
Jagnięcina khara masala
Autor: thiessa @ 9:52pm, Poniedziałek 9 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" praca zbiorowa, Wydawnictwo Publicat
A oto mój pierwszomajowy obiad. Do przygotowania tej potrawy wykorzystujemy technikę bhooning, czyli mieszanie półkolistymi ruchami. Nie mam pojęcia, w jakim stopniu wpływa ona na całokształt i czym się różni potrawa mieszana w inny sposób. Nie mniej jednak mięso wyszło pyszne, soczyste i aromatyczne, tak jak lubię z odpowiednią dozą ostrości, bo indyjskie danie bez pikanterii po prostu nie smakuje.
Składniki:
3 niewielkie cebule, posiekane,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka imbiru, startego,
1 łyżeczka czosnku, pokrojonego na plasterki,
6 czerwonych suszonych chilli (na zdjęciu w książce były bardzo małe),
3 strÄ…czki kardamonu,
2 cm kawałek kory cynamonu,
6 ziarenek czarnego pieprzu,
3 goździki,
1/2 łyżeczki soli,
450g chudej jagnięciny z udźca,
1/2 l wody,
2 świeże zielone chilli, pokrojone na kawałki,
2 łyżki kolendry, posiekanej.
Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, aż lekko zbrązowieje. Od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy imbir oraz połowę czosnku. Dorzucamy połowę czerwonych parczek chilli, kardanom, cynamon, pieprz, goździki oraz sól.
Wkładamy jagnięcinę i smażymy na średnim ogniu. Mieszamy drewniana łyżką półkolistymi ruchami. Dzięki temu mięso się nie przypali. Trzymamy na ogniu około 5 minut.
Dolewamy wodę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. godziny, aż mięso zmięknie. Ja musiałam w końcowej fazie gotowania odkryć mięso, żeby płyn odparował. Wsypujemy resztę startego imbiru, czosnek w plasterkach, czerwone chilli, świeże zielone chilli, oraz posiekaną kolendrę.
Mieszamy, aż na brzegach garnka zacznie w widoczny sposób oddzielać się olej. Zdejmujemy z ognia, wykładamy na półmisek i od razu podajemy.
Komentarze
Na pewno danie smakowaÅ‚o wspaniale! Mój poczÄ…tek przyjaźni z aromatycznÄ… kuchniÄ… indyjskÄ… nie byÅ‚ bardzo entuzjastyczny, za to rozwiniÄ™cie poszÅ‚o już gÅ‚adko, chociaż gotujÄ…c potrawy tej kuchni nigdy ich nie mieszaÅ‚am tÄ… metodÄ….:)
Tęsknię za jagnięciną.
Lekka - 7:55pm, środa 11 Maj 2011.
Mnie kilka lat temu wciagnela w kuchnie indyjska ksiazka "Kuchnia Kryszny". Wciaz mozna ja kupic na allegro i na prawde polecam.
Co do jagnieciny to ostatnio jakos nie mam problemow z jej dostaniem.
thiessa - 11:09pm, środa 11 Maj 2011.
Thiesso, organizuję kolację dla znajomych i myślałam o tej jagnięcinie. Co o niej myślisz? Czy jest może coś, co bardziej polecasz?
Nina - 9:22pm, Czwartek 20 Październik 2011.
Thiesso, organizuję kolację dla znajomych i myślałam o tej jagnięcinie. Co o niej myślisz? Czy jest może coś, co bardziej polecasz?
Nina - 9:45pm, Czwartek 20 Październik 2011.
Thiesso skad zdobywasz jagniecine? Tez jestem z Wroclawia a nie widuje tego miesa. Dzieki z gory, bardzo mi zalezy na informacji
a - 10:09am, Poniedziałek 20 Sierpień 2012.
I want to express my love for your kind-heartedness giving support to individuals who really want guidance on the content. Your very own commitment to passing the message along appeared to be remarkably invaluable and has consistently enabled those much like me to achieve their objectives. Your new helpful guideline denotes a whole lot to me and even more to my office colleagues. Thank you; from everyone of us.
100% real jordans for cheap - 2:37am, środa 7 Czerwiec 2023.http://www.jordansforcheap.us.com