
Huevos rancheros
Autor: thiessa @ 8:45pm, Czwartek 12 Maj 2011.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora, Angeles Ayala
…czyli po prostu w wolnym tłumaczeniu jajka rolnika (i bez skojarzeń proszę). To meksykańskie danie cieszy się międzynarodową sławą. To klasyczna pozycja meksykańskiego śniadania, którą tradycyjnie podaje się z czarną, zasmażaną fasolą i dodatkowymi tortillami.
Masa harina do wyrobu kukurydzianych tortilli dawno się skończyła, więc śniadanie przygotowałam z tortilli pszennych, wykorzystując przy okazji jajka od podwórkowych kurek mojej babci, które przywiozłam ze Świątecznej wizyty u rodziny. Uraczyłam nas tym cudem w nasze Narodowe Święto.
Składniki:
4 tortille
olej,
8 jajek,
Sos:
4 średnie, dojrzałe pomidory,
1/2 cebuli, posiekanej,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
4 zielone chilli, wypestkowane (u mnie serrano z zamrażarki),
1 łyżka oleju,
sól,
natka pietruszki, posiekana.
Najpierw przygotować sos. Pomidory, cebulę, czosnek i chilii włożyć do blendera i zmiksować na gładko.
W rondelku rozgrzać olej, dodać pomidorową miksturę i gotować około 10 minut, albo do momentu, kiedy płyn odparuje. Sos powinien mieć papkowatą konsystencję. Doprawić do smaku solą.
Tortillę posmarować olejem i podsmażyć z obu stron przez około 30 sek. Przykryć i trzymać w cieple.
Rozgrzać nieprzywieralną patelnię i smażyć po 2 jajka na raz, aż białko się zetnie. Jajka położyć po 2 na tortilli, nałożyć sos, zostawiając żółtka nieprzykryte. Posypać natką pietruszki.

Komentarze
Mniam, bardzo apetycznie i śliczne talerze z delikatną dekoracją.
hania-kasia - 9:11pm, Czwartek 12 Maj 2011.
wyglądają bardzo zachęcająco!
wykrywacz smaku - 9:36pm, Czwartek 12 Maj 2011.
Ja bardzo lubiÄ™ huevos rancheros,nie tylko na Å›niadanie. Danie weszÅ‚o do kilku kuchni krajów hiszpaÅ„skojÄ™zycznych i z powodzeniem tam siÄ™ zadomowiÅ‚o.
Amber - 9:40pm, Czwartek 12 Maj 2011.
Wygląda zachęcajaco, jak dla mnie dodatek fasoli będzie idelany i danie obiadowo - kolacyjne, na śniadanie trochę za duże :)
Kinga - 3:35pm, Piątek 13 Maj 2011.
Hania-kasia zdziwilabys sie, bo pod spodem jeden talerz ma swinke a drugi krowe:-)
Wykrywaczu smaku, dzieki.
Amber chetnie zywilabym sie w takich krajach, bo i maka do tortilli pewnie bardziej dostepna i pomidory dojrzewajace w sloncu smaczniejsze a to przeciez wplywa na caloksztalt.
Kinga na wczesne sniadanie jakie jadam codziennie to za duze, ale na pozne, niedzielne, bez pospiechu owszem idealne.
thiessa - 8:19pm, Piątek 13 Maj 2011.
Zajrzałam i zobaczyłam coś znajomego.:)
RobiÄ™ bardzo podobne jajka, tylko z awokado i uwielbiam je!:)
Pięknie je podałaś.:)
Lekka - 8:00am, Niedziela 15 Maj 2011.
Lekka dzieki. Z awokado tez brzmia interesujaco.
thiessa - 9:41pm, Niedziela 15 Maj 2011.