
Zapiekanka z topinamburów wg. J. Olivera
Autor: thiessa @ 9:03pm, Niedziela 17 Kwiecień 2011.
Źródło: "Return of the naked chef" Jamie Oliver
Drugie z dań z topinambura, zaraz po zupie, które co roku pojawia się na moim stole. Niezwykle smaczne a zarazem proste, które tym razem przygotowałam z drobnymi zmianami. Podaję przepis na kilogram, topinamburów, ale nie wiem, tak na prawdę ile było tych moich. Małżonek obierał póki mu sił starczyło a bardzo to niewdzięczne zajęcie. Ponoć topinamburów nie trzeba obierać, ale chyba nie takich, które przeleżały cała zimę w ziemi. Nie da się ich po prostu dokładnie wyszorować.
Składniki:
286 ml creme fraiche, (u mnie mieszanka śmietany i serka "Bieluch"),
sok z 1 cytryny (dodałam jeszcze skórkę startą z cytryny),
2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane,
garść świeżego tymianku, posiekanego (mój balkonowy przetrwał zimę i świetnie się ma),
3 pełne garście tartego parmezanu, (użyłam grana padano),
sól i świeżo mielony pieprz,
1 kg topinamburów, obranych i pokrojonych na plasterki,
2 porządne garście bułki tartej (użyłam panko).
W misce pomieszać śmietanę, sok z cytryny, czosnek, tymianek i większość parmezanu. Wszystko dobrze przyprawić, wrzucić pokrojone topinambury i ponownie dobrze wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia.
Wymieszać bułkę tratą z pozostałym tymiankiem i parmezanem, przyprawić solą i pieprzem. Posypać topinambury i skropić oliwą (ja nie skrapiałam). Zapiekać 30 min. albo do momentu, kiedy topinambury będą miękkie a bułka przyrumieniona.
Tyle przepis ja naczynie do zapiekania musiałam przykryć folią, żeby bułka się nie spaliła a zapiekałam godzinę. Pieczone zgodnie z przepisem topinambury były wciąż twarde.
Komentarze
hello guos 9128738514
cialis online reviews - 12:42am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com