
Curry z dyni z groszkiem i orzechami nerkowca
Autor: thiessa @ 11:17pm, Niedziela 3 Kwiecień 2011.
Źródło: "Sri Lankan Flavours" Channa Dassanayaka
Aby zrobić to danie przyniosłam ostatnią dynię z piwnicy. W tym roku mieliśmy na działce bardzo smaczny gatunek, ale mało trwały w porównaniu do innych odmian. W tamtym roku we wrześniu leżała jeszcze dynia ze zbiorów anno domini 2009 w nienaruszonym stanie. Dynie nie była wielka, ale część zamroziłam i będzie jeszcze na jedno, czy dwa dania. Danie to, to również okazja, żeby użyć jednego z dwóch rodzajów lankijskiego curry (jedno jest prażone a drugie nieprażone) oraz rybek Maldive, które jak już kiedyś pisałam stanowią o charakterze lankijskich potraw i stanowią kropkę nad "i" niemal każdej lankijskiej potrawy. Zarówno curry jak i rybki zostały przywiezione ze Sri Lanki przez Szwagierkę, ale zanim to nastąpiło gotując po lankijsku używałam własnych mieszanek. Dla zainteresowanych podaję przepis.
Składniki:
1 szklanka mleka kokosowego,
1 szklanka wody,
1 szklanka bulionu z kurczaka (użyłam warzywnego),
1 źdźbło trawy cytrynowej, zmiażdżone,
10 listków curry lub 2 liście laurowe,
500g dyni, obranej i pokrojonej w kostkÄ™,
1 marchewka, obrana i pokrojona na kawałki zbliżone wielkością do dyni,
1/2 szklanki orzechów nerkowca,
1 łyżka surowego (nieprażonego) Sinhala curry*,
1/4 łyżeczki szafranu lub kurkumy,
1/4 szklanki mleka kokosowego dodatkowo,
1/2 szklanki mrożonego groszku,
1 łyżka soku z limonki,
sól do smaku,
1/2 łyżeczki płatków z rybek Maldive (opcjonalnie),
1/2 szklanki posiekanej kolendry.
Mleko kokosowe, wodę, i bulion wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiażdżoną trawę cytrynową i liście curry, gotować 2 minuty.
Dodać dynię, marchewkę, orzechy nerkowca, curry, kurkumę i gotować do mementu, kiedy dynia będzie niemal całkiem miękka. Jeśli jest taka potrzeba można dodać mleko kokosowe. Dodać groszek i gotować kolejną minutę. Przyprawić do smaku7 solą, dodać sok z limonki. Podawać posypane kolendrą.
*Surowe (nieprażone) Sinhala curry:
1/8 szklanki ryżu,
1/4 szklanki wiórków kokosowych,
1/4 szklanki mielonej kolendry,
1/8 szklanki mielonego kuminu,
1/4 szklanki mielonego kopru włoskiego,
1/2 łyżki mielonej kozieradki,
10 liści curry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
5 cm kawałek liścia pandanu (opcjonalnie),
biała część trawy cytrynowej (opcjonalnie),
2 zÄ…bki czosnku (opcjonalnie),
3 cm kawałek imbiru, pokrojony na plasterki (opcjonalnie)
Ryż podprażać na patelni, aż będzie lekko brązowy (około 2 minut). Dodać wiórki kokosowe i prażyć do momentu, kiedy uzyskają lekko złoty kolor.
Umieścić ryż z wiórkami w młynku do kawy i zmielić łącznie z pozostałymi przyprawami. Można użyć oczywiście moździerza, ale będzie to bardziej pracochłonne.
Można dodać do ryżu i wiórek kokosowych również inne przyprawy i lekko podgrzać, żeby wydobyć/ć z nich aromat.

Komentarze
stęskniłam się za dynią, teraz nigdzie jej nie widziałam, ale jak dorwę... ;)
aga-aa@gazeta.pl - 8:12pm, Poniedziałek 4 Kwiecień 2011.