<<Strona główna

Kolendrowy kurczak

Autor: thiessa @ 10:03pm, Czwartek 28 Kwiecień 2011.

Kolendrowy kurczak

Źródło: "Complete Indian Cooking" Meena Pathak


Kurczaka zrobiłam głównie ze względu na posiadaną doniczkę kolendry, którą zakupił małżonek a danie okazało się tak pyszne i kremowe, że mam je ochotę powtórzyć, kiedy będę już miała własną na działce.
Zwykle w daniach indyjskich używa się do sosów jogurtu, tutaj jednak stosuje się śmietanę, co wpływa, co prawda na kaloryczność dania, ale za to zmniejsza ryzyko zwarzenia się sosu i nadaje mu bardziej aksamitną konsystencję. Danie na prawdę godne polecenia ze względu na walory smakowe. Podjadałam nawet na zimno.

Składniki:

2 łyżki ghee lub oleju,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 1/2 łyżeczki nasion kolendry (rozgniecionych),
150g cebuli, posiekanej,
1 łyżka zmiażdżonego czosnku,
2,5 cm kawałek imbiru, pokrojony w julienne,
1 zielone chilli, posiekane,
3/4 łyżeczki mielonej kolendry,
400g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę,
250ml śmietany,
1 łyżeczka garam masala,
3 łyżki kolendry, posiekanej,
sól i pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kuminu i rozgniecione nasiona kolendry. Kiedy zaczną strzelać dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 8-10 minut. Dodać czosnek, imbir i chilli, smażyć kolejne 2 minuty. Następnie dodać mieloną kolendrę, podlać lekko wodą i gotować mieszając przez kilka minut. Dorzucić kurczaka, smażyć przez 5 minut. Dodać 1/2 szklanki wody, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-10 minut. Wymieszać ze śmietaną, garam masalą i większą częścią posiekanej kolendry, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i posypać pozostałą kolendrą.

Z Widelcem po Azji



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I od rana jestem głodny;-)

grumko - 5:24am, Piątek 29 Kwiecień 2011.

lubię bardzo kolendrę i jak zakupię "żywą" to zrobię...bardzo apetycznie wygląda...pozdrawiam

izaa - 7:52am, Piątek 29 Kwiecień 2011.

Pycha! Swietny przepis. Cale szczescie, ze moj M. lubi kolendre to mu przygotuje taki obiadek :)

majka - 8:31am, Piątek 29 Kwiecień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów