
Klasyczne aszkenazyjskie gefilte fisz
Autor: thiessa @ 9:25pm, Sobota 7 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler
Kolejny przepis kuchni żydowskiej, który wpadł mi w oko. Jest to niemal ostatnia szansa, żeby wziąć udział w akcji rybnej organizowanej przez Kingę. Przy okazji mogłam zużyć zalegający w zamrażarce bulion rybny, który swego czasu przygotowałam z pozostałości po pstrągach. Od tego, jakiej jakości będzie ten wywar zależy, czy po zastygnięciu z wywaru zrobi się galareta, ponieważ ryba może być spożywana zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja nie lubie niczego w galarecie, zatem u mnie na ciepło.
Składniki:
1 kg filetów z 2-3 różnych ryb (u mnie dorsz i grenadier),
2 jajka,
1/2 szklanki zimnej wody,
2-3 łyżki zmielonej macy,
1-3 łyżki cukru,
wywar rybny,
2-3 cebule,
3 marchewki,
1-2 szczypty mielonego cynamonu,
sól i mielony, czarny pieprz,
chrzan lub ćwikła do podania.
Filety posolić i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie zmielić lub drobno posiekać.
Rybę włożyć do miski, dodać jajka i wymieszać z wodą. Dodać macę, cukier, sól, pieprz i ucierać, aż masa będzie lekka i puszysta. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Nabierać 1-2 łyżki masy rybnej i w zwilżonych wodą dłoniach uformować kulki.
W szerokim garnku zagotować wywar rybny. Włożyć kulki i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Dodać tyle wody, aby były przykryte płynem.
Dodać cebulę, marchewkę, cynamon i posłodzić do smaku. Gotować bez przykrycia przez 45-60 minut. Jeśli trzeba wlać więcej wody, aby kulki były przykryte płynem.
Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Kulki rybne wyjąć z wywaru łyżką cedzakową.
Podawać na ciepło lub na zimno z chrzanem lub ćwikłą.
![]() |
Komentarze
Kuchnia żydowska:)mniam...
trzcinowisko - 11:48pm, Sobota 7 Maj 2011.
To danie do którego siÄ™ zbieram, i zbieram... JadÅ‚am raz i mi smakowaÅ‚o. PrzyznajÄ™ jednak, że przepisy, które czytaÅ‚am, zawsze zawieraÅ‚y też rybie gÅ‚owy, z którymi odmawiam wspóÅ‚pracy ;)
ptasia - 8:51am, Poniedziałek 9 Maj 2011.
Wiesz, moj bulion zawieral wlasnie rybie glowy, ale jego przygotowanie i przygotowanie kulek bylo nieco oddalone w czasie, zatem nie wiazmy tego faktu ze soba. To byl po prostu bulion z zamrazarki:-)
thiessa - 9:46pm, Poniedziałek 9 Maj 2011.
Na pewno kiedyś zrobię takie rybne pulpeciki - nigdy nie jadłam, a zawsze miałam na nie ochotę.:)
Twoje wyglÄ…dajÄ… bardzo apetycznie.:)
I czytając o Twoim zakupie - książki o kuchni żydowskiej - pomyślałam tak sobie, że w Polsce jest to jednak bardzo mało znana kuchnia, co mnie dość dziwi...
Lekka - 8:08pm, środa 11 Maj 2011.
Lekka a kuchnia zydowska dzieli sie miedzy innymi na aszkanezyjska, czyli kuchnie pochodzaca z Niemiec, Polski i Rosji.
thiessa - 7:52pm, Czwartek 12 Maj 2011.
nic w tym z tradycji, tradycyjne powinno byc z ryby slodkowodnej, i przewaznie z rodzynkami, bez rodzynek tylko na Litwie
Leon - 6:09pm, środa 18 Grudzień 2013.
Smaczne i sprawdzone na leszczu z sandaczem. Bulion z mintaja na lubczyku, kartofelki i ćwikła z Gomaru. Kocha się co się ma i zdrowe, nieważne czy robili Tutsi czy Hutu.
BÅ‚ażej - 1:57pm, Sobota 25 Październik 2014.
gay preppy dating site
gay dating where
<a href=gaydatingcanada.com?>gay dating free denver</a>
MichaelDof - 11:53am, środa 8 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com