
Faszerowane warzywa po sefardyjsku
Autor: thiessa @ 2:19pm, Wtorek 3 Maj 2011.
Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler
Dzisiaj powinnam wstawić tutaj coś treściwego i rozgrzewającego sądząc po tym, co dzieje się za oknem. Od 3 godzin nie przestaje padać śnieg i wszystko jest niemal białe. W niedzielę małżonek posadził na działce cukinie i dynie. Ciekawe, co z tego wyniknie, jeśli będzie tak jak w tamtym roku to trzeba będzie dosadzać.
Na obiad będzie, zatem rozgrzewające zupa i na drugie pikantne syczuańskie krewetki a lekkie warzywa są sprzed Świąt.
Przepis pochodzi z książki, na którą polowałam od 2 lat. Za każdym razem przed jej zakupem powstrzymywała mnie cena. W końcu upolowałam ją na allegro za połowę jej normalnej ceny i to łącznie z kosztami wysyłki. Widać ktoś, kto nie jest pasjonatem kuchni dostał ją w prezencie i chciał się jej pozbyć.
Właśnie wróciłam z delegacji, pobiegłam na pocztę z awizem i po przyjściu do domu zaczęłam ją przeglądać. Doszłam do wniosku, że mam w domu wszystkie składniki do zrobienia tego dania, które na dodatek przydałoby się zużyć. Następnego dnia wybierałam się na Święta do rodziny i danie wydało mi się idealne do pociągu. Niekoniecznie dla mnie część ziemniaczana, bo ziemniaków na zimno, jak i makaronu i zup nie jadam, ale dla dziecka tak. Zawsze staram się zabrać na drogę jakąś sałatkę lub danie warzywne, albo jedno i drugie i owoce a kanapki w ostateczności.
Zabrałam się od razu do przygotowań i wkrótce wszystko było gotowe.
Składniki:
4 ziemniaki, obrane,
4 cebule, obrane,
4 małe cukinie, pokrojone na kawałki,
2-4 zÄ…bki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/4 łyżeczki ras el hanout
duża szczypta mielonego ziela angielskiego,
nasiona z 2-3 strączków kardamonu,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
6-8 łyżek wywaru z warzyw,
sól, świeżo mielony pieprz.
W garnku zagotować wodę, posolić, włożyć ziemniaki gotować przez 2 minuty. Dodać cebulę i gotować przez 2-4 minuty. Dodać cukinię i gotować 4 minuty. Warzywa wyjąc łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Powinny zmięknąć, ale nie być zupełnie ugotowane.
Gdy warzywa ostygną na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, każde z nich wydrążyć.
Wydrążony miąższ drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać czosnek, połowę oliwy, koncentrat pomidorowy, ras el hanout, ziele angielskie, kardanom, sok z cytryny i natkę pietruszki. Nadzienie dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone warzywa napełnić nadzieniem i wstawić do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Nadzienie skropić wywarem (ja użyłam tego z gotowania warzyw) i pozostałą oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut, aż się zrumienią. Podawać na ciepło z surówką lub na zimno.
Komentarze
Fajne...gdzie mogę kupić ras el hanout?
MiaÅ‚am kiedyÅ›, przyjacióÅ‚ka mi przywiozÅ‚a z maroka ale tutaj?
trzcinowisko - 2:34pm, Wtorek 3 Maj 2011.
Trzcinowisko zrobic samemu? Juz zrobilam aktywny link do przepisu. Co prawda to przepisy na wersje podstawowe, ale zawsze mozna cos podorzucac. Ostatnio robilam wlasna mieszanke, ktora skladala sie z ok. 30 przypraw.
thiessa - 3:29pm, Wtorek 3 Maj 2011.
Apetycznie wyglÄ…dajÄ… te warzywka.
Do Warszawy Å›nieg na szczęście nie dotarÅ‚, pada natomiast deszcz i jest zimno. A tak siÄ™ zachwycaÅ‚am w sobotÄ™ piÄ™knie kwitnÄ…cÄ… czereÅ›niÄ… na mojej dziaÅ‚ce i ostrzyÅ‚am sobie zÄ™by na dużą ilość owoców w tym roku.
hania-kasia - 4:40pm, Wtorek 3 Maj 2011.
Hania-kasia ja sie teraz boje o moja sliwe. W tamtym roku cos sie stalo i w ogole nie wypuscila listkow. Stala cale lato z takimi golymi galazkami i juz myslelismy, ze po niej. W tym roku pieknie listki wypuscila, ale nie wiem, czy teraz ten mroz jej nie zaszkodzi.
thiessa - 11:35pm, Wtorek 3 Maj 2011.
PiÄ™knie siÄ™ to prezentuje, ale chyba wymaga niezlych umiejÄ™tnoÅ›ci manualnych. U mnie wydrążane warzywa zawsze wyglÄ…dajÄ… pokracznie. Ale chÄ™tnie spróbowalÄ…bym, bo jakkolwiek farsz ten sam, to w każdym warzywie inne wrażenia wizualne i smakowe.
Kinga - 11:56pm, środa 4 Maj 2011.
Kinga zadne tam zdolnosci manualne. Wystarczy lyzeczka do robienia kulek z melonow. Swietnie sie sprawdza w przypadku wydrazania wszystkich warzyw.
thiessa - 10:05pm, Czwartek 5 Maj 2011.