<<Strona główna

Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem

Autor: thiessa @ 8:02pm, środa 30 Marzec 2011.

Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem

Źródło: "Zapraszam na naleśniki" Kathryn Hawkins


Tak właściwie to przepis na crêpes, mniejsze, bardziej wyrafinowane naleśniki, tłustsze i cudownie delikatne. Naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam takich delikatnych. Były tak miękkie, że w celu przewrócenia na druga stronę musiałam się wspomagać talerzem. Naleśniki miały być z wędzoną makrelą, ale wyszła zanim zdążyłam się nią zająć. Ostatecznie stanęło na szpinaku. Do wersji rybnej chętnie powrócę lub wykorzystam przepis i zrobię z jakimś nadzieniem serowym lub warzywnym.

Wersja podstawowa:
12 crêpes ( o Ø 15 cm) lub 6 naleśników normalnej wielkości

125g białej, pszennej mąki,
szczypta soli,
2 całe jajka,
2 żółtka,
300 ml mleka,
60g stopionego masła

Do wersji na słodko: dodatkowo 30g cukru pudru,
Do wersji buraczkowej: dodatkowo 125g ugotowanych i startych na drobnej tarce buraków.

Wymieszać w misce mąkę i sól oraz cukier, jeśli crêpes mają być na słodko. Zrobić wgłębienie, dodać jajka, wlać połowę mleka i wymieszać drucianą trzepaczką. Ubijać lekko, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Nie mieszać za długo.
Dolać stopniowo resztę mleka, mieszając delikatnie. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Smażyć najlepiej na klarowanym maśle każdą za stron po 1 minucie.


Farsz:

2 opakowania liściastego, mrożonego szpinaku,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
4 ząbki wyciśniętego czosnku,
sól, pieprz do smaku.

Do podania:

garść pestek dyni lub słonecznika,
garść startego parmezanu lub grana padano,
posiekana natka pietruszki.

Do garnka wkładamy szpinak, na dno wlewamy odrobinę wody i trzymamy pod przykryciem, aż się rozmrozi. Kiedy to nastąpi odciskany jak największą ilość wody, dodajemy czosnek, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i nakładamy na naleśniki. Zwijamy w rulon lub składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy parmezanem i pestkami dyni lub słonecznika i zapiekamy. Przed podaniem posypujemy natką.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale fantastyczne one są :) świetny przepis

piegusek1976 - 8:55pm, środa 30 Marzec 2011.

Piekny kolor. I do tego zielony szpinak... Doskonale zestawienie koloru i smaku...mniam :)

majka - 9:20pm, środa 30 Marzec 2011.

Pysznie wyglądają!
Kolory warzyw to ich dodatkowy plus.

Amber - 9:53pm, środa 30 Marzec 2011.

ũwietne zestawienie kolorów.

hania-kasia - 9:53pm, środa 30 Marzec 2011.

I ja się dołączę do peanów na część kolorów na talerzu! Super, a ja uwielbiam taką kolorowa kuchnię!

Kinga - 6:03pm, Poniedziałek 4 Kwiecień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów