<<Strona główna

Curry z dyni z groszkiem i orzechami nerkowca

Autor: thiessa @ 11:17pm, Niedziela 3 Kwiecień 2011.

Curry z dyni z groszkiem i orzechami nerkowca

Źródło: "Sri Lankan Flavours" Channa Dassanayaka


Aby zrobić to danie przyniosłam ostatnią dynię z piwnicy. W tym roku mieliśmy na działce bardzo smaczny gatunek, ale mało trwały w porównaniu do innych odmian. W tamtym roku we wrześniu leżała jeszcze dynia ze zbiorów anno domini 2009 w nienaruszonym stanie. Dynie nie była wielka, ale część zamroziłam i będzie jeszcze na jedno, czy dwa dania. Danie to, to również okazja, żeby użyć jednego z dwóch rodzajów lankijskiego curry (jedno jest prażone a drugie nieprażone) oraz rybek Maldive, które jak już kiedyś pisałam stanowią o charakterze lankijskich potraw i stanowią kropkę nad "i" niemal każdej lankijskiej potrawy. Zarówno curry jak i rybki zostały przywiezione ze Sri Lanki przez Szwagierkę, ale zanim to nastąpiło gotując po lankijsku używałam własnych mieszanek. Dla zainteresowanych podaję przepis.

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego,
1 szklanka wody,
1 szklanka bulionu z kurczaka (użyłam warzywnego),
1 źdźbło trawy cytrynowej, zmiażdżone,
10 listków curry lub 2 liście laurowe,
500g dyni, obranej i pokrojonej w kostkÄ™,
1 marchewka, obrana i pokrojona na kawałki zbliżone wielkością do dyni,
1/2 szklanki orzechów nerkowca,
1 łyżka surowego (nieprażonego) Sinhala curry*,
1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy,
1/4 szklanki mleka kokosowego dodatkowo,
1/2 szklanki mrożonego groszku,
1 łyżka soku z limonki,
sól do smaku,
1/2 łyżeczki płatków z rybek Maldive (opcjonalnie),
1/2 szklanki posiekanej kolendry.

Mleko kokosowe, wodę, i bulion wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiażdżoną trawę cytrynową i liście curry, gotować 2 minuty.
Dodać dynię, marchewkę, orzechy nerkowca, curry, kurkumę i gotować do mementu, kiedy dynia będzie niemal całkiem miękka. Jeśli jest taka potrzeba można dodać mleko kokosowe. Dodać groszek i gotować kolejną minutę. Przyprawić do smaku7 solą, dodać sok z limonki. Podawać posypane kolendrą.

*Surowe (nieprażone) Sinhala curry:

1/8 szklanki ryżu,
1/4 szklanki wiórków kokosowych,
1/4 szklanki mielonej kolendry,
1/8 szklanki mielonego kuminu,
1/4 szklanki mielonego kopru włoskiego,
1/2 łyżki mielonej kozieradki,
10 liści curry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
5 cm kawałek liścia pandanu (opcjonalnie),
biała część trawy cytrynowej (opcjonalnie),
2 zÄ…bki czosnku (opcjonalnie),
3 cm kawałek imbiru, pokrojony na plasterki (opcjonalnie)

Ryż podprażać na patelni, aż będzie lekko brązowy (około 2 minut). Dodać wiórki kokosowe i prażyć do momentu, kiedy uzyskają lekko złoty kolor.
Umieścić ryż z wiórkami w młynku do kawy i zmielić łącznie z pozostałymi przyprawami. Można użyć oczywiście moździerza, ale będzie to bardziej pracochłonne.
Można dodać do ryżu i wiórek kokosowych również inne przyprawy i lekko podgrzać, żeby wydobyć/ć z nich aromat.

Z Widelcem po Azji
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

stęskniłam się za dynią, teraz nigdzie jej nie widziałam, ale jak dorwę... ;)

aga-aa@gazeta.pl - 8:12pm, Poniedziałek 4 Kwiecień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów