<<Strona główna

Klasyczne aszkenazyjskie gefilte fisz

Autor: thiessa @ 9:25pm, Sobota 7 Maj 2011.

Klasyczne aszkenazyjskie gefilte fisz

Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler

Kolejny przepis kuchni żydowskiej, który wpadÅ‚ mi w oko. Jest to niemal ostatnia szansa, żeby wziąć udziaÅ‚ w akcji rybnej organizowanej przez KingÄ™. Przy okazji mogÅ‚am zużyć zalegajÄ…cy w zamrażarce bulion rybny, który swego czasu przygotowaÅ‚am z pozostaÅ‚oÅ›ci po pstrÄ…gach. Od tego, jakiej jakoÅ›ci bÄ™dzie ten wywar zależy, czy po zastygniÄ™ciu z wywaru zrobi siÄ™ galareta, ponieważ ryba może być spożywana zarówno na ciepÅ‚o jak i na zimno. Ja nie lubie niczego w galarecie, zatem u mnie na ciepÅ‚o. 

Składniki:

1 kg filetów z 2-3 różnych ryb (u mnie dorsz i grenadier),
2 jajka,
1/2 szklanki zimnej wody,
2-3 łyżki zmielonej macy,
1-3 łyżki cukru,
wywar rybny,
2-3 cebule,
3 marchewki,
1-2 szczypty mielonego cynamonu,
sól i mielony, czarny pieprz,
chrzan lub ćwikła do podania.

Filety posolić i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie zmielić lub drobno posiekać.
Rybę włożyć do miski, dodać jajka i wymieszać z wodą. Dodać macę, cukier, sól, pieprz i ucierać, aż masa będzie lekka i puszysta. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Nabierać 1-2 łyżki masy rybnej i w zwilżonych wodą dłoniach uformować kulki.
W szerokim garnku zagotować wywar rybny. Włożyć kulki i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Dodać tyle wody, aby były przykryte płynem.
Dodać cebulę, marchewkę, cynamon i posłodzić do smaku. Gotować bez przykrycia przez 45-60 minut. Jeśli trzeba wlać więcej wody, aby kulki były przykryte płynem.
Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Kulki rybne wyjąć z wywaru łyżką cedzakową.
Podawać na ciepło lub na zimno z chrzanem lub ćwikłą.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Kuchnia żydowska:)mniam...

trzcinowisko - 11:48pm, Sobota 7 Maj 2011.

To danie do którego siÄ™ zbieram, i zbieram... JadÅ‚am raz i mi smakowaÅ‚o. PrzyznajÄ™ jednak, że przepisy, które czytaÅ‚am, zawsze zawieraÅ‚y też rybie gÅ‚owy, z którymi odmawiam wspóÅ‚pracy ;)

ptasia - 8:51am, Poniedziałek 9 Maj 2011.

Wiesz, moj bulion zawieral wlasnie rybie glowy, ale jego przygotowanie i przygotowanie kulek bylo nieco oddalone w czasie, zatem nie wiazmy tego faktu ze soba. To byl po prostu bulion z zamrazarki:-)

thiessa - 9:46pm, Poniedziałek 9 Maj 2011.

Na pewno kiedyś zrobię takie rybne pulpeciki - nigdy nie jadłam, a zawsze miałam na nie ochotę.:)
Twoje wyglÄ…dajÄ… bardzo apetycznie.:)
I czytając o Twoim zakupie - książki o kuchni żydowskiej - pomyślałam tak sobie, że w Polsce jest to jednak bardzo mało znana kuchnia, co mnie dość dziwi...

Lekka - 8:08pm, środa 11 Maj 2011.

Lekka a kuchnia zydowska dzieli sie miedzy innymi na aszkanezyjska, czyli kuchnie pochodzaca z Niemiec, Polski i Rosji.

thiessa - 7:52pm, Czwartek 12 Maj 2011.

nic w tym z tradycji, tradycyjne powinno byc z ryby slodkowodnej, i przewaznie z rodzynkami, bez rodzynek tylko na Litwie

Leon - 6:09pm, środa 18 Grudzień 2013.

Smaczne i sprawdzone na leszczu z sandaczem. Bulion z mintaja na lubczyku, kartofelki i ćwikła z Gomaru. Kocha się co się ma i zdrowe, nieważne czy robili Tutsi czy Hutu.

BÅ‚ażej - 1:57pm, Sobota 25 Październik 2014.

gay preppy dating site
gay dating where
<a href=gaydatingcanada.com?>gay dating free denver</a>

MichaelDof - 11:53am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów