<<Strona główna

Koreański kapuśniak (kimchi jjigae)

Autor: thiessa @ 10:29pm, środa 6 Kwiecień 2011.

Koreański kapuśniak (Spicy kimchi stew)

Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song

Nie mam pojęcia jak powinna brzmieć nazwa tego dania po polsku. Nie chciałabym nazywać go gulaszem, bo to nie ta część świata a ze względu na smak wydał mi się podobny do kapuśniaku i bigosu. Ponieważ moje kimchi "dojrzewało" miesiąc w niskiej temperaturze było umiarkowanie kwaśne, jak dla mnie idealne. Nie lubię ani kiszonej kapusty, ani zwykłego kapuśniaku, ani bigosu i dań tych w domu nie gotuję. Ta koreańska wersja naprawdę przypadła mi do gustu.

Składniki:

4 suszone grzyby shiitake, namoczone w ciepłej wodzie przez 30 minut,
150g tofu (u mnie 1 opakowanie 180g), pokrojonego w 2 cm kostkÄ™,
200g wieprzowiny (u mnie schab), pokrojonej na kawałki wielkości kęsa,
300g kimchi z kapusty,
3 łyżki oleju,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 łyżka koreańskiego chilli,
750ml bulionu warzywnego lub wody,
2 cebulki dymki, posiekane.
sól.

Odcedzić namoczone shiitake, usunąć nóżki i pokroić w plastry.
Do woka wlać olej i kiedy się nagrzeje dodać wieprzowinę i czosnek, smażyć do momentu, kiedy mięso będzie brązowe i chrupiące. Dodać kimchi i koreańskie chilli, smażyć około 1 minuty. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać tofu, shiitake i cebulkę dymkę, przykryć i gotować

INNE DANIA Z ZASTOSOWANIEM KIMCHI:
Tofu ze smażonym kimchi
Smażone kimchi
Placki ziemniaczane z kimchi i tofu


Z Widelcem po Azji


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Moim skromnym zdaniem "koreański kapuśniak" całkiem fajnie brzmi;-)

grumko - 5:54am, Czwartek 7 Kwiecień 2011.

dawno tofu nie jadłam, jakoś nie trafiam na nie w sklepach

aga-aa@gazeta.pl - 9:19pm, Piątek 8 Kwiecień 2011.

A ja jadlam dzisiaj na obiad. Mam tyle dan w kolejce do wyprobowania z tofu, ze musze sie powstrzymywac, zeby nie jesc wiecej niz 1-2 razy w tygodniu.

thiessa - 10:02pm, Piątek 8 Kwiecień 2011.

Hey when dh spent a year in korea (I spent a month there) this stuff is all over the place, you cook it at your table and they give you the leaves (they don't use lutetce) and one of our favorite restaraunts was named Beef on a leaf so yes this is real korean food, only often times there is some maynaise cucumbers with it as well (i never ate that with it) also they have some seaweed, and a few other types of Kimchi (it's not all made of cabbage)

Emmanuel - 2:58am, środa 17 Październik 2012.http://mNrwrTZfDr

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów