
Love cake
Autor: thiessa @ 8:52pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.
Źródło: "Sri Lankan Flavours" Channa Dassanayaka
Z okazji swoich urodzin postanowiłam popełnić ciasto. Pewnie wiecie, że słodkości na tym blogu to rzadkość. Kilogram cukru starcza mi na rok, albo na dłużej. Tym wypiekiem wyczerpałam już połowę limitu rocznego.
Na dzisiejszy obiad były dwa rodzaje lankijskiego curry, zatem pozostając w klimacie ciasto też było lankijskie. Smak ciasta jest wyjątkowy. Nasycony orzechami nerkowca, przyprawami i pachnący wodą różaną. Lankijczycy jedzą to ciasto tradycyjnie na Boże Narodzenie.
Składniki:
250g semoliny,
125g masła,
10 jajek,
500g drobnego cukru (ja dałam 400g),
185g orzechów nerkowca, drobno posiekanych,
2 łyżki wody różanej,
2 łyżki miodu,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/4 łyżeczki cynamonu.
Rozgrzać piekarnik do 150C. Semolię wyłożyć na blachę i podgrzewać ją w piekarniku przez 5 minut. Wyjąć i wymieszać widelcem z masłem.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka ubić z większą częścią cukru do białości, dodać semolinę wymieszaną z masłem, orzechy nerkowca, wodę różaną, miód, gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową, kardamon, cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i stopniowo dodać do ciasta.
Gotowe ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez godzinę lub do momentu, kiedy wykałaczka włożona do ciasta pozostanie sucha. Moje ciasto piekło się zdecydowanie krócej, ale nie ryzykowałam pieczenia w 150C obawiając się, ze taka temperatura jest za niska i może zrobić się zakalec.

Komentarze
Thiesso, prawdziwe święto u Ciebie. Pierwszy raz widzę u Ciebie ciasto.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
Nina - 9:11pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.
wszystkiego najlepszego...;) a ciastem chętnie bym sie poczęstowała,........;)
izaa - 9:46pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.
Ciasto wygląda świetnie. Zaskoczył mnie jego widok na Twoim blogu, ale ja też w zasadzie "nieciastowa" jestem, tzn. sama raczej nie piekę, ale zjeść czasem lubię.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Jesteśmy w takim razie spod tego samego znaku zodiaku - ja też niedawno obchodziłam urodziny.
hania-kasia - 10:03pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.
Dziekuje Wszystkim za zyczenia.
Nina jakiestam ciasto bylo juz na tym blogu, fakt dawno.
Izaa bardzo polecam. Jako nieciastowa jestem bardzo wybredna.
Hania-kasia a wiesz, ze cos tak czulam, ze jestesmy spod tego samego znaku?
thiessa - 11:14pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.
Spóźnione życzenia wszelakiej dobroci!;-)
Notabene ja też jest z kwietnia;-)
Co do ciasta, to pewnie by mi smakowaÅ‚o, nerkowce bardzo lubiÄ™, a w wodzie różanej to siÄ™ w tym roku zakochaÅ‚em;-)
grumko - 5:25am, Niedziela 3 Kwiecień 2011.
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Ciasto u Ciebie to faktycznie rzadkość, a to tutaj wyglÄ…da pysznie! Bardzo mi siÄ™ podoba i sobie je zapisujÄ™:) ChÄ™tnie wypróbuje:)
Pozdrawiam!
atina - 6:27am, Niedziela 3 Kwiecień 2011.
dziękujemy za dodanie zdjęcia! :) Bardzo sympatyczną nazwę ma to ciasto :)
wykrywacz smaku - 10:15pm, Niedziela 3 Kwiecień 2011.
Grumko cos duzo nas baranow. Pare lat temu kupilam za granica olejek do ciasta o zapachu rozanym i tez sie zakochalam.
Atina dziekuje a ciasto dzisiaj bylo jeszcze smaczniejsze. Szlachetnieje na drugi dzien.
Wykrywaczu smaku dziekuje calej zalodze.
thiessa - 11:33pm, Niedziela 3 Kwiecień 2011.
Thiesso, w takim razie musiałam przeoczyć wcześniejszy wpis ciastowy
Nina - 11:57pm, Wtorek 5 Kwiecień 2011.
Ciasto jest pyszne! Wreszcie je upiekłam :) Dzięki za przepis :)
atina - 8:38pm, Piątek 13 Styczeń 2012.
Fajne jest to ciacho. Nazwę ma cudną i wygląda pysznie, tak puszyście :)
Pozdrawiam.
Majana - 9:33pm, Piątek 13 Styczeń 2012.http://majanaboxing.blox.pl