
Zupa ananasowa z pistacjowymi kulkami
Autor: thiessa @ 8:49pm, Poniedziałek 16 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia" 9/2006
Wychodzę z założenia, że gdyby powtarzać coś, co się już robiło zbyt często to nie starczy czasu na zrobienie wielu wspaniałych potraw, jakimi ludzie zajadają się na całym świecie. Nie oznacza to, że mi się to nie zdarza, ale przyznać musze, że nieczęsto. A już gotowanie, co niedziele rosołu, po to żeby w poniedziałek zrobić pomidorówkę wpędziłoby mnie w depresje. Nic dziwnego, że wiele kobiet uważa gotowanie za obowiązek a nie przyjemność, bo jak czerpać radość z robienia na okrągło tego samego?
Już samo wyobrażenie o smaku potrawy, czytając skład jest ekscytujące. Efekt końcowy czasem przechodzi najśmielsze oczekiwania, chociaż z pozoru danie wydaje się zwyczajne. Innym zaś razem przeciwnie. Spodziewam się Bóg wie, czego a wychodzi jak wychodzi, nie ma się czym zachwycać.
Zatem zupa ananasowa to zupa godna kogoś z naturą eksperymentatora. Wszak zawsze można kulki spożyć oddzielnie a zupę potraktować jak kompot. Mi smakowało, zresztą gdyby tak nie było to nie byłoby powtórki.
Składniki:
1 ananas ( ok. 1 kg),
15 dag cukru (dałam 5 dag a i tak było ciut za słodkie),
350 ml wody,
8 nitek szafranu,
2 krople olejku migdałowego,
15 dag siekanych drobno orzechków pistacjowych,
20 dag ricotty (u mnie serek "Twój smak")
2 łyżki miodu.
Gotujemy wodÄ™ z cukrem i wrzucamy obranego i pokrojonego w kostkÄ™ ananasa.
Gotujemy 10 minut, po czym miksujemy dodając olejek migdałowy. Ser mieszany z miodem i lepimy kulki, obtaczając je w pistacjach. Na początku może się wydawać, że serek jest za rzadki i nie można z niego uformować kulek, ale wystarczy nabrać trochę serka łyżką, wrzucić go na pistacje i zacząć turlać. Kulka zrobi się baz problemu sama. Zupę schładzamy.
Komentarze
Czyli dla mnie, bo eksperymentator to własnie ja.:)
Jest dokładnie, jak piszesz.
UmieraÅ‚am z nudów w kuchni, nie cierpiaÅ‚am jej do czasu, kiedy zaczęłam siÄ™ odchudzać i szukać podpowiedzi na pytanie co by tu lekkiego zjeść.
Tę zupę zjadłabym z rozkoszą.:)
Lekka - 9:41pm, Poniedziałek 16 Maj 2011.
Bardzo ciekawa zupa. Chętnie bym taką zjadła. Zrobię ją, jak tylko wpadnie mi w ręce ananas i odpowiedni ser, pistacje już mam.
hania-kasia - 9:47pm, Poniedziałek 16 Maj 2011.
Mniam! Niesamowity pomysÅ‚, koniecznie muszÄ™ wypróbować! :)
Kasia - 1:37pm, środa 18 Maj 2011.
Kasia mozna tez w wersji bardziej dietetycznej. Z ananasow wyrzucic cukier, sa wystarczajaco slodkie a z kulek miod.
thiessa - 7:09pm, Poniedziałek 23 Maj 2011.