<<Strona główna

Faszerowane warzywa po sefardyjsku

Autor: thiessa @ 2:19pm, Wtorek 3 Maj 2011.

Faszerowane warzywa po sefardyjsku

Źródło: "Kuchnia żydowska" Marlena Spieler

Dzisiaj powinnam wstawić tutaj coś treściwego i rozgrzewającego sądząc po tym, co dzieje się za oknem. Od 3 godzin nie przestaje padać śnieg i wszystko jest niemal białe. W niedzielę małżonek posadził na działce cukinie i dynie. Ciekawe, co z tego wyniknie, jeśli będzie tak jak w tamtym roku to trzeba będzie dosadzać.
Na obiad będzie, zatem rozgrzewające zupa i na drugie pikantne syczuańskie krewetki a lekkie warzywa są sprzed Świąt.
Przepis pochodzi z książki, na którą polowałam od 2 lat. Za każdym razem przed jej zakupem powstrzymywała mnie cena. W końcu upolowałam ją na allegro za połowę jej normalnej ceny i to łącznie z kosztami wysyłki. Widać ktoś, kto nie jest pasjonatem kuchni dostał ją w prezencie i chciał się jej pozbyć.
Właśnie wróciłam z delegacji, pobiegłam na pocztę z awizem i po przyjściu do domu zaczęłam ją przeglądać. Doszłam do wniosku, że mam w domu wszystkie składniki do zrobienia tego dania, które na dodatek przydałoby się zużyć. Następnego dnia wybierałam się na Święta do rodziny i danie wydało mi się idealne do pociągu. Niekoniecznie dla mnie część ziemniaczana, bo ziemniaków na zimno, jak i makaronu i zup nie jadam, ale dla dziecka tak. Zawsze staram się zabrać na drogę jakąś sałatkę lub danie warzywne, albo jedno i drugie i owoce a kanapki w ostateczności.
Zabrałam się od razu do przygotowań i wkrótce wszystko było gotowe.

Składniki:

4 ziemniaki, obrane,
4 cebule, obrane,
4 małe cukinie, pokrojone na kawałki,
2-4 zÄ…bki czosnku,
3-4 łyżki oliwy,
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/4 łyżeczki ras el hanout
duża szczypta mielonego ziela angielskiego,
nasiona z 2-3 strączków kardamonu,
sok z 1/2 cytryny,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
6-8 łyżek wywaru z warzyw,
sól, świeżo mielony pieprz.

W garnku zagotować wodę, posolić, włożyć ziemniaki gotować przez 2 minuty. Dodać cebulę i gotować przez 2-4 minuty. Dodać cukinię i gotować 4 minuty. Warzywa wyjąc łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Powinny zmięknąć, ale nie być zupełnie ugotowane.
Gdy warzywa ostygną na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, każde z nich wydrążyć.
Wydrążony miąższ drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać czosnek, połowę oliwy, koncentrat pomidorowy, ras el hanout, ziele angielskie, kardanom, sok z cytryny i natkę pietruszki. Nadzienie dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wydrążone warzywa napełnić nadzieniem i wstawić do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Nadzienie skropić wywarem (ja użyłam tego z gotowania warzyw) i pozostałą oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut, aż się zrumienią. Podawać na ciepło z surówką lub na zimno.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Fajne...gdzie mogę kupić ras el hanout?
MiaÅ‚am kiedyÅ›, przyjacióÅ‚ka mi przywiozÅ‚a z maroka ale tutaj?

trzcinowisko - 2:34pm, Wtorek 3 Maj 2011.

Trzcinowisko zrobic samemu? Juz zrobilam aktywny link do przepisu. Co prawda to przepisy na wersje podstawowe, ale zawsze mozna cos podorzucac. Ostatnio robilam wlasna mieszanke, ktora skladala sie z ok. 30 przypraw.

thiessa - 3:29pm, Wtorek 3 Maj 2011.

Apetycznie wyglÄ…dajÄ… te warzywka.

Do Warszawy Å›nieg na szczęście nie dotarÅ‚, pada natomiast deszcz i jest zimno. A tak siÄ™ zachwycaÅ‚am w sobotÄ™ piÄ™knie kwitnÄ…cÄ… czereÅ›niÄ… na mojej dziaÅ‚ce i ostrzyÅ‚am sobie zÄ™by na dużą ilość owoców w tym roku.

hania-kasia - 4:40pm, Wtorek 3 Maj 2011.

Hania-kasia ja sie teraz boje o moja sliwe. W tamtym roku cos sie stalo i w ogole nie wypuscila listkow. Stala cale lato z takimi golymi galazkami i juz myslelismy, ze po niej. W tym roku pieknie listki wypuscila, ale nie wiem, czy teraz ten mroz jej nie zaszkodzi.

thiessa - 11:35pm, Wtorek 3 Maj 2011.

PiÄ™knie siÄ™ to prezentuje, ale chyba wymaga niezlych umiejÄ™tnoÅ›ci manualnych. U mnie wydrążane warzywa zawsze wyglÄ…dajÄ… pokracznie. Ale chÄ™tnie spróbowalÄ…bym, bo jakkolwiek farsz ten sam, to w każdym warzywie inne wrażenia wizualne i smakowe.

Kinga - 11:56pm, środa 4 Maj 2011.

Kinga zadne tam zdolnosci manualne. Wystarczy lyzeczka do robienia kulek z melonow. Swietnie sie sprawdza w przypadku wydrazania wszystkich warzyw.

thiessa - 10:05pm, Czwartek 5 Maj 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów