<<Strona główna

Love cake

Autor: thiessa @ 8:52pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.

Love cake

Źródło: "Sri Lankan Flavours" Channa Dassanayaka


Z okazji swoich urodzin postanowiłam popełnić ciasto. Pewnie wiecie, że słodkości na tym blogu to rzadkość. Kilogram cukru starcza mi na rok, albo na dłużej. Tym wypiekiem wyczerpałam już połowę limitu rocznego.
Na dzisiejszy obiad były dwa rodzaje lankijskiego curry, zatem pozostając w klimacie ciasto też było lankijskie. Smak ciasta jest wyjątkowy. Nasycony orzechami nerkowca, przyprawami i pachnący wodą różaną. Lankijczycy jedzą to ciasto tradycyjnie na Boże Narodzenie.

Składniki:

250g semoliny,
125g masła,
10 jajek,
500g drobnego cukru (ja dałam 400g),
185g orzechów nerkowca, drobno posiekanych,
2 łyżki wody różanej,
2 łyżki miodu,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/4 łyżeczki cynamonu.

Rozgrzać piekarnik do 150C. Semolię wyłożyć na blachę i podgrzewać ją w piekarniku przez 5 minut. Wyjąć i wymieszać widelcem z masłem.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z większą częścią cukru do białości, dodać semolinę wymieszaną z masłem, orzechy nerkowca, wodę różaną, miód, gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową, kardamon, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i stopniowo dodać do ciasta.
Gotowe ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez godzinę lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona do ciasta pozostanie sucha. Moje ciasto piekło się zdecydowanie krócej, ale nie ryzykowałam pieczenia w 150C obawiając się, ze taka temperatura jest za niska i może zrobić się zakalec.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, prawdziwe święto u Ciebie. Pierwszy raz widzę u Ciebie ciasto.

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin

Nina - 9:11pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.

wszystkiego najlepszego...;) a ciastem chętnie bym sie poczęstowała,........;)

izaa - 9:46pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.

Ciasto wygląda świetnie. Zaskoczył mnie jego widok na Twoim blogu, ale ja też w zasadzie "nieciastowa" jestem, tzn. sama raczej nie piekę, ale zjeść czasem lubię.

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Jesteśmy w takim razie spod tego samego znaku zodiaku - ja też niedawno obchodziłam urodziny.

hania-kasia - 10:03pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.

Dziekuje Wszystkim za zyczenia.
Nina jakiestam ciasto bylo juz na tym blogu, fakt dawno.
Izaa bardzo polecam. Jako nieciastowa jestem bardzo wybredna.
Hania-kasia a wiesz, ze cos tak czulam, ze jestesmy spod tego samego znaku?

thiessa - 11:14pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.

Spóźnione życzenia wszelakiej dobroci!;-)
Notabene ja też jest z kwietnia;-)
Co do ciasta, to pewnie by mi smakowało, nerkowce bardzo lubię, a w wodzie różanej to się w tym roku zakochałem;-)

grumko - 5:25am, Niedziela 3 Kwiecień 2011.

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Ciasto u Ciebie to faktycznie rzadkość, a to tutaj wygląda pysznie! Bardzo mi się podoba i sobie je zapisuję:) Chętnie wypróbuje:)
Pozdrawiam!

atina - 6:27am, Niedziela 3 Kwiecień 2011.

dziękujemy za dodanie zdjęcia! :) Bardzo sympatyczną nazwę ma to ciasto :)

wykrywacz smaku - 10:15pm, Niedziela 3 Kwiecień 2011.

Grumko cos duzo nas baranow. Pare lat temu kupilam za granica olejek do ciasta o zapachu rozanym i tez sie zakochalam.

Atina dziekuje a ciasto dzisiaj bylo jeszcze smaczniejsze. Szlachetnieje na drugi dzien.

Wykrywaczu smaku dziekuje calej zalodze.

thiessa - 11:33pm, Niedziela 3 Kwiecień 2011.

Thiesso, w takim razie musiałam przeoczyć wcześniejszy wpis ciastowy

Nina - 11:57pm, Wtorek 5 Kwiecień 2011.

Ciasto jest pyszne! Wreszcie je upiekłam :) Dzięki za przepis :)

atina - 8:38pm, Piątek 13 Styczeń 2012.

Fajne jest to ciacho. Nazwę ma cudną i wygląda pysznie, tak puszyście :)
Pozdrawiam.

Majana - 9:33pm, Piątek 13 Styczeń 2012.http://majanaboxing.blox.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów