
Słodkie ziemniaki ze szpinakiem
Autor: thiessa @ 8:48pm, Niedziela 1 Maj 2011.
Źródło:"Contemporary Indian cuisine" Anil Ashokan
Jakieś czas temu małżonek kupił tanio słodkie ziemniaki, które teraz wykorzystuję zanim zacznę dietę, którą rozpocznę jak już wyjem trochę zapasów, które w tym czasie nie powinny zajmować mojej lodówki i szafek. Ziemniaki świetnie się sprawdzą jako dodatek do dania mięsnego lub warzywnego. Można je również zjeść solo, ale są zabójczo ostre
Składniki:
600g słodkich ziemniaków,
sól,
240g szpinaku "baby",
2 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki,
3 zielone chilli, przecięte na pół, wypestkowane i posiekane,
4 łyżki oleju,
2 łyżeczki nasion kuminu,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki chaat masala,
1/2 łyżeczki garam masala,
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie. Ostudzić w zimnej wodzie i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Rozgrzać na patelni olej, wrzucić kumin i smażyć aż zaczną pękać. Dodać imbir i chilli, smażyć parę sekund. Dodać kurkumę i słodkie ziemniaki i sól. Smażyć chwilę, dodać chaat masalę, garam masalę i wrzucić szpinak. Smażyć do momentu, kiedy zwiędnie.
Komentarze
Iiiiii...uwielbiam szpinak...wprawdzie z batatami gorzej ale za to sÄ… jeszcze przyprawy...na pewno spróbujÄ™:)
trzcinowisko - 9:36pm, Niedziela 1 Maj 2011.
danie jak najbardziej dla mnie. tylko gdzie ja słodkie ziemniaki dorwę
Panna Malwinna - 8:16am, Poniedziałek 2 Maj 2011.
Ciekawa jestem połączenia szpinaku i sÅ‚odkich ziemniaków. U mnie w kolejnym przepisie też bÄ™dÄ… sÅ‚odkie ziemniaki, ale w nieco innej roli.
Mnie by siÄ™ dieta też przydaÅ‚a na jakiÅ› czas - przynajmniej polegajÄ…ca na odstawieniu deserów, które ostatnio trochÄ™ za czÄ™sto jem.
hania-kasia - 4:02pm, Poniedziałek 2 Maj 2011.
Takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, przyznam szczerze - jest intrygujące.:) Do tej pory mam na koncie słodkie ziemniaki przyrządzane na słodką, a czasem nawet bardzo słodką modłę.
Przepis na pewno wart wypróbowania.:)
Lekka - 10:39pm, Poniedziałek 2 Maj 2011.
Thiesso, dziewczyna mojego brata wspominała mi dzisiaj, że trudno o kolendrę i tajską bazylię we Wrocławiu. Gdzie Ty kupujesz takie rzeczy - oraz inne rzadkie warzywa?
Pzdr serdecznie
Nina
Nina - 1:19am, Wtorek 3 Maj 2011.
Trzcinowisko bataty sa charakterystyczne i musze przyznac, ze nie kazdemu musza smakowac. Ja na przyklad najbardziej lubie zapiekane, gotowane i smazone nieco mniej, ale warto czasem zrobic sobie odmiane.
Panna Malwinna poza duzymi miastami to faktycznie ze slodkimi ziemniakami problem. Pozostaje Ci zapolowac na nie przy okazji bytnosci w miejscu gdzie sa dostepne i wtedy sie przekonasz, czy Ci w ogole odpowiadaja.
Hania-kasia wypatruje zatem Twojego przepisu.
Nie zauwazylam, zebys szczegolnie czesto jadla desery w porownaniu z tym co widze na innych blogach, no chyba, ze nie pokazujesz wszystkiego co zjadasz.
Lekka a ja z kolei na slodko batatow nie jadlam, ale mam na oku jeden przepis i moze wyprobuje. Jak szalec to szalec, bo jak zaczne dietowac to bede scisle przestrzegac zasad.
Nina to prawda, ze trudno. Kolendre mozna jeszcze dostac w duzych marketach, ale nie zawsze, trzeba na nia polowac. Czasem jak jest kryzys kolendrowy to nie ma w zadnym sklepie a jak juz jest to w wiekszosci, wiec jakos partiami ja przywoza. W okresie zimowym kupuje jak jest, w lecie mam wlasna na balkonie i dzialce. Jesli chodzi o tajska bazylie to raczej nie do dostania. Zdarza sie sporadycznie w Kuchniach Swiata, ale przyjezdza w stanie nieciekawym. Mozna sobie zamowic i wtedy przywioza, odloza i wystarczy sie upomniec. Dostawa jest 2 razy w tygodniu. Ja nie korzystalam, bo rowniez uzywam wlasnej ze skrzynki balkonowej. Nasiona mozna kupic u nas bez problemu.
thiessa - 10:58am, Wtorek 3 Maj 2011.
Och, widzÄ™, że sporo przegapiÅ‚am ciekawych przepisów! Pataty jadlÄ…m w kilku wersjach np. z rybÄ… lub z innymi warzywami, ale nie ze szpinakiem. Dwa inne Å›wiaty i do tego imbir - mieszanka warta wypróbowania.
Kinga - 11:53pm, środa 4 Maj 2011.