieczenia obrócić.
Komentarze
Potrawa - kulinarne dzieło sztuki, zdjęcie - artystyczna kreacja, a całość - bardzo mi się podoba!:)
Lekka - 11:09pm, Poniedziałek 23 Maj 2011.
Skoro tak zachwalasz, muszę spróbować.
hania-kasia - 11:24pm, Poniedziałek 23 Maj 2011.