
Curry z krewetek i ananasa
Autor: thiessa @ 9:33pm, środa 27 Kwiecień 2011.
Źródło: "The food of Thailand" Oi Cheepchaiissara
Zaplątał się między innymi ten przepis z wykorzystaniem części ananasa i resztek krewetek zalegających w zamrażarce, który przy okazji załapie się na akcje rybną. Połączenie krewetek i ananasa należy przy okazji do moich ulubionych kombinacji, wielokrotnie przyrządzanych w różnych wariantach.
Pasta:
4 chilli "ptasie oko" (dałam 2),
6 azjatyckich szalotek, lub odpowiadająca im ilość czerwonej cebuli (zwykłe szalotki są za ostre),
2 źdźbła trawy cytrynowej, drobno posiekanej,
1/2 łyżeczki pasty krewetkowej,
1/2 łyżeczki kurkumy.
2 łyżki oleju,
3/4 szklanki mleka kokosowego,
300g świeżego ananasa, pokrojonego na małe kawałki,
2 łyżki puree puree tamaryndu,
3 listki limonki kaffir,
250g krewetek,
2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka cukru palmowego.
Wszystkie składniki pasty ubić w moździerzu, albo użyć blendera dodając odrobinę wody.
W woku rozgrzać olej, dodać pastę i smażyć aż zacznie się z niej wydobywać intensywny aromat. Wymieszać z mlekiem kokosowym i gotować 2 minuty. Następnie dodać ananasa, puree tamaryndowe i listki limonki kaffir. Gotować kolejne 5 minut, albo do momentu, kiedy ananas będzie gotowy. Pod koniec dotowania dodać krewetki, przykryć i gotować do momentu, kiedy zrobią się różowe. Moje były już ugotowane, więc je tylko podgrzałam. Doprawić sosem rybnym i cukrem palmowym.
![]() |
Komentarze
Aż siÄ™ uÅ›miechnęłam, Thiesso, kiedy zobaczyÅ‚am to danie u Ciebie, bo coÅ› chyba nasze myÅ›li poszybowaÅ‚y w podobnych kierunkach.:) Różnie, a jednak w nieco zbliżony sposób - u mnie też wczoraj krewetki z ananasem.:)
Twój przepis absolutnie wspaniaÅ‚y!:)
Lekka - 10:09pm, środa 27 Kwiecień 2011.
Lekka to polaczenie to na prawde swietna sprawa i jest to jakis pomysl na lekki obiad po Swietach. Moje dzielo co prawda sprzed miesiaca, ale mam nadzieje, ze Ty po swoim obiedzie poczulas sie "zdrowo najedzona"
thiessa - 10:23pm, Czwartek 28 Kwiecień 2011.