
Zupa z kurczaka i tomatillos
Autor: thiessa @ 10:56pm, Niedziela 22 Maj 2011.
Źródło: allrecipes.com
Podejrzewam, że jak się dobrze postarać to można też tomatillos kupić w puszce, ale pewnie cena będzie odpowiednio wysoka i smak nie ten sam.
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
3 łyżki oliwy,
1 cebula, posiekana,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1/2 kg tomatillos (miechunka pomidorowa),
2 jalapeno, wypestkowane i posiekane,
1 l bulionu z kurczaka,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (darowałam sobie, starczyło jalapeno),
1/2 łyżeczki ostrego sosu chilli (tez pominęłam),
2 łyżki posiekanej kolendry,
śmietana do podania (ja jogurt),
sól do smaku,
świeżo mielony mielony pieprz do smaku.
W patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na brązowo kurczaka z obu stron. Odłożyć.
Na patelnię wrzucić cebulę i obsmażyć na złoty kolor. Dodać, czosnek, jalapeno i tromatillos, smażyć chwilę i wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 min.
Zupę zmiksować i z powrotem podgrzać w garnku. Ja przed zmiksowaniem odłożyłam trochę tomatillos w całości. Doprawić do smaku, jeśli jest to konieczne pieprzem cayenne i sosem chilli.
Kurczaka pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do zupy, doprawić solą i pieprzem.
Na talerzach posypać kolendrą i polać śmietanką.
Komentarze
Zainteresowałaś mnie tym tomatillos - muszę poczytać o nim w necie.:)
A zupę skosztowałabym z wielką ochotą.:) Piękne zdjęcie.:)
Lekka - 11:36pm, Niedziela 22 Maj 2011.