
Łosoś teriyaki
Autor: thiessa @ 10:26pm, Piątek 29 Kwiecień 2011.
Obiad w 15 minut. Równie smaczny jak szybki. Do łososia zrobiłam sałatkę z fasolki szparagowej, tym razem bez dodatku kolendry. Zamiast soku z limonki, sok z cytryny. W czasie, kiedy łosoś się marynuje gotujemy fasolkę, w czasie, kiedy się smaży przygotowujemy sos do sałatki.
Łosoś:4 kawałki łososia bez skóry,
4 łyżki sosu teriyaki (może być gotowy, wtedy będzie szybciej).
Sos teriyaki:
2 łyżki shoyu (japoński sos sojowy),
1 łyżka mirinu (japońskie wino ryżowe),
1 łyżka sake,
2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego.
Kawałki łososia zalać sosem teriyaki i wstawić do lodówki. Marynować przynajmniej 10 minut. Można do 24 godzin.
Rozgrzać grill (u mnie patelnia grillowa), posmarować lekko olejem i położyć zamarynowane kawałki łososia. Grillować smarując od czasu do czasu marynatą. Łososia nie należy smażyć zbyt długo, bo się wysuszy.
![]() |
Komentarze
Fajnie że szybko i smacznie:)
trzcinowisko - 11:11pm, Piątek 29 Kwiecień 2011.
Uwielbiam takie jedzonko! rewelacja:)
atina - 5:51am, Sobota 30 Kwiecień 2011.
Uwielbiam wszystko co jest teriyaki!
Pyszny łosoś.
Amber - 7:54am, Sobota 30 Kwiecień 2011.
jadłam Twojego kuraka teriyaki i był pyszny, dlatego łosia nie odpuszczę i tez wypróbuje
aga-aa@gazeta.pl - 8:34am, Sobota 30 Kwiecień 2011.
Trzcinowisko, Atina dzieki.
Amber ja tez uwielbiam wszystko co teriyaki, wiec moze beda jeszcze krewetki i tofu teriyaki.
Aga a wiec jednak go zrobilas. Ciesze sie, ze smakowal.
thiessa - 8:35pm, Sobota 30 Kwiecień 2011.
Ja z kolei uwielbiam wszystko, co jest łososiem, albo z łososiem.
Bardzo pobudziłaś moje kubki smakowe na grillowanego łososia!:)
W takiej formie, jak ją tu prezentujesz, to go jeszcze nie jadłam, ale zrobię to na pewno, bo dobrych przepisów na dobre ryby - nigdy dość.:)
Lekka - 10:45pm, Poniedziałek 2 Maj 2011.
Lekka jak juz zasmakujesz w teriyaki to przepadniesz.
thiessa - 5:54pm, Czwartek 5 Maj 2011.