<<Strona główna

Kurczak po kaszmirsku

Autor: thiessa @ 10:30pm, środa 18 Maj 2011.

Kurczak po kaszmirsku

Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe

Przymierzałam się do tego kurczaka od dawna i znowu pistacjowa akcja była dodatkowym impulsem, żeby go zrobić. Danie nie wygląda za bardzo apetycznie, ot zwyczajna paciaja, jak zresztą większość indyjskich dań, ale smak rekompensuje wygląd.
W oryginalnym przepisie zaleca się użycie kurczaka w całości a następnie poporcjowanie go, oddzielenie od skóry i kości i podzielenie na kawałki. Na dobrą więc sprawę można od razu użyć piersi lub podudzi, żeby się nie męczyć. Ja wolałam, żeby mięso było mniej suche, więc kupiłam 1,5 kg części z kurczaka (podudzia, pałki, skrzydełka), obrałam ze skóry i taki kawałki obsmażałam i gotowałam. Po ostygnięciu obrałam z kości. W ten sposób nie musiałam mięsa podlewać bulionem, tylko wodą a wywar się zrobił przy okazji. Mogłam sobie na to wszystko pozwolić, dlatego, że danie miało być jedzone na następny dzień. Drugiego dnia całość podgrzałam i dodałam pistacje i migdały.

Składniki:

1,5 kg kurczak lub części z kurczaka, albo odpowiednio mniejsza ilość mięsa z piersi lub podudzi,
6 strączków kardamonu,
1/2 łyżeczki nasion kolendry,
2 cm kawałek cynamonu,
8 ziaren czarnego pieprzu,
6 goździków,
100g blanszowanych migdałów,
75g obranych pistacji,
2 łyżki ghee lub oleju,
1 cebula, drobno posiekana,
5 cm kawałek imbiru, posiekany,
1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
1 szklanka jogurtu,
1/2 łyżeczki szafranu.

W przypadku użycia kurczaka w całościu, podzielić go na 8 części, zdjąć skórę i pokroić na kawałki wielkości kęsa. W przypadku użycia piersi lub podudzi po prostu pokroić na kawałki.
Wyłuskać nasiona ze strączków kardamonu. Na małej patelni podprażać na sucho nasiona kolendry, kiedy zacznie się z nich wydobywać aromat odłożyć i prażyć kolejno kumin i kawałki cynamonu. Przyprawy zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Tak samo postąpić z migdałami i pistacjami, zmielić lub drobno posiekać nożem.
Na patelni rozgrzać ghee lub olej i podsmażyć cebulę do momentu, kiedy uzyska złoty kolor. Dodać czosnek, imbir i kurczaka. Smażyć 5 minut. Dodać mielone przyprawy i bulion. Gotować pod przykryciem 30 minut.
Wymieszać mielone migdały i pistacje z jogurtem. Szafran zmieszać z 1 łyżeczką gorącej wody i dodać do jogurtu. Całość wlać do kurczaka j gotować odkryte jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą.



Akcja Pistacja

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ten kurczaczek wygląda cudownie !

atina - 5:26am, Czwartek 19 Maj 2011.

Wcale nie wygląda źle - jak dla mnie apetyczne danie.

hania-kasia - 8:09am, Czwartek 19 Maj 2011.

A ja tam lubię smaczne paciaje;-)

grumko - 10:42am, Czwartek 19 Maj 2011.

Atina cudownie to chyba nie, ale dzieki.
Zdjecie bylo robione zaraz po przygotowaniu, wiec nie bylo jeszcze tak zle. Nastepnego dnia, jak migdaly i pistacje napecznialy wygladalo o wiele gorzej, ale zapach mialo niesamowity. W pracy kolezanki sie zbiegly do kuchni sprawdzic co tak pieknie pachnie.

thiessa - 11:10pm, Czwartek 19 Maj 2011.

Nigdy nie jadłam potraw indyjskich, a ta brzmi zachęcająco :) pistacje i kardamon.. mniam :)

Kasia - 7:55pm, Sobota 21 Maj 2011.

Kasia nie wiem jak mozesz zyc bez indyjskiego jedzenia:-)

thiessa - 9:16am, Niedziela 22 Maj 2011.

Ja to jestem wręcz miłośniczką paciaj - zawsze prędzej wybiorę ją, niż sztukę mięsa - może to jakiś atawizm?;)
Przepis zdecydowanie do wypróbowania - już powędrował do moich ulubionych.:)

Lekka - 11:40pm, Niedziela 22 Maj 2011.

Lekka cos w tym jest. Ja tez wole chyba paciaje, bo to co jest w kawalku zawsze wydaje mi sie mniej soczyste, takie bardziej wysuszone.

thiessa - 7:07pm, Poniedziałek 23 Maj 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • maj 2017
    • Tofu w sosie z czarnej fasoli
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów