
Zupa dyniowo-jabłkowa z ciecierzycą
Autor: thiessa @ 9:42pm, Niedziela 8 Maj 2011.
Źródło: "Hummus and 65 other delicious & healthy chickpea recipes" Avner Laskin
Aby ugotować tą zupę zużyłam ostatnią porcję dyni z zamrażarki i teraz czekam na nowy sezon. Wyjątkowo wcześnie w tym roku, zatem trzeba będzie długo czekać. We wcześniejszych latach w maju miałam jeszcze dynie w piwnicy, które całkiem nieźle do tego czasu się przechowały.
O zupie przypomniała mi Zielenina, która zrobiła ją jakiś czas temu. Uświadomiłam sobie wówczas, że też miałam w planie tą zupę tylko gdzieś w natłoku innych potraw mi umknęła. W przepisie wprowadziłam drobne kodyfikacje. Wyrzuciłam dodatek cebulowej zupy w proszku i zamiast niej dodałam więcej niż w przepisie cebuli oraz pora.
Składniki:
ok. 1kg dyni, pokrojonej w kostkÄ™,
4 duże jabłka, obrane, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w dużą kostkę,
1 puszka odsączonej ciecierzycy (u mnie samodzielnie namoczona i ugotowana z zamrażarki),
2 cebule, drobno posiekane,
1 por, drobno posiekany,
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
szczypta ostrej papryki,
sól, pieprz,
kolendra do posypania
masło do dekoracji (pominęłam)
Na sporej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę z porem, dodajemy dynię i jabłka, smażymy, mieszając aż nieco zmiękną. Wlewamy taką ilość wody, aby nakryła warzywa, dodajemy, sos sojowy i Worcestershire oraz resztę przypraw i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż warzywa będą zupełnie miękkie. Miksujemy zupę na krem, podajemy z ciecierzycą i kolendrą.
Komentarze
Brzmi bosko:)
trzcinowisko - 10:13pm, Niedziela 8 Maj 2011.
Taką zupę na pewno polubię, skoro kocham i cieciorkę i dynię i jabłko :-) Ta zupa po prostu musi być pyszna!
Åasuch w kuchni - 11:18pm, Niedziela 8 Maj 2011.
Koniec dyni w zamrażarce to ostateczny znak, że przyszła wiosna.:)
JesteÅ› szczęściarÄ…, że masz gdzie przechowywać dynie w caÅ‚oÅ›ci. Mnie pozostaje tylko zamrażarka, która jest stanowczo zbyt maÅ‚a jak na moje potrzeby - generalnie oprócz dyni niewiele co tam jeszcze mieÅ›ci.
Takiego zestawienia - przyznam - nie próbowaÅ‚am - ale wyobrażam sobie, jak dobrze musi smakować.:)
Lekka - 8:00pm, środa 11 Maj 2011.
Lekka wcale nie mam gdzie przechowywac. Po prostu lezy sobie w piwnicy w bloku i to takiej powiedzmy piwnicy, bo budynek wcale nie jest podpiwniczony i ta pownica jest na poziomie parteru. Przynosze sobie zatem stamtad po jednej i część zużywam na swiezo, reszte kroje i laduje w zamrazarce. Potem jem ta z zamrazarki i wtedy przynosze nastepna. Generalnie staram sie, zeby bylo jej tam jak najmniej, bo mam zamrazarke naladowana innymi specjalami, glownie azjatyckimi, a oprocz tego trzymam tam tomatillos, ktorego w zaden inny sposob nie przechowam.
thiessa - 11:06pm, środa 11 Maj 2011.
I enjoy you because of your entire effort on this site. Betty take interest in participating in investigations and it's obvious why. A number of us learn all concerning the dynamic tactic you provide vital tips and tricks through your blog and as well increase response from other individuals on the subject so our girl is in fact discovering a great deal. Enjoy the rest of the year. You have been carrying out a great job.
jordan 6 - 8:18pm, Sobota 13 Maj 2023.http://www.jordan6.us.com