
Kurczak po kaszmirsku
Autor: thiessa @ 10:30pm, środa 18 Maj 2011.
Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe
Przymierzałam się do tego kurczaka od dawna i znowu pistacjowa akcja była dodatkowym impulsem, żeby go zrobić. Danie nie wygląda za bardzo apetycznie, ot zwyczajna paciaja, jak zresztą większość indyjskich dań, ale smak rekompensuje wygląd.
W oryginalnym przepisie zaleca się użycie kurczaka w całości a następnie poporcjowanie go, oddzielenie od skóry i kości i podzielenie na kawałki. Na dobrą więc sprawę można od razu użyć piersi lub podudzi, żeby się nie męczyć. Ja wolałam, żeby mięso było mniej suche, więc kupiłam 1,5 kg części z kurczaka (podudzia, pałki, skrzydełka), obrałam ze skóry i taki kawałki obsmażałam i gotowałam. Po ostygnięciu obrałam z kości. W ten sposób nie musiałam mięsa podlewać bulionem, tylko wodą a wywar się zrobił przy okazji. Mogłam sobie na to wszystko pozwolić, dlatego, że danie miało być jedzone na następny dzień. Drugiego dnia całość podgrzałam i dodałam pistacje i migdały.
Składniki:
1,5 kg kurczak lub części z kurczaka, albo odpowiednio mniejsza ilość mięsa z piersi lub podudzi,
6 strączków kardamonu,
1/2 łyżeczki nasion kolendry,
2 cm kawałek cynamonu,
8 ziaren czarnego pieprzu,
6 goździków,
100g blanszowanych migdałów,
75g obranych pistacji,
2 łyżki ghee lub oleju,
1 cebula, drobno posiekana,
5 cm kawałek imbiru, posiekany,
1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
1 szklanka jogurtu,
1/2 łyżeczki szafranu.
W przypadku użycia kurczaka w całościu, podzielić go na 8 części, zdjąć skórę i pokroić na kawałki wielkości kęsa. W przypadku użycia piersi lub podudzi po prostu pokroić na kawałki.
Wyłuskać nasiona ze strączków kardamonu. Na małej patelni podprażać na sucho nasiona kolendry, kiedy zacznie się z nich wydobywać aromat odłożyć i prażyć kolejno kumin i kawałki cynamonu. Przyprawy zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Tak samo postąpić z migdałami i pistacjami, zmielić lub drobno posiekać nożem.
Na patelni rozgrzać ghee lub olej i podsmażyć cebulę do momentu, kiedy uzyska złoty kolor. Dodać czosnek, imbir i kurczaka. Smażyć 5 minut. Dodać mielone przyprawy i bulion. Gotować pod przykryciem 30 minut.
Wymieszać mielone migdały i pistacje z jogurtem. Szafran zmieszać z 1 łyżeczką gorącej wody i dodać do jogurtu. Całość wlać do kurczaka j gotować odkryte jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą.
![]() | ![]() |
Komentarze
Ten kurczaczek wyglÄ…da cudownie !
atina - 5:26am, Czwartek 19 Maj 2011.
Wcale nie wygląda źle - jak dla mnie apetyczne danie.
hania-kasia - 8:09am, Czwartek 19 Maj 2011.
A ja tam lubiÄ™ smaczne paciaje;-)
grumko - 10:42am, Czwartek 19 Maj 2011.
Atina cudownie to chyba nie, ale dzieki.
Zdjecie bylo robione zaraz po przygotowaniu, wiec nie bylo jeszcze tak zle. Nastepnego dnia, jak migdaly i pistacje napecznialy wygladalo o wiele gorzej, ale zapach mialo niesamowity. W pracy kolezanki sie zbiegly do kuchni sprawdzic co tak pieknie pachnie.
thiessa - 11:10pm, Czwartek 19 Maj 2011.
Nigdy nie jadłam potraw indyjskich, a ta brzmi zachęcająco :) pistacje i kardamon.. mniam :)
Kasia - 7:55pm, Sobota 21 Maj 2011.
Kasia nie wiem jak mozesz zyc bez indyjskiego jedzenia:-)
thiessa - 9:16am, Niedziela 22 Maj 2011.
Ja to jestem wręcz miłośniczką paciaj - zawsze prędzej wybiorę ją, niż sztukę mięsa - może to jakiś atawizm?;)
Przepis zdecydowanie do wypróbowania - już powÄ™drowaÅ‚ do moich ulubionych.:)
Lekka - 11:40pm, Niedziela 22 Maj 2011.
Lekka cos w tym jest. Ja tez wole chyba paciaje, bo to co jest w kawalku zawsze wydaje mi sie mniej soczyste, takie bardziej wysuszone.
thiessa - 7:07pm, Poniedziałek 23 Maj 2011.