
Pikantne krewetki po syczuańsku
Autor: thiessa @ 9:38pm, Czwartek 5 Maj 2011.
Źródło:"Åatwa kuchnia chińska" Ken Hom
Pomysł na kolejny szybki obiad o ile ktoś lubi egzotycznie i bardzo pikantnie. Czemu się zresztą dziwić Syczuan słynie z piekielnie ostrych dań z dodatkiem pasty chilli z bobem. W wersji koreańskiej jest to gochujang, gdzie bób zastępuje soja. Wypróbowałam to danie z obiema pastami i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jadną zastąpić drugą. Mam w najbliższym czasie w planie rybę z podobnym sosem.Składniki:
1 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
2 łyżki drobno posiekanego imbiru,
1 łyżka grubo posiekanego czosnku,
2 łyżki drobno posiekanej cebulki dymki,
450g obranych krewetek
Sos:
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki pasty chilli z bobem (chilli bean paste),
2 łyżeczki czarnego chińskiego octu lub octu jabłkowego,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
gałązki kolendry do przybrania.
Rozgrzać wok na dużym ogniu. Wlać olej. Kiedy będzie tak gorący, że zacznie dymić, dodać dymkę, imbir i czosnek. Smażyć 29 sekund, mieszając i dodać krewetki. Smażyć przez 1 minutę, wciąż mieszając.
Dodać składniki sosu i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając, na dużym ogniu.
Podawać od razu.
![]() |
Komentarze
Bardzo mnie ciekawi, jak smakują, bo ryba po syczuańsku jest jedną z trzech moich ulubionych - pewnie za niedługo wypróbuję ten przepis, bo brzmi i wygląda niezwykle zachęcająco.:)
Lekka - 7:15pm, Niedziela 8 Maj 2011.
Patrzylam na ten przepis z utesknieniem, tak jak na inne z dodatkiem chilli bean paste. W koncu jak w naszym kraju mozna bylo ja kupic zaczelam po kolei wprowadzac w zycia przepisy z jej zastosowaniem.
thiessa - 9:03pm, Niedziela 8 Maj 2011.
Witam Serdecznie,
Bardzo ciekawy przepis. Chciałbym się dowiedzieć czy byłaby Pani zainteresowana, abyśmy dodali przepis na naszą stronę z przepisami kuchni orientalnej?(www.PrzepisyChinskie.pl)
Jeśli tak proszę o wiadomość na adres e-mail : pro_orient@o2.pl
W mailu proszę o podanie przepisu oraz nazwy Pani bloga.
Dodając na nasz serwis oczywiście zaznaczymy, że pochodzi z Pani bloga.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
Mateusz
Mateusz - 11:03am, Poniedziałek 19 Marzec 2012.http://www.PrzepisyChinskie.pl
Fantastyczne! Zmienilam tylko dwie rzeczy: zrezygnowalam z koncentratu pomidorowego, a pieprz czarny zmienilam na syczuanski, ktory przyjemnie znieczula podniebienie i dodaje dodatkowej ostrosci. A od siebie dodalam kapke chilli oil. Niedlugo powtarzam, bo ostatnio w chinskim supermarkecie kupilam caly wor krewetek, o bardzo przyzwoitej jakosci i w przystepnej cenie. Pozdrawiam i dziekuje za inspiracje.
Malgoshka - 10:16pm, środa 23 Styczeń 2013.
ũwietnie, że napisałaś jak smakowało. Ja mam zaufanie do przepisów Kena Homa, bo zawsze wychodzą i dobrze smakuja, chociaż jeśli zależałoby mi na tym, żeby danie było bardzo autentyczne to akurat skorzystałabym z innego przepisu:-)
thiessa - 5:07pm, środa 20 Luty 2013.