<<Strona główna

Mango lassi

Autor: thiessa @ 11:07pm, środa 4 Maj 2011.

Mango lassi

Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe

Uwielbiam mango z wytrawnymi dodatkami. Świetnie pasuje do mięsa i do tofu i doskonale łączy się z sałatkami z dodatkiem strączkowych oraz świetnie smakuje w salsach. Do tego wszystkiego potrzebne jest jednak mango dojrzałe, ale nie przejrzałe. Takie, które daje się odpowiednio kroić. A co wtedy, kiedy przegapimy ten moment i mango jest już przejrzałe? Oczywiście lassi! Z indyjskich książek kucharskich, tych wydawanych na Zachodzie oczywiście wynika, że najpopularniejsze jest lassi z mango. Z tego, co zaobserwowałam na miejscu tak oczywiście nie jest, bo prym wiedzie banana lassi, ale oba są równie smaczne. Wersja, jaką prezentuję nie zawiera w ogóle dodatku cukru, zatem samo zdrowie.

Składniki:

500, g dojrzałego mango,
250 ml schłodzonego mleka,
250 ml gęstego jogurtu
szczypta soli.

Mango posiekać, dodać szczyptę soli i przetrzeć przez nylonowe sitko, tak, żeby się pozbyć włókien. Pulpę z mango schłodzić w lodówce.
Zmiksować pulpę z mango z mlekiem i jogurtem.
Jeśli mamy ochotę na chłodniejsze lassi można dorzucić do niego kostki lodu.

Z Widelcem po Azji
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A u mnie często ostatnio pojawiają sie smoothie, na razie robione pod męża, więc owocowe, gdzie głównie bazuję na mango właśnie i bananach i innych dodatkowych owocach, ostatnio ananas, gruszka, kiwi. Dodaję czasem mleko, czasem mleko sojowe, czasem jogurt. Ale od kilku ostatnich razów robię takie wieloskładnikowe, z dodatkami przypraw, orzechów, ziaren...., a to za sprawą książki o smoothie, która udało mi się nabyć. A kilka dni temu przyszła druga zamówiona angielska o zielonych smoothie warzywnych - nareszcie coś dla mnie!

Kinga - 12:02am, Czwartek 5 Maj 2011.

mniam, uwielbiam :) A banana lassi robi się tak samo, czy też są jeszcze jakieś szczególne dodatki ?

atina - 5:11am, Czwartek 5 Maj 2011.

Uwielbiam!

trzcinowisko - 6:27am, Czwartek 5 Maj 2011.

Pyszności! Bardzo lubię mango lassi i też robiłam ostatnio kilka razy, ale w nieco innej wersji - lubię z kardamonem i zamiast mleka dodaję wody.

hania-kasia - 9:09pm, Czwartek 5 Maj 2011.

Kinga ja juz pisalam u Lekkiej na blogu, ze ogromnie zaluje, ze nie zakupilam ksiazek o smoothies, kiedy maialam je juz w reku. Napilabym sie takiego z dodatkiem jedwabistego tofu i jakiegos owocu.
Ciekawa wersja warzywnego tez nie pogardze.

Atina tak. Do kolasycznej wersji dodaje sie oczywiscie cukier i mozna dodac odrobine kardamonu jak radzi Hania-kasia.

Hania-kasia nastepnym razem tez dodam kardamonu na mangowego lassi.

thiessa - 10:01pm, Czwartek 5 Maj 2011.

W tej ksiażce na smoothie z owocami dodatek silken tofu jest bardzo częsty. Dopiero zaczynam zabawę, jeszcze nie mam wszystkich skladników np. pyłku przeczelego... ale niebawem zacznę robić już zgodnie z przepisami :)

Kinga - 11:50pm, Czwartek 5 Maj 2011.

Pylek pszczeli? To bardzo ciekawe. A mozesz podac tytul tej ksiazki.

thiessa - 6:35am, Piątek 6 Maj 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów