
Kukurydziane tortille
Autor: thiessa @ 10:58pm, środa 11 Maj 2011.
Źródło: "Season of my heart" Susana Trilling, "Kuchnia Meksyku" Rita Henß, Renate Kissel.
Smak prawdziwych meksykańskich, kukurydzianych tortilli oczywiście nie ma nic wspólnego z tym, co się sprzedaje w naszych sklepach. Po pierwsze, dlatego, że są to tortille pszenne, nafaszerowane chemią wszelaką, po drugie wykonane w warunkach domowych z maki kukurydzianej nie będą ani trochę przypominały oryginału. Zwykła mąka kukurydziana nie nadaje się na tortille. Mąka, z której się je robi to tzw. masa harina. Produkowana jest z białej odmiany kukurydzy, którą moczy się w wodzie wapiennej, następnie płucze, suszy na słońcu i mieli. Smak trudny do podrobienia. Swego czasu byłam w posiadaniu tej mąki i trochę poszalałam z tortillami i nawet doszłam do wprawy i dosyć zgrabne wychodziły, chociaż nie od razu. Z Meksyku przywiozłam sobie praskę do tortilli, która świetnie się sprawdziła przy okazji tortilli kukurydzianych. W przypadku pszennych niestety, nie. Tutaj zdecydowanie bardziej pomocny okazał się być wałek.
Wstawiam zdjęcie z archiwum, bo po masie harinie zostało już tylko wspomnienie.
Małżonek chwalił autentyczny meksykański smak. W mięknięciu tortilli pomogła tortilliera, specjalne naczynie do podawania tortilli, która oprócz tego bardzo długo trzyma ciepło. Używam go również do naleśników.
Podaję też przepis na tortille pszenne, z którego również korzystałam a które zawierać będzie kolejny wpis.
Tortille kukurydziane (12 sztuk):
3,5 szklanki masy hariny zmieszać z ciepłą wodą (szklanka + 2 łyżki) aż uzyskamy dość suche ciasto, Przykryć ścierką i pozostawić na 15 min, żeby odpoczęło. Po tym czasie dodać 1/4 szklanki ciepłej wody i wyrabiać do momentu, kiedy ciasto nie będzie się łamać podczas formowania kulek i spłaszczania. Podzielić na 12 kulek, włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i sprasować. Zamiast prasy można użyć wałka, albo uformować tortille ręką.
Przekładać na rozgrzany, suchy comal, lub patelnię. Smażyć z jednej strony do momentu, kiedy tortilla przestanie być surowa i oderwie się od comala, przewrócić na drugą stronę i chwilę smażyć, na koniec przewrócić jeszcze raz na pierwszą stronę. Upieczone tortille wkładać do tortilliery, albo worka foliowego.
Tortille pszenne (8 sztuk)
200g mąki pszennej drobnego przemiału,
sól,
1 łyżka smalcu wieprzowego (opcjonalnie, swego czasu używałam ceresu).
W przypadku tortilli bez tłuszczu przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i dolewamy ok. 120ml letniej wody, cały czas mieszając.
W wersji z tłuszczem przesiewamy mąkę do miski, solimy, a następnie mieszając dolewamy około 100ml letniej wody i dodajemy smalec.
Dokładnie ugniatamy ciasto rękami, aż stanie się gładkie.
Odstawiamy przykryte w misce na 20 mjinut. Następnie dzielimy na 8 kulek i rozwałkowujemy, by powstały okrągłe placki. Najlepiej, jeśli umieścimy je pomiędzy kawałkami papieru do pieczenia lub folii.
Przekładać na rozgrzany, suchy comal, lub patelnię. Smażyć z jednej strony do momentu, kiedy tortilla przestanie być surowa i oderwie się od comala, przewrócić na drugą stronę i chwilę smażyć, na koniec przewrócić jeszcze raz na pierwszą stronę. Kiedy na tortilli zaczną pojawiać się pęcherze, dociskamy je łopatką, aby umożliwić równomierne smażenie. Możemy uznać je za gotowe, gdy pojawią się na nich brązowe plamki. Upieczone tortille wkładać do tortilliery, albo worka foliowego.
Komentarze
Wyglądają rewelacyjnie! Teraz już wiem, czemu swego czasu nie wychodziły mi te tortille kukurydziane;) A do pszennych też używasz specjalnej mąki, czy można spróbować robić z normalnej? I mam prośbę możesz pokazać co to jest ta tortilliera?
atina - 5:49am, Czwartek 12 Maj 2011.
jak mi się marzą takie prawdziwe kukurydziane tortille
Ciekawe czy w Polsce gdzieś się da kupić ta mąkę ?
margot - 1:08pm, Czwartek 12 Maj 2011.
Atina tak, do pszennych najzwyklejszej, ale one nie sa takie dobre jak z masy hariny.Tutaj mozesz poogladac tortilliere: http://www.expicorp.com.mx/Esp/casa.html
Szosta i siodma od gory. Sa rozne glebokosci, w zaleznosci od liczby tortilli, ktore maja sie tam miescic. Na pozycji czwartej jest praska do tortilli.
Margot make ta mozna kupic tylko w jednym sklepie internetowym, ale cena jest taka jakby co najmniej ze zlota byla. Jak sobie wklepiesz w google na pewno znajdziesz o jaki sklep chodzi
thiessa - 5:54pm, Czwartek 12 Maj 2011.
Bardzo dziękuję:) Idę oglądać :)
Szkoda, że ta mąka taka droga :(
atina - 5:32am, Piątek 13 Maj 2011.
O pieczeniu takich tortilli nawet nie marzę (nie potrafiłabym) ale chociaż o kupnie kukurydzianych - muszę się rozejrzeć w Internecie. W przeciwieństwie do pszennych tortille kukurydziane - tak właśnie jak piszesz - nie potrzebują tłuszczu, więc dla diety redukcyjnej byłby dużo korzystniejsze.
Twoje są wspaniałe!:)
Lekka - 7:52am, Niedziela 15 Maj 2011.
Lekka fakt, ze sa wymagajace i moga sie nie udac za pierwszym razem. Na poczatku probowalam je robic w domu i nie bardzo wychodzily. Pozniej w Meksyku obserwowalam kobiety, ktore je robily. Wazne jest zeby dokladnie wyrobic ciasto, tak, zeby podczas rozplaszczania sie nie lamalo, nastepnie odpowiednio smazyc najpierw jedna strone, pozniej druga i jeszcze raz ta pierwsza. Zupelnie jak pieczenie chapati, tylko trzeba wlozyc do worka i dac im zmieknac.
Po powrocie i poczynionych obserwacjach nagle zaczely mi wychodzic.
Nie widzialam nigdy u nas tych prawdziwych kukurydzianych.
thiessa - 9:52pm, Niedziela 15 Maj 2011.
A czym się różni ta masa harina od skrobi kukurydzianej (mazeina)?
Mąka kukurydziana jest nieco żółta i grubsza, skrobia jest biała i pylista, no i jest dostępna w sklepach :)
Może nada się na tortille?
Nalewka - 10:29pm, Piątek 11 Listopad 2011.
znalazłem po 18 za kg
anonim - 5:53pm, Niedziela 16 Czerwiec 2013.