
Panzanella szparagowa
Autor: thiessa @ 8:52pm, Piątek 20 Maj 2011.
Inspiracja: "Sałatki" fk Wydawnictwo Olesiejuk
Postanowiłam zrobić tą sałatkę już w chwili, kiedy kupowałam książkę, natomiast nie do końca wszystko mi się w niej podobało zrobiłam, zatem po swojemu i prezentuję Wam swoja wersję. Niestety szparagi podczas marynowania straciły swój wspaniały, żywozielony kolor, ale i tak były przepyszne. Coś mi się wydaje, że jeszcze w tym sezonie szparagowym powtórzę tą sałatkę, pomimo, że mam parę innych przepisów do wypróbowania.
Składniki:
pęczek szparagów,
1 rogal lub duża bułka lub kawałek bagietki,
1 łyżka oliwy do smażenia,
kawałek parmezanu, pokrojonego na cienkie plasterki,
pęczek bazylii,
1 łyżeczka musztardy dijon,
1 ząbek czosnku, przeciśnięty,
1 łyżka octu cherry,
1 łyżka soku z cytryny,
4 łyżki oliwy extra virgine,
2-3 łyżki wywaru z gotowania obierek ze szparagów (opcjonalnie),
sól, świeżo zmielony pieprz.
Poprzedniego dnia pokroić rogala na małe kromeczki zostawić na noc do obeschnięcia. Można użyć bułki, bagietki, albo gotowych sucharków. Następnego dnia przyrumienić kromki na suchej patelni.
Szparagi obrać do jednej trzeciej długości, pokroić w skośne plasterki i krótko obsmażyć na oliwie.
Z musztardy, oliwy extra virgine, octu, cytryny, czosnku, soli i pieprzu zrobić sos. Można dodać trochę wywaru szparagowego, jeśli uznamy, że sos jest za gęsty.
Sos wymieszać ze szparagami i odstawić, na co najmniej 15 minut.
Krótko przed podaniem dodać grzanki (można połamać na mniejsze kawałki), parmezan i bazylię. Wymieszać i od razu podawać.
Komentarze
Fantastyczna ta sałatka, Thiesso! Na pewno zrobię, dzięki za inspirację :)
quinoamatorka - 11:25pm, Niedziela 22 Maj 2011.
Quinoamatorka a polecam, bo na prawde salatka warta uwagi.
thiessa - 7:13pm, Poniedziałek 23 Maj 2011.