
Mina z brokułami i serem
Autor: thiessa @ 10:04pm, Piątek 6 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler
Mina to rodzaj zapiekanki, która składa się z dwóch warstw macy przełożonych nadzieniem. Dzisiejszy mój obiad do dietetycznych raczej nie należy, ale warto zrobić sobie taką minę chociażby zamiast pizzy, która jest bardziej pracochłonna i mimo wszystko bardziej kaloryczna. Pyszna.
Składniki:
1 duży brokuł,
8 kwadratowych mac,
50g masła plus masło do posmarowania formy,
1 cebula, posiekana,
2 1/4 szklanki sera żółtego,
1 szklanka sera białego, pokruszonego,
3/4 szklanki utartego parmezanu,
2 cebulki dymki, drobno posiekane,
2-3 łyżki koperku, posiekanego,
4 jajka,
8 ząbków czosnku, posiekane.
Brokuły podzielić na równej wielkości różyczki, łodygę odrzucić. Różyczki ugotować najlepiej na parze. Gdy będą intensywnie zielone wyjąć je łyżką cedzakowa i odstawić.
Dużą, prostokątną formę o powierzchni odpowiadającej czterem macom posmarować masłem. Dno wyłożyć czterema macami i zwilżyć je wodą. Na wierzchu ułożyć brokuły, cebulę, ser żółty, ser biały, parmezan, dymkę i koperek.
W misce roztrzepać jajka z 2 łyżkami wody. Połową jajek polać brokuły i sery. Zwilżyć wodą pozostałe mace, przykryć nimi potrawę i polać pozostałymi jajkami. Na wierzchu położyć połowę pokrojonego na wiórki masła i połowę posiekanego czosnku.
Wstawić danie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut. Potrawę wyjąć z piekarnika, posypać pozostałymi wiórkami masła i pozostałym czosnkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, przez co najmniej 10 minut, aż wierzch się zrumieni i będzie chrupki. Ja pominęłam etap powtórnego zapiekania, bo bardzo mi się śpieszyło i już nie miałam czasu na oczekiwanie i kto wie, czy nie był to dobry pomysł, bo niezapieczony czosnek i masło nadały daniu wspaniałego smaku.
Komentarze
Åšwietny przepis...uwielbiam mace a i proponowane dodatki sÄ… bardzo,bardzo:)
trzcinowisko - 10:31pm, Piątek 6 Maj 2011.
Bardzo apetyczne danie. Jest dla mnie absolutną nowością, nigdy nie słyszałam o nim.
hania-kasia - 7:11am, Sobota 7 Maj 2011.
nie znaÅ‚am takiej potrawy. prezentuje siÄ™ bardzo Å‚adnie. MyÅ›lÄ™ że wypróbujÄ™ przy okazji jakiegoÅ› rodzinnego spotkania.
Panna Malwinna - 7:55am, Sobota 7 Maj 2011.
Niezwykle ciekawy przepis! Jestem - muszÄ™ przyznać - pod dużym wrażeniem. Kuchnia żydowska jest mi zupeÅ‚nie nieznana. No oprócz bejgli, których pochodzenie ma ponoć wÅ‚aÅ›nie żydowskie korzenie.
Ale jedne bejgle kuchni żydowskiej nie czyniÄ….:) BÄ™dÄ™ niecierpliwie wypatrywać nastÄ™pnych Twoich eksperymentów kulinarnych z tÄ… kuchniÄ….:)
Lekka - 8:07am, Sobota 7 Maj 2011.
Ja tez na to danie natrafilam dopiero w 2 ostatnich ksiazkach, ktore sobie kupilam o kuchni zydowskiej. Mysle, ze wyprobuje inna wersje z tej drugiej ksiazki ze szpinakiem i feta. W ogole super sa obie te ksiazki. Ta druga zawiera zydowske potrawy z calego swiata.
Lekka a rosolu z kulkami z macy nie znasz? Zobacz:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=243
thiessa - 2:14pm, Sobota 7 Maj 2011.
o ja zakręcona! Mina skojarzyłam mi się z rybą i ryby w przepisie szukałam ;)
aga-aa@gazeta.pl - 2:53pm, Sobota 7 Maj 2011.
Aga no nie powiem, calkiem nietypowe skojarzenie.
thiessa - 9:17pm, Sobota 7 Maj 2011.
Bardzo ciekawe danie. PrzetestujÄ™ przepis w tym tygodniu na mojej rodzince :) Pozdrawiam
Iguana - 9:34pm, Niedziela 1 Czerwiec 2014.