<<Strona główna

Kukurydziane tortille

Autor: thiessa @ 10:58pm, środa 11 Maj 2011.

Tortille kukurydziane

Źródło: "Season of my heart" Susana Trilling, "Kuchnia Meksyku" Rita Henß, Renate Kissel.


Smak prawdziwych meksykańskich, kukurydzianych tortilli oczywiście nie ma nic wspólnego z tym, co się sprzedaje w naszych sklepach. Po pierwsze, dlatego, że są to tortille pszenne, nafaszerowane chemią wszelaką, po drugie wykonane w warunkach domowych z maki kukurydzianej nie będą ani trochę przypominały oryginału. Zwykła mąka kukurydziana nie nadaje się na tortille. Mąka, z której się je robi to tzw. masa harina. Produkowana jest z białej odmiany kukurydzy, którą moczy się w wodzie wapiennej, następnie płucze, suszy na słońcu i mieli. Smak trudny do podrobienia. Swego czasu byłam w posiadaniu tej mąki i trochę poszalałam z tortillami i nawet doszłam do wprawy i dosyć zgrabne wychodziły, chociaż nie od razu. Z Meksyku przywiozłam sobie praskę do tortilli, która świetnie się sprawdziła przy okazji tortilli kukurydzianych. W przypadku pszennych niestety, nie. Tutaj zdecydowanie bardziej pomocny okazał się być wałek. 
Wstawiam zdjęcie z archiwum, bo po masie harinie zostało już tylko wspomnienie.
Małżonek chwalił autentyczny meksykański smak. W mięknięciu tortilli pomogła tortilliera, specjalne naczynie do podawania tortilli, która oprócz tego bardzo długo trzyma ciepło. Używam go również do naleśników.
Podaję też przepis na tortille pszenne, z którego również korzystałam a które zawierać będzie kolejny wpis.

Tortille kukurydziane (12 sztuk): 

3,5 szklanki masy hariny zmieszać z ciepłą wodą (szklanka + 2 łyżki) aż uzyskamy dość suche ciasto, Przykryć ścierką i pozostawić na 15 min, żeby odpoczęło. Po tym czasie dodać 1/4 szklanki ciepłej wody i wyrabiać do momentu, kiedy ciasto nie będzie się łamać podczas formowania kulek i spłaszczania. Podzielić na 12 kulek, włożyć pomiędzy 2 kawałki folii i sprasować. Zamiast prasy można użyć wałka, albo uformować tortille ręką.
Przekładać na rozgrzany, suchy comal, lub patelnię. Smażyć z jednej strony do momentu, kiedy tortilla przestanie być surowa i oderwie się od comala, przewrócić na drugą stronę i chwilę smażyć, na koniec przewrócić jeszcze raz na pierwszą stronę. Upieczone tortille wkładać do tortilliery, albo worka foliowego.

Tortille pszenne (8 sztuk)

200g mąki pszennej drobnego przemiału,
sól,
1 łyżka smalcu wieprzowego (opcjonalnie, swego czasu używałam ceresu).

W przypadku tortilli bez tłuszczu przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i dolewamy ok. 120ml letniej wody, cały czas mieszając.
W wersji z tłuszczem przesiewamy mąkę do miski, solimy, a następnie mieszając dolewamy około 100ml letniej wody i dodajemy smalec.
Dokładnie ugniatamy ciasto rękami, aż stanie się gładkie.
Odstawiamy przykryte w misce na 20 mjinut. Następnie dzielimy na 8 kulek i rozwałkowujemy, by powstały okrągłe placki. Najlepiej, jeśli umieścimy je pomiędzy kawałkami papieru do pieczenia lub folii.
Przekładać na rozgrzany, suchy comal, lub patelnię. Smażyć z jednej strony do momentu, kiedy tortilla przestanie być surowa i oderwie się od comala, przewrócić na drugą stronę i chwilę smażyć, na koniec przewrócić jeszcze raz na pierwszą stronę. Kiedy na tortilli zaczną pojawiać się pęcherze, dociskamy je łopatką, aby umożliwić równomierne smażenie. Możemy uznać je za gotowe, gdy pojawią się na nich brązowe plamki. Upieczone tortille wkładać do tortilliery, albo worka foliowego.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wyglądają rewelacyjnie! Teraz już wiem, czemu swego czasu nie wychodziły mi te tortille kukurydziane;) A do pszennych też używasz specjalnej mąki, czy można spróbować robić z normalnej? I mam prośbę możesz pokazać co to jest ta tortilliera?

atina - 5:49am, Czwartek 12 Maj 2011.

jak mi się marzą takie prawdziwe kukurydziane tortille
Ciekawe czy w Polsce gdzieś się da kupić ta mąkę ?

margot - 1:08pm, Czwartek 12 Maj 2011.

Atina tak, do pszennych najzwyklejszej, ale one nie sa takie dobre jak z masy hariny.Tutaj mozesz poogladac tortilliere: http://www.expicorp.com.mx/Esp/casa.html
Szosta i siodma od gory. Sa rozne glebokosci, w zaleznosci od liczby tortilli, ktore maja sie tam miescic. Na pozycji czwartej jest praska do tortilli.

Margot make ta mozna kupic tylko w jednym sklepie internetowym, ale cena jest taka jakby co najmniej ze zlota byla. Jak sobie wklepiesz w google na pewno znajdziesz o jaki sklep chodzi

thiessa - 5:54pm, Czwartek 12 Maj 2011.

Bardzo dziękuję:) Idę oglądać :)
Szkoda, że ta mąka taka droga :(

atina - 5:32am, Piątek 13 Maj 2011.

O pieczeniu takich tortilli nawet nie marzę (nie potrafiłabym) ale chociaż o kupnie kukurydzianych - muszę się rozejrzeć w Internecie. W przeciwieństwie do pszennych tortille kukurydziane - tak właśnie jak piszesz - nie potrzebują tłuszczu, więc dla diety redukcyjnej byłby dużo korzystniejsze.
Twoje są wspaniałe!:)

Lekka - 7:52am, Niedziela 15 Maj 2011.

Lekka fakt, ze sa wymagajace i moga sie nie udac za pierwszym razem. Na poczatku probowalam je robic w domu i nie bardzo wychodzily. Pozniej w Meksyku obserwowalam kobiety, ktore je robily. Wazne jest zeby dokladnie wyrobic ciasto, tak, zeby podczas rozplaszczania sie nie lamalo, nastepnie odpowiednio smazyc najpierw jedna strone, pozniej druga i jeszcze raz ta pierwsza. Zupelnie jak pieczenie chapati, tylko trzeba wlozyc do worka i dac im zmieknac.
Po powrocie i poczynionych obserwacjach nagle zaczely mi wychodzic.
Nie widzialam nigdy u nas tych prawdziwych kukurydzianych.

thiessa - 9:52pm, Niedziela 15 Maj 2011.

A czym się różni ta masa harina od skrobi kukurydzianej (mazeina)?
Mąka kukurydziana jest nieco żółta i grubsza, skrobia jest biała i pylista, no i jest dostępna w sklepach :)
Może nada się na tortille?

Nalewka - 10:29pm, Piątek 11 Listopad 2011.

znalazłem po 18 za kg

anonim - 5:53pm, Niedziela 16 Czerwiec 2013.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów