
Buraczkowe naleśniki ze szpinakiem
Autor: thiessa @ 8:02pm, środa 30 Marzec 2011.
Źródło: "Zapraszam na naleśniki" Kathryn Hawkins
Tak właściwie to przepis na crêpes, mniejsze, bardziej wyrafinowane naleśniki, tłustsze i cudownie delikatne. Naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam takich delikatnych. Były tak miękkie, że w celu przewrócenia na druga stronę musiałam się wspomagać talerzem. Naleśniki miały być z wędzoną makrelą, ale wyszła zanim zdążyłam się nią zająć. Ostatecznie stanęło na szpinaku. Do wersji rybnej chętnie powrócę lub wykorzystam przepis i zrobię z jakimś nadzieniem serowym lub warzywnym.
Wersja podstawowa:
12 crêpes ( o Ø 15 cm) lub 6 naleśników normalnej wielkości
125g białej, pszennej mąki,
szczypta soli,
2 całe jajka,
2 żółtka,
300 ml mleka,
60g stopionego masła
Do wersji na słodko: dodatkowo 30g cukru pudru,
Do wersji buraczkowej: dodatkowo 125g ugotowanych i startych na drobnej tarce buraków.
Wymieszać w misce mąkę i sól oraz cukier, jeśli crêpes mają być na słodko. Zrobić wgłębienie, dodać jajka, wlać połowę mleka i wymieszać drucianą trzepaczką. Ubijać lekko, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Nie mieszać za długo.
Dolać stopniowo resztę mleka, mieszając delikatnie. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Smażyć najlepiej na klarowanym maśle każdą za stron po 1 minucie.
2 opakowania liściastego, mrożonego szpinaku,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
4 ząbki wyciśniętego czosnku,
sól, pieprz do smaku.
Do podania:
garść pestek dyni lub słonecznika,
garść startego parmezanu lub grana padano,
posiekana natka pietruszki.
Do garnka wkładamy szpinak, na dno wlewamy odrobinę wody i trzymamy pod przykryciem, aż się rozmrozi. Kiedy to nastąpi odciskany jak największą ilość wody, dodajemy czosnek, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i nakładamy na naleśniki. Zwijamy w rulon lub składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy parmezanem i pestkami dyni lub słonecznika i zapiekamy. Przed podaniem posypujemy natką.
Komentarze
ale fantastyczne one są :) świetny przepis
piegusek1976 - 8:55pm, środa 30 Marzec 2011.
Piekny kolor. I do tego zielony szpinak... Doskonale zestawienie koloru i smaku...mniam :)
majka - 9:20pm, środa 30 Marzec 2011.
Pysznie wyglądają!
Kolory warzyw to ich dodatkowy plus.
Amber - 9:53pm, środa 30 Marzec 2011.
ũwietne zestawienie kolorów.
hania-kasia - 9:53pm, środa 30 Marzec 2011.
I ja się dołączę do peanów na część kolorów na talerzu! Super, a ja uwielbiam taką kolorowa kuchnię!
Kinga - 6:03pm, Poniedziałek 4 Kwiecień 2011.