
Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago
Autor: thiessa @ 9:02pm, Poniedziałek 8 Marzec 2010.

Źródło: "Caribbean cooking" Australian Women's Weekly
Szybki ten kociołek. Wystarczy obsmażyć kurczaka, następnie cebulę i przyprawy a później wszystko już się samo gotuje.Składniki:
75g masła (użyłam klarowanego, żeby się nie przypaliło),
1 kurczak (1 1/2 kg), podzielony na 8 części, (u mnie podudzia, pałki i ćwiartki),
2 średnie cebule, posiekane,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka curry w proszku,
1 czerwona papryczkÄ… chilli, drobno pokrojona,
1/2 łyżeczki nitek szafranu,
1 szklanka mleka kokosowego,
1/2 łyżeczki soli,
2 szklanki ziemnej wody.
Rozpuścić masło na patelni i usmażyć kurczaka porcjami. Przełożyć mięso do garnka.
Na tej samej patelni usmażyć cebulę, kiedy będzie usmażona dodać czosnek, curry, chilli i szafran, smażyć jeszcze 1 minutę.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, posolić, zalać wodą i 1/2 szklanki mleka kokosowego, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu 40 minut.
Dodać pozostałe mleko kokosowe.
Gorący kociołek z Tobago jest tradycyjnie podawany z ryżem gotowanym na parze, pomidorami, cebulą, bananem i jogurtem naturalnym.

Komentarze