
Pikantna zupa z ziemniaków i cukinii
Autor: thiessa @ 11:17pm, Wtorek 5 Kwiecień 2011.
Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song
Ta rozgrzewająca i poprawiająca samopoczucie zupa, chociaż zawiera bliskie nam warzywa to dzięki przyprawom smakuje na prawdę egzotycznie. Po dodaniu koreańskiej papryki chilli i pasty gochujang przestaje być zwyczajna a zyskuje charakter.
Składniki:
1 łyżeczka soli,
400g małych ziemniaków, najlepiej młodych (u mnie zwykłe),
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżka koreańskiej papryki chilli,
1 łyżka gochujang (chilli bean paste),
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
115g mielonej wołowiny (u mnie drobno posiekana),
1 małą cukinia, pokrojona na półplasterki,
1 czerwone chilli, pozbawione pestek i pokrojone na plasterki,
1/2 małego pora, pokrojonego w krążki,
1 łyżeczka sake,
1 cebulka dymka do przybrania.
Zagotować w garnku 3 szklanki wody, dodać sól i ziemniaki.
Wymieszać w misce olej sezamowy, koreańskie chilli, gochujang, czosnek i wołowinę. Przyprawioną wołowinę dodać do ziemniaków, gotować 5 minut. Następnie dodać cukinię i gotować kolejne 3 minuty. Na koniec dodać chilli, pora i sake. Gotować 2 minuty, przyozdobić dymką.
Komentarze
Nie wiem jak smakuje.Na pewno smacznie.Ale wyglÄ…da wybornie :-)
evita0007 - 11:32am, Niedziela 2 Październik 2011.http://evita0007.blogspot.com/
Jak tylko przyjdzie moja koreanska chilli - ta zupka jest pierwsza na mojej liscie :) Zdaje sie ze widzialam ja kiedys w jednej koreanskiej dramie :D
Aga
Agnieszka - 8:30pm, Wtorek 3 Styczeń 2012.http://www.wkuchni.pure.pl