<<Strona główna

Zupa buraczana z kremem chrzanowym

Autor: thiessa @ 10:42pm, Poniedziałek 18 Kwiecień 2011.


Zupa buraczana z kremem chrzanowym

Źródło: "Fairlady Food" wiosna 2010

Jestem wielką miłośniczką wszelkich zup z buraków. Tej daję drugie miejsce, zaraz po zupie, której tu jeszcze nie pokazywałam, ale obiecuję, że w tym roku to nastąpi. Zupy buraczane i barszcze lubi też moje dziecko, chociaż buraków w innej postaci nie toleruje, Małżonek natomiast zaczął je jeść dopiero jak mnie poznał, chociaż nie od razu. Na początku, jak coś nabroił to go straszyłam, że mu barszcz ugotuję, bo wiedziałam od przyszłej jeszcze wtedy teściowej, że go nie znosi. Pewnego dnia powiedział: to gotuj, gotuj, proszę bardzo. Ugotowałam barszcz ukraiński, postawiłam na stole i Małżonek zaczął jeść. Zawartość talerza dość szybko zniknęła a kiedy skończył stwierdził, że mogę barszcz gotować. Na co ja: Co głupio Ci się teraz przyznać, że smakowało i tyle czasu straciłeś nie jedząc barszczu? Teściowa była bardzo zadowolona z takiego obrotu sprawy i przy kolejnej okazji postawiła na stole barszcz, licząc na konsumpcję ze strony swojego Syna, na co On odpowiedziałam, że jada tylko barszcze "ze śmieciami" a takiej czerwonej wody nie jada. Tak zostało do dzisiaj. Czysty nie, wszystkie inne zupy z buraków i barszcz ukraiński tak.

Zupa:

4 duże buraki, obrane i pokrojone w półplastry,
2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych I pokrojone na kawałki,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka masła,
1 czerwona cebula, posiekana,
1 łyżeczka kminku, nasiona posiekać (na pewno kminek, nie kumin),
2 liście laurowe,
1,5 l wywaru warzywnego,
sól i pieprz do smaku.

Krem:

3 łyżki kremowego serka (u mnie "Bieluch"),
1 łyżeczka chrzanu ze słoika,
10g szczypiorku, posiekanego (u mnie koperek).


W garnku rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić cebulę i kminek. Smażyć aż się zeszkli. Następnie dodać jabłka i buraki. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać liście laurowe, zalać wywarem, i gotować przez 30 minut. Usunąć liście laurowe i zmiksować. W sezonie letnim zaleca się zupę schłodzić i podawać zimną.
Aby sporządzić krem wymieszać wszystkie jego składniki. Zupę podawać z porcją kremu.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ukochana zupa mojego męża to barszcz ukraiński, a i ja go bardzo lubię.:)
Oboje jemy też z chÄ™ciÄ… i czysty barszcz - gÅ‚ównie w WigiliÄ™.
Ale z jabłkiem barszczu to jeszcze nie jedliśmy - podsunę mu ten przepis - pewnie będzie zachwycony.:)

Lekka - 11:38pm, Poniedziałek 18 Kwiecień 2011.

Bardzo jestem ciekawa smaku.mam wrażenie,że sÅ‚odycz supy lamie krem chrzanowy.Może siÄ™ skuszÄ™ jeszcze w tym tygodniu na próbÄ™ :).

Kinga - 11:51pm, Poniedziałek 18 Kwiecień 2011.

Lekka ciesze sie, ze sie zalogowalas. Moj maz w ogole uwielbia zupy, ale jednak jego najukochansza jest zupa soczewicowa z pieprzem ziolowym, ktorej tu jeszcze nie pokazywalam.
Kinga krem chrzanowy pasuje idealnie. Ja zrobilam wieksza jego ilosc i dodawalam na porcje wiecej niz w przepisie.

thiessa - 6:38am, Wtorek 19 Kwiecień 2011.

Uwielbiam czerwony barszcz. W ogole buraki pod kazda mozliwa postacia. Cale szczescie, ze moj M. tez go lubi. Zreszta on lubi wszystkie moje zupy :))

Pozdrawiam.

majka - 4:33pm, Wtorek 19 Kwiecień 2011.

A wiesz Thiesso, że ja barszczu ukraiÅ„skiego dÅ‚ugo nie lubiÅ‚am... Tzn. myÅ›laÅ‚am, że nie lubiÅ‚am. Tak po prostu, bo nie dawaÅ‚am siÄ™ namówić na jego spróbowanie. Pewnego dnia mi siÄ™ zmieniÅ‚o. Również tak po prostu :) Teraz barszcz ukraiÅ„ski znajduje siÄ™ w pierwszej 10 moich ulubionych zup. Zaraz za barszczu czerwonym, Czystym :)

Przepis fajny. Wypróbuje na pewno, tylko muszÄ™ poczekać na późne lato, bo buraków już nie ma. A Helweci nie wiedzÄ…, niestety, co to botwinka...

Wesołych Świąt!!!
:)

Anoushka - 7:57pm, Piątek 22 Kwiecień 2011.

Wesołych Świąt!

atina - 7:13am, Niedziela 24 Kwiecień 2011.

Anoushka a w moim rodzinnym domu gotowalo sie tylko ukrainski (wiadomo, ja ze wschodu), czysty tylko na Wigilie i moze jeszcze jeden raz w roku, wiec jadlam go odkad siegam pamiecia, ale mam traume jesli chodzi o miksowanie tej zupy, bo musialam takim miksem skarmiac moje rodzenstwo i mialam przy tym odruch wymiotny. Ó dziwo przy innych zupach buraczanych rowniez miksowanych nic takiego sie nie dzieje:-)
Swoja droga to dziwne, ze nie sprzedaja u Was juz burakow, kiedy u nas zalegaja az do nastepnego sezonu. Za to zazdroszcze Ci dostepu do wielu innych warzyw, ktore z kolei u nas sa niedostepne.

Atina dziekuje za zyczenia.

thiessa - 10:51pm, środa 27 Kwiecień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów