<<Strona główna

Curry krewetkowe ze szparagami i ananasem

Autor: thiessa @ 11:19pm, Sobota 14 Maj 2011.

Curry krewetkowe ze szparagami i ananasem

 Å¹ródÅ‚o: "Thai cooking class" Australian Women's Weekly.

Po raz pierwszy Przyrządziłam to curry 4 lata temu. Parę miesięcy wcześniej dostałam książkę, z której pochodzi przepis i z niecierpliwością czekałam na sezon szparagowy. Danie jest tak smaczne, że można go powtarzać przy okazji każdego nowego sezonu. Tymczasem we Wrocławiu jakiś kryzys szparagowy. Wszędzie tylko białe. Od 2 tygodni rozglądałam się w różnych miejscach szukając zielonych. W końcu dzisiaj, kiedy już straciłam nadzieje, udało się.

Składniki:

625 ml śmietanki kokosowej,
700 g świeżego ananasa, pokrojonego,
450g szparagów, pokrojonych na kawałki,
1 1/2 łyżeczki cukru palmowego,
3 łyżeczki sosu rybnego,
375 g obranych krewetek,
2 łyżki liści kolendry,
2 dymki, posiekane.

pasta curry:

1 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli,
4 źdźbła trawy cytrynowej, posiekanej,
2 cm kawałek galangala, posiekany,
1 mała czerwona cebula (100 g), posiekana,
1/4 łyżeczki pasty krewetkowej,
1 1/2 łyżeczki skórki z limonki lub listki limonki kaffir, posiekane,
1/4 łyżeczki papryki,
duża szczypta kurkumy.

Wszystkie składniki curry tłuczemy w moździerzu. Mieszamy pastę z 1 szklanka śmietanki kokosowej i zagotowujemy. Gotujemy odkryte 3 min.
Dodajemy pozostałą śmietankę kokosową, szparagi, ananasa, cukier i sos rybny.
Gotujemy 2 min. Dodajemy krewetki, kolendrę i gotujemy do momentu, kiedy krewetki zrobią się różowe. Ja dorzuciłam na końcu, żeby tylko się podgrzały już ugotowane.
 Posypujemy posiekana dymka. 

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Przeczytałam przed śniadaniem i chyba natychmiast muszę iść do kuchni, bo mi kubki smakowe szaleją.:)
Rewelacja! WyglÄ…da przepysznie i jak szybko siÄ™ robi!
Czy galangal można czymś zastąpić?

Lekka - 7:57am, Niedziela 15 Maj 2011.

O jakie cudo! W tym tygodniu nie jadłam żadnego curry!

nobleva - 9:40am, Niedziela 15 Maj 2011.

Lekka mysle, ze zamiast galangalu mozna dac imbir. Bedzie troche inaczej smakowac, ale tez bedzie dobre.

Nobleva tydzien bez curry to tydzien stracony? Fakt u mnie danie typu curry jest niemal w kazdym tygodniu.

thiessa - 10:20am, Niedziela 15 Maj 2011.

Mniam, niesamowicie apetycznie wygląda to danie. Też przeczytałam przed śniadaniem i muszę szybko zamknąć stronę i iść do kuchni, aby się rozejrzeć, co by tu zjeść ;-))

hania-kasia - 10:20am, Niedziela 15 Maj 2011.

oj szparagi i krewetki dawno za mnÄ… chodzÄ…, chyba muszÄ™ spróbować Twego dania, po raz kolejny zresztÄ… :)

aga-aa@gazeta.pl - 8:59pm, Niedziela 15 Maj 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów