<<Strona główna

Mina z brokułami i serem

Autor: thiessa @ 10:04pm, Piątek 6 Maj 2011.

Mina z brokułami brokułami serem

Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler

Mina to rodzaj zapiekanki, która składa się z dwóch warstw macy przełożonych nadzieniem. Dzisiejszy mój obiad do dietetycznych raczej nie należy, ale warto zrobić sobie taką minę chociażby zamiast pizzy, która jest bardziej pracochłonna i mimo wszystko bardziej kaloryczna. Pyszna.

Składniki:

1 duży brokuł,
8 kwadratowych mac,
50g masła plus masło do posmarowania formy,
1 cebula, posiekana,
2 1/4 szklanki sera żółtego,
1 szklanka sera białego, pokruszonego,
3/4 szklanki utartego parmezanu,
2 cebulki dymki, drobno posiekane,
2-3 łyżki koperku, posiekanego,
4 jajka,
8 ząbków czosnku, posiekane.

Brokuły podzielić na równej wielkości różyczki, łodygę odrzucić. Różyczki ugotować najlepiej na parze. Gdy będą intensywnie zielone wyjąć je łyżką cedzakowa i odstawić.
Dużą, prostokątną formę o powierzchni odpowiadającej czterem macom posmarować masłem. Dno wyłożyć czterema macami i zwilżyć je wodą. Na wierzchu ułożyć brokuły, cebulę, ser żółty, ser biały, parmezan, dymkę i koperek.
W misce roztrzepać jajka z 2 łyżkami wody. Połową jajek polać brokuły i sery. Zwilżyć wodą pozostałe mace, przykryć nimi potrawę i polać pozostałymi jajkami. Na wierzchu położyć połowę pokrojonego na wiórki masła i połowę posiekanego czosnku.
Wstawić danie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Potrawę wyjąć z piekarnika, posypać pozostałymi wiórkami masła i pozostałym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, przez co najmniej 10 minut, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupki. Ja pominęłam etap powtórnego zapiekania, bo bardzo mi się śpieszyło i już nie miałam czasu na oczekiwanie i kto wie, czy nie był to dobry pomysł, bo niezapieczony czosnek i masło nadały daniu wspaniałego smaku.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Åšwietny przepis...uwielbiam mace a i proponowane dodatki sÄ… bardzo,bardzo:)

trzcinowisko - 10:31pm, Piątek 6 Maj 2011.

Bardzo apetyczne danie. Jest dla mnie absolutną nowością, nigdy nie słyszałam o nim.

hania-kasia - 7:11am, Sobota 7 Maj 2011.

nie znaÅ‚am takiej potrawy. prezentuje siÄ™ bardzo Å‚adnie. MyÅ›lÄ™ że wypróbujÄ™ przy okazji jakiegoÅ› rodzinnego spotkania.

Panna Malwinna - 7:55am, Sobota 7 Maj 2011.

Niezwykle ciekawy przepis! Jestem - muszÄ™ przyznać - pod dużym wrażeniem. Kuchnia żydowska jest mi zupeÅ‚nie nieznana. No oprócz bejgli, których pochodzenie ma ponoć wÅ‚aÅ›nie żydowskie korzenie.
Ale jedne bejgle kuchni żydowskiej nie czyniÄ….:) BÄ™dÄ™ niecierpliwie wypatrywać nastÄ™pnych Twoich eksperymentów kulinarnych z tÄ… kuchniÄ….:)

Lekka - 8:07am, Sobota 7 Maj 2011.

Ja tez na to danie natrafilam dopiero w 2 ostatnich ksiazkach, ktore sobie kupilam o kuchni zydowskiej. Mysle, ze wyprobuje inna wersje z tej drugiej ksiazki ze szpinakiem i feta. W ogole super sa obie te ksiazki. Ta druga zawiera zydowske potrawy z calego swiata.
Lekka a rosolu z kulkami z macy nie znasz? Zobacz:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=243

thiessa - 2:14pm, Sobota 7 Maj 2011.

o ja zakręcona! Mina skojarzyłam mi się z rybą i ryby w przepisie szukałam ;)

aga-aa@gazeta.pl - 2:53pm, Sobota 7 Maj 2011.

Aga no nie powiem, calkiem nietypowe skojarzenie.

thiessa - 9:17pm, Sobota 7 Maj 2011.

Bardzo ciekawe danie. PrzetestujÄ™ przepis w tym tygodniu na mojej rodzince :) Pozdrawiam

Iguana - 9:34pm, Niedziela 1 Czerwiec 2014.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów