
Koreański kapuśniak (kimchi jjigae)
Autor: thiessa @ 10:29pm, środa 6 Kwiecień 2011.
Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song
Nie mam pojęcia jak powinna brzmieć nazwa tego dania po polsku. Nie chciałabym nazywać go gulaszem, bo to nie ta część świata a ze względu na smak wydał mi się podobny do kapuśniaku i bigosu. Ponieważ moje kimchi "dojrzewało" miesiąc w niskiej temperaturze było umiarkowanie kwaśne, jak dla mnie idealne. Nie lubię ani kiszonej kapusty, ani zwykłego kapuśniaku, ani bigosu i dań tych w domu nie gotuję. Ta koreańska wersja naprawdę przypadła mi do gustu.
Składniki:
4 suszone grzyby shiitake, namoczone w ciepłej wodzie przez 30 minut,
150g tofu (u mnie 1 opakowanie 180g), pokrojonego w 2 cm kostkÄ™,
200g wieprzowiny (u mnie schab), pokrojonej na kawałki wielkości kęsa,
300g kimchi z kapusty,
3 łyżki oleju,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 łyżka koreańskiego chilli,
750ml bulionu warzywnego lub wody,
2 cebulki dymki, posiekane.
sól.
Odcedzić namoczone shiitake, usunąć nóżki i pokroić w plastry.
Do woka wlać olej i kiedy się nagrzeje dodać wieprzowinę i czosnek, smażyć do momentu, kiedy mięso będzie brązowe i chrupiące. Dodać kimchi i koreańskie chilli, smażyć około 1 minuty. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać tofu, shiitake i cebulkę dymkę, przykryć i gotować
INNE DANIA Z ZASTOSOWANIEM KIMCHI:
Tofu ze smażonym kimchi
Smażone kimchi
Placki ziemniaczane z kimchi i tofu
Komentarze
Moim skromnym zdaniem "koreański kapuśniak" całkiem fajnie brzmi;-)
grumko - 5:54am, Czwartek 7 Kwiecień 2011.
dawno tofu nie jadłam, jakoś nie trafiam na nie w sklepach
aga-aa@gazeta.pl - 9:19pm, Piątek 8 Kwiecień 2011.
A ja jadlam dzisiaj na obiad. Mam tyle dan w kolejce do wyprobowania z tofu, ze musze sie powstrzymywac, zeby nie jesc wiecej niz 1-2 razy w tygodniu.
thiessa - 10:02pm, Piątek 8 Kwiecień 2011.
Hey when dh spent a year in korea (I spent a month there) this stuff is all over the place, you cook it at your table and they give you the leaves (they don't use lutetce) and one of our favorite restaraunts was named Beef on a leaf so yes this is real korean food, only often times there is some maynaise cucumbers with it as well (i never ate that with it) also they have some seaweed, and a few other types of Kimchi (it's not all made of cabbage)
Emmanuel - 2:58am, środa 17 Październik 2012.http://mNrwrTZfDr