
Curry krewetkowe ze szparagami i ananasem
Autor: thiessa @ 11:19pm, Sobota 14 Maj 2011.
Źródło: "Thai cooking class" Australian Women's Weekly.
Po raz pierwszy Przyrządziłam to curry 4 lata temu. Parę miesięcy wcześniej dostałam książkę, z której pochodzi przepis i z niecierpliwością czekałam na sezon szparagowy. Danie jest tak smaczne, że można go powtarzać przy okazji każdego nowego sezonu. Tymczasem we Wrocławiu jakiś kryzys szparagowy. Wszędzie tylko białe. Od 2 tygodni rozglądałam się w różnych miejscach szukając zielonych. W końcu dzisiaj, kiedy już straciłam nadzieje, udało się.Składniki:
625 ml śmietanki kokosowej,
700 g świeżego ananasa, pokrojonego,
450g szparagów, pokrojonych na kawałki,
1 1/2 łyżeczki cukru palmowego,
3 łyżeczki sosu rybnego,
375 g obranych krewetek,
2 łyżki liści kolendry,
2 dymki, posiekane.
pasta curry:
1 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli,
4 źdźbła trawy cytrynowej, posiekanej,
2 cm kawałek galangala, posiekany,
1 mała czerwona cebula (100 g), posiekana,
1/4 łyżeczki pasty krewetkowej,
1 1/2 łyżeczki skórki z limonki lub listki limonki kaffir, posiekane,
1/4 łyżeczki papryki,
duża szczypta kurkumy.
Wszystkie składniki curry tłuczemy w moździerzu. Mieszamy pastę z 1 szklanka śmietanki kokosowej i zagotowujemy. Gotujemy odkryte 3 min.
Dodajemy pozostałą śmietankę kokosową, szparagi, ananasa, cukier i sos rybny.
Gotujemy 2 min. Dodajemy krewetki, kolendrę i gotujemy do momentu, kiedy krewetki zrobią się różowe. Ja dorzuciłam na końcu, żeby tylko się podgrzały już ugotowane.
Posypujemy posiekana dymka.
Komentarze
Przeczytałam przed śniadaniem i chyba natychmiast muszę iść do kuchni, bo mi kubki smakowe szaleją.:)
Rewelacja! WyglÄ…da przepysznie i jak szybko siÄ™ robi!
Czy galangal można czymś zastąpić?
Lekka - 7:57am, Niedziela 15 Maj 2011.
O jakie cudo! W tym tygodniu nie jadłam żadnego curry!
nobleva - 9:40am, Niedziela 15 Maj 2011.
Lekka mysle, ze zamiast galangalu mozna dac imbir. Bedzie troche inaczej smakowac, ale tez bedzie dobre.
Nobleva tydzien bez curry to tydzien stracony? Fakt u mnie danie typu curry jest niemal w kazdym tygodniu.
thiessa - 10:20am, Niedziela 15 Maj 2011.
Mniam, niesamowicie apetycznie wygląda to danie. Też przeczytałam przed śniadaniem i muszę szybko zamknąć stronę i iść do kuchni, aby się rozejrzeć, co by tu zjeść ;-))
hania-kasia - 10:20am, Niedziela 15 Maj 2011.
oj szparagi i krewetki dawno za mnÄ… chodzÄ…, chyba muszÄ™ spróbować Twego dania, po raz kolejny zresztÄ… :)
aga-aa@gazeta.pl - 8:59pm, Niedziela 15 Maj 2011.