
Kurczak smażony z trawą cytrynową
Autor: thiessa @ 11:01am, Niedziela 14 Marzec 2010.
Źródło: "Kuchnia wietnamska" Kerry Kenehan
Przepis pochodzi z książki o kuchni wietnamskiej, ale prawdę powiedziawszy akurat to danie mogłoby być równie dobrze przepisem tajskim. Kuchnia tajska i wietnamska to bratnie kuchnie, które maja wiele podobieństw. Kurczak jest genialny w swej prostocie. Czas jego przyrządzenia wynosi tyle ile gotowanie ryżu, z którym jest podawany pod warunkiem, że wcześniej zostanie zamarynowany. Ja robię to poprzedniego dnia wieczorem i po przyjściu z pracy mam prawie gotowy obiad. Trawę cytrynową mam zawsze jako żelazny zestaw w zamrażalniku.
Składniki:
4 łodygi trawy cytrynowej,
1/2 kg piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżki oleju roślinnego,
1 czerwona papryka, posiekana,
2 łyżki orzeszków ziemnych, posiekanych, (można użyć mieszanki orzechów ziemnych i migdałów),
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżki cukru,
sól,
2 posiekane dymki.
Obieramy trawę z zewnętrznej części, drobno siekamy białą cześć (do momentu, kiedy skończy się w środku fioletowe).
Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy trawę cytrynową, olej sezamowy i mieszamy, przykrywamy, wstawiamy do lodówki na min. 2 godz.
Rozgrzewamy olej w woku smażymy 5 min, aż mięso stanie się całkowicie białe, wtedy dodajemy paprykę, orzeszki, sosy i sól do smaku. Smażymy kolejne 5 min, aż kurczak i papryka będą miękkie. Przed podaniem posypujemy dymka.
Komentarze