
Kolendrowy kurczak
Autor: thiessa @ 10:03pm, Czwartek 28 Kwiecień 2011.
Źródło: "Complete Indian Cooking" Meena Pathak
Kurczaka zrobiłam głównie ze względu na posiadaną doniczkę kolendry, którą zakupił małżonek a danie okazało się tak pyszne i kremowe, że mam je ochotę powtórzyć, kiedy będę już miała własną na działce.
Zwykle w daniach indyjskich używa się do sosów jogurtu, tutaj jednak stosuje się śmietanę, co wpływa, co prawda na kaloryczność dania, ale za to zmniejsza ryzyko zwarzenia się sosu i nadaje mu bardziej aksamitną konsystencję. Danie na prawdę godne polecenia ze względu na walory smakowe. Podjadałam nawet na zimno.
Składniki:
2 łyżki ghee lub oleju,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1 1/2 łyżeczki nasion kolendry (rozgniecionych),
150g cebuli, posiekanej,
1 łyżka zmiażdżonego czosnku,
2,5 cm kawałek imbiru, pokrojony w julienne,
1 zielone chilli, posiekane,
3/4 łyżeczki mielonej kolendry,
400g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkÄ™,
250ml śmietany,
1 łyżeczka garam masala,
3 łyżki kolendry, posiekanej,
sól i pieprz do smaku.
Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona kuminu i rozgniecione nasiona kolendry. Kiedy zaczną strzelać dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 8-10 minut. Dodać czosnek, imbir i chilli, smażyć kolejne 2 minuty. Następnie dodać mieloną kolendrę, podlać lekko wodą i gotować mieszając przez kilka minut. Dorzucić kurczaka, smażyć przez 5 minut. Dodać 1/2 szklanki wody, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-10 minut. Wymieszać ze śmietaną, garam masalą i większą częścią posiekanej kolendry, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i posypać pozostałą kolendrą.
Komentarze
I od rana jestem głodny;-)
grumko - 5:24am, Piątek 29 Kwiecień 2011.
lubię bardzo kolendrę i jak zakupię "żywą" to zrobię...bardzo apetycznie wygląda...pozdrawiam
izaa - 7:52am, Piątek 29 Kwiecień 2011.
Pycha! Swietny przepis. Cale szczescie, ze moj M. lubi kolendre to mu przygotuje taki obiadek :)
majka - 8:31am, Piątek 29 Kwiecień 2011.