<<Strona główna

Surówka z marchewki i topinambura

Autor: thiessa @ 2:30pm, Niedziela 14 Marzec 2010.


Źródło: vegbox-recipes.co.uk

Topinambur, zwany również słonecznikiem bulwiastym i cytryną północy, uprawiany był przez Indian jeszcze przed odkryciem Ameryki przez Kolumba. Chociaż sama roślina pochodzi z Ameryki Północnej, to nazwa "topinambur" pochodzi od nazwy południowoamerykańskiego plemienia Indian Tupinamba z Brazylii. Do Europy został przywieziony w 1615 r, przez francuskiego podróżnika Samuela de Champlain. Przez następne 200 lat jego uprawa stała się popularna w Europie. W czasie I wojny światowej we Francji był jedną z ważniejszych roślin uprawnych. Po wojnie stał się mało popularny, za bardzo kojarzył się ludziom z głodem i wojną. Po II wojnie światowej wrócił do łask, odkryto, bowiem jego cenne własności odżywcze i zdrowotne.
Bulwy topinamburu zawierają niezwykle cenne makro- i mikroelementy. Oprócz krzemu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i cynku zawierają fruktozę, błonnik pektynowy i aminokwasy.
Topinambur obniża poziom złego cholesterolu w organizmie, reguluje ciśnienie krwi oraz pracę przewodu pokarmowego, podnosi odporność organizmu i dodaje energii.
Bulwy zawierają witaminy: A, B1, B2, B6, C, i E. Warto, więc wprowadzić tę roślinę do naszego jadłospisu (za Wikipedia oraz www.poradnia.pl).


Pierwszy raz topinambura jadłam na surowo. Wcześniej zawsze spożywałam go po ugotowaniu. Jak smakuje? Orzechowo-słonecznikowo, zupełnie inaczej niż po ugotowaniu, bo wówczas przypomina karczocha. Pewnie jego druga nazwa słonecznik bulwiasty nie wzięła się tylko z koloru jego kwiatów. Podaję poniżej oryginalny przepis. Ja niczego nie ważyłam, zrobiłam "na oko".

Składniki:

400g marchewki, startej, albo pokrojonej w julienne,
400g topinamburów, startych, albo pokrojonych w julienne,
2 łyżki posiekanego koperku lub estragonu,
2 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich (polecam to drugie),
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki kaparów,
sól i pieprz do smaku.

Składniki surówki wymieszać, przykryć, odstawić na 30 minut w pokojowej temperaturze przed spożyciem. Posypałam przed podaniem prażonym słonecznikiem. Idealne połączenie słonecznik bulwiasty i słonecznik zwyczajny.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Åšwieży topinambur ma chrupkÄ… konsystencjÄ™ (jak rzodkiewka) jego smak jest jednak sÅ‚odkawy z lekkÄ… nutÄ… orzecha. Topinambur jest wskazany dla osób odchudzajÄ…cych siÄ™ ponieważ zmniejsza indeks glikemiczny, wspomaga przemianÄ™ materii i powoduje uczucie sytoÅ›ci.
Topinambur jest również wskazany dla diabetyków ponieważ nie zawiera cukru.

Wiem że wiele osób szuka topinamburu a jest on trudno dostÄ™pny, znalazÅ‚em jednak sklep gdzie można znaleźć produkty z topinamburu. SÄ… tam dżemy z topinamburu, cukierki z topinamburu, syrop z topinamburu który może zastÄ…pić miód lub może być dodawany do wody razem z lodem i cytrynÄ… (w sam raz na upalne dni), proszek z topinamburu który można dodawać do wypieków. MyÅ›lÄ™ że warto to sprawdzić, zapraszam do sklepu:

http://heliaprojekt.otwarte24.pl/

michaÅ‚84 - 7:48pm, Poniedziałek 13 Czerwiec 2011.

free gay websites dating
single gay fathers dating
<a href=gay-singles-dating.com?>gay speed dating manchester uk</a>

MichaelDof - 12:18am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów