<<Strona główna

Słodkie ziemniaki ze szpinakiem

Autor: thiessa @ 8:48pm, Niedziela 1 Maj 2011.

Słodkie ziemniaki ze szpinakiem

Źródło:"Contemporary Indian cuisine" Anil Ashokan

Jakieś czas temu małżonek kupił tanio słodkie ziemniaki, które teraz wykorzystuję zanim zacznę dietę, którą rozpocznę jak już wyjem trochę zapasów, które w tym czasie nie powinny zajmować mojej lodówki i szafek. Ziemniaki świetnie się sprawdzą jako dodatek do dania mięsnego lub warzywnego. Można je również zjeść solo, ale są zabójczo ostre

Składniki:

600g słodkich ziemniaków,
sól,
240g szpinaku "baby",
2 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki,
3 zielone chilli, przecięte na pół, wypestkowane i posiekane,
4 łyżki oleju,
2 łyżeczki nasion kuminu,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki chaat masala,
1/2 łyżeczki garam masala,

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie. Ostudzić w zimnej wodzie i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Rozgrzać na patelni olej, wrzucić kumin i smażyć aż zaczną pękać. Dodać imbir i chilli, smażyć parę sekund. Dodać kurkumę i słodkie ziemniaki i sól. Smażyć chwilę, dodać chaat masalę, garam masalę i wrzucić szpinak. Smażyć do momentu, kiedy zwiędnie.

Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Iiiiii...uwielbiam szpinak...wprawdzie z batatami gorzej ale za to są jeszcze przyprawy...na pewno spróbuję:)

trzcinowisko - 9:36pm, Niedziela 1 Maj 2011.

danie jak najbardziej dla mnie. tylko gdzie ja słodkie ziemniaki dorwę

Panna Malwinna - 8:16am, Poniedziałek 2 Maj 2011.

Ciekawa jestem połączenia szpinaku i słodkich ziemniaków. U mnie w kolejnym przepisie też będą słodkie ziemniaki, ale w nieco innej roli.

Mnie by się dieta też przydała na jakiś czas - przynajmniej polegająca na odstawieniu deserów, które ostatnio trochę za często jem.

hania-kasia - 4:02pm, Poniedziałek 2 Maj 2011.

Takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, przyznam szczerze - jest intrygujące.:) Do tej pory mam na koncie słodkie ziemniaki przyrządzane na słodką, a czasem nawet bardzo słodką modłę.
Przepis na pewno wart wypróbowania.:)

Lekka - 10:39pm, Poniedziałek 2 Maj 2011.

Thiesso, dziewczyna mojego brata wspominała mi dzisiaj, że trudno o kolendrę i tajską bazylię we Wrocławiu. Gdzie Ty kupujesz takie rzeczy - oraz inne rzadkie warzywa?

Pzdr serdecznie

Nina

Nina - 1:19am, Wtorek 3 Maj 2011.

Trzcinowisko bataty sa charakterystyczne i musze przyznac, ze nie kazdemu musza smakowac. Ja na przyklad najbardziej lubie zapiekane, gotowane i smazone nieco mniej, ale warto czasem zrobic sobie odmiane.

Panna Malwinna poza duzymi miastami to faktycznie ze slodkimi ziemniakami problem. Pozostaje Ci zapolowac na nie przy okazji bytnosci w miejscu gdzie sa dostepne i wtedy sie przekonasz, czy Ci w ogole odpowiadaja.

Hania-kasia wypatruje zatem Twojego przepisu.
Nie zauwazylam, zebys szczegolnie czesto jadla desery w porownaniu z tym co widze na innych blogach, no chyba, ze nie pokazujesz wszystkiego co zjadasz.

Lekka a ja z kolei na slodko batatow nie jadlam, ale mam na oku jeden przepis i moze wyprobuje. Jak szalec to szalec, bo jak zaczne dietowac to bede scisle przestrzegac zasad.

Nina to prawda, ze trudno. Kolendre mozna jeszcze dostac w duzych marketach, ale nie zawsze, trzeba na nia polowac. Czasem jak jest kryzys kolendrowy to nie ma w zadnym sklepie a jak juz jest to w wiekszosci, wiec jakos partiami ja przywoza. W okresie zimowym kupuje jak jest, w lecie mam wlasna na balkonie i dzialce. Jesli chodzi o tajska bazylie to raczej nie do dostania. Zdarza sie sporadycznie w Kuchniach Swiata, ale przyjezdza w stanie nieciekawym. Mozna sobie zamowic i wtedy przywioza, odloza i wystarczy sie upomniec. Dostawa jest 2 razy w tygodniu. Ja nie korzystalam, bo rowniez uzywam wlasnej ze skrzynki balkonowej. Nasiona mozna kupic u nas bez problemu.

thiessa - 10:58am, Wtorek 3 Maj 2011.

Och, widzę, że sporo przegapiłam ciekawych przepisów! Pataty jadląm w kilku wersjach np. z rybą lub z innymi warzywami, ale nie ze szpinakiem. Dwa inne światy i do tego imbir - mieszanka warta wypróbowania.

Kinga - 11:53pm, środa 4 Maj 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów