<<Strona główna

Mango lassi

Autor: thiessa @ 11:07pm, środa 4 Maj 2011.

Mango lassi

Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe

Uwielbiam mango z wytrawnymi dodatkami. Świetnie pasuje do mięsa i do tofu i doskonale łączy się z sałatkami z dodatkiem strączkowych oraz świetnie smakuje w salsach. Do tego wszystkiego potrzebne jest jednak mango dojrzałe, ale nie przejrzałe. Takie, które daje się odpowiednio kroić. A co wtedy, kiedy przegapimy ten moment i mango jest już przejrzałe? Oczywiście lassi! Z indyjskich książek kucharskich, tych wydawanych na Zachodzie oczywiście wynika, że najpopularniejsze jest lassi z mango. Z tego, co zaobserwowałam na miejscu tak oczywiście nie jest, bo prym wiedzie banana lassi, ale oba są równie smaczne. Wersja, jaką prezentuję nie zawiera w ogóle dodatku cukru, zatem samo zdrowie.

Składniki:

500, g dojrzałego mango,
250 ml schłodzonego mleka,
250 ml gęstego jogurtu
szczypta soli.

Mango posiekać, dodać szczyptę soli i przetrzeć przez nylonowe sitko, tak, żeby się pozbyć włókien. Pulpę z mango schłodzić w lodówce.
Zmiksować pulpę z mango z mlekiem i jogurtem.
Jeśli mamy ochotę na chłodniejsze lassi można dorzucić do niego kostki lodu.

Z Widelcem po Azji
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A u mnie czÄ™sto ostatnio pojawiajÄ… sie smoothie, na razie robione pod męża, wiÄ™c owocowe, gdzie gÅ‚ównie bazujÄ™ na mango wÅ‚aÅ›nie i bananach i innych dodatkowych owocach, ostatnio ananas, gruszka, kiwi. DodajÄ™ czasem mleko, czasem mleko sojowe, czasem jogurt. Ale od kilku ostatnich razów robiÄ™ takie wieloskÅ‚adnikowe, z dodatkami przypraw, orzechów, ziaren...., a to za sprawÄ… książki o smoothie, która udaÅ‚o mi siÄ™ nabyć. A kilka dni temu przyszÅ‚a druga zamówiona angielska o zielonych smoothie warzywnych - nareszcie coÅ› dla mnie!

Kinga - 12:02am, Czwartek 5 Maj 2011.

mniam, uwielbiam :) A banana lassi robi siÄ™ tak samo, czy też sÄ… jeszcze jakieÅ› szczególne dodatki ?

atina - 5:11am, Czwartek 5 Maj 2011.

Uwielbiam!

trzcinowisko - 6:27am, Czwartek 5 Maj 2011.

Pyszności! Bardzo lubię mango lassi i też robiłam ostatnio kilka razy, ale w nieco innej wersji - lubię z kardamonem i zamiast mleka dodaję wody.

hania-kasia - 9:09pm, Czwartek 5 Maj 2011.

Kinga ja juz pisalam u Lekkiej na blogu, ze ogromnie zaluje, ze nie zakupilam ksiazek o smoothies, kiedy maialam je juz w reku. Napilabym sie takiego z dodatkiem jedwabistego tofu i jakiegos owocu.
Ciekawa wersja warzywnego tez nie pogardze.

Atina tak. Do kolasycznej wersji dodaje sie oczywiscie cukier i mozna dodac odrobine kardamonu jak radzi Hania-kasia.

Hania-kasia nastepnym razem tez dodam kardamonu na mangowego lassi.

thiessa - 10:01pm, Czwartek 5 Maj 2011.

W tej ksiażce na smoothie z owocami dodatek silken tofu jest bardzo czÄ™sty. Dopiero zaczynam zabawÄ™, jeszcze nie mam wszystkich skladników np. pyÅ‚ku przeczelego... ale niebawem zacznÄ™ robić już zgodnie z przepisami :)

Kinga - 11:50pm, Czwartek 5 Maj 2011.

Pylek pszczeli? To bardzo ciekawe. A mozesz podac tytul tej ksiazki.

thiessa - 6:35am, Piątek 6 Maj 2011.

I simply had to thank you so much again. I am not sure the things that I would have made to happen without the methods shown by you regarding this situation. It had been the fearsome issue in my view, however , seeing this professional form you processed the issue forced me to jump over fulfillment. I'm just grateful for your help and as well , hope you recognize what a great job you are carrying out training other individuals through the use of your webpage. Probably you've never come across any of us.

off white hoodie - 7:41pm, Niedziela 21 Maj 2023.http://www.offwhitehoodies.us

I definitely wanted to type a brief word so as to thank you for those amazing ways you are sharing on this site. My time-consuming internet research has at the end of the day been honored with good quality tips to write about with my great friends. I would admit that many of us readers actually are definitely blessed to be in a perfect site with very many brilliant individuals with good pointers. I feel truly happy to have discovered your web page and look forward to really more enjoyable minutes reading here. Thanks a lot once again for everything.

bapesta - 12:24am, Piątek 26 Maj 2023.http://www.bape-stas.com

My husband and i have been quite comfortable Ervin managed to finish up his analysis through the entire precious recommendations he grabbed while using the site. It is now and again perplexing to simply be releasing helpful tips which usually others might have been making money from. Therefore we fully understand we have the blog owner to be grateful to because of that. The explanations you've made, the easy web site menu, the relationships you can help foster - it is mostly overwhelming, and it's really leading our son in addition to us recognize that the subject is amusing, which is certainly wonderfully essential. Thank you for the whole thing!

nike sb - 7:37am, środa 31 Maj 2023.http://www.sbdunk.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów