<<Strona główna

Zapiekanka z topinamburów wg. J. Olivera

Autor: thiessa @ 9:03pm, Niedziela 17 Kwiecień 2011.

Zapiekanka z topinamburów wg. J. Olivera

Źródło: "Return of the naked chef" Jamie Oliver

Drugie z dań z topinambura, zaraz po zupie, które co roku pojawia się na moim stole. Niezwykle smaczne a zarazem proste, które tym razem przygotowałam z drobnymi zmianami. Podaję przepis na kilogram, topinamburów, ale nie wiem, tak na prawdę ile było tych moich. Małżonek obierał póki mu sił starczyło a bardzo to niewdzięczne zajęcie. Ponoć topinamburów nie trzeba obierać, ale chyba nie takich, które przeleżały cała zimę w ziemi. Nie da się ich po prostu dokładnie wyszorować.

Składniki:

286 ml creme fraiche, (u mnie mieszanka śmietany i serka "Bieluch"),
sok z 1 cytryny (dodałam jeszcze skórkę startą z cytryny),
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
garść świeżego tymianku, posiekanego (mój balkonowy przetrwał zimę i świetnie się ma),
3 pełne garście tartego parmezanu, (użyłam grana padano),
sól i świeżo mielony pieprz,
1 kg topinamburów, obranych i pokrojonych na plasterki,
2 porządne garście bułki tartej (użyłam panko).

W misce pomieszać Å›mietanÄ™, sok z cytryny, czosnek, tymianek i wiÄ™kszość parmezanu. Wszystko dobrze przyprawić, wrzucić pokrojone topinambury i ponownie dobrze wymieszać. WÅ‚ożyć do żaroodpornego naczynia. 
Wymieszać bułkę tratą z pozostałym tymiankiem i parmezanem, przyprawić solą i pieprzem. Posypać topinambury i skropić oliwą (ja nie skrapiałam). Zapiekać 30 min. albo do momentu, kiedy topinambury będą miękkie a bułka przyrumieniona.
Tyle przepis ja naczynie do zapiekania musiałam przykryć folią, żeby bułka się nie spaliła a zapiekałam godzinę. Pieczone zgodnie z przepisem topinambury były wciąż twarde.

Zapiekanka z topinamburów wg. J. Olivera

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

hello guos 9128738514

cialis online reviews - 12:42am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów