
Sałatka z fenkułów, topinamburów i soczewicy
Autor: thiessa @ 10:13pm, Niedziela 27 Marzec 2011.
Źródło: "Zapraszam na warzywa" Pippa Cuthbert, Lindsay Cameron Wilson
Nastała wiosna i w końcu odwiedziłam działkę, żeby zebrać trochę topinamburów, do których niemal przez całą zimę nie było dostępu. Działka jest wyjątkowo mokra a ziemia grząska i na dodatek okazało się, że nie dość, że tak jak w tamtym roku, zające zjadły jarmuż to na dodatek tajemnicze zwierze lub zwierzęta niebędące zającami dobrały się do topinamburów. Nadgryzione warzywa zlokalizowałam w okolicach nory tego zwierzęcia. Dobrze przynajmniej, że nie zdążyły zjeść całości i dzięki temu mogłam zrobić sałatkę i właśnie skończyłam gotować na jutro zupę z topinamburów.
Sałatka równie dobrze może być daniem głównym lub wspaniałą kolacją.
Na sałatkę:
20 dag zielonej soczewicy,
350g topinamburów, pokrojonych na 1 cm plasterki,
2 fenkuły, przekrojone na czworo wzdłuż/wzdłuż, wzdłuż potem na mniejsze kawałki,
2 łyżki oliwy.
Na sos:
2 łyżki oliwy extra virgine,
sok z 1 cytryny,
2 łyżeczki musztardy dijon,
mały pęczek natki pietruszki, posiekany,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Soczewicę opłukać, wsypać do garnka z wodą, zagotować. Gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie, ale się nie rozgotuje (około pół godziny).
Piekarnik nagrzać do 200C. Ułożyć plastry topinamburów i kawałki fenkułów w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą. Piec około pół godziny, przewracając od czasu do czasu.
Kiedy soczewica się ugotuje, odcedzić nadmiar wody. Wymieszać w słoiku składniki sosu i polać soczewicę z upieczonymi warzywami. Przyprawić do smaku i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Może Ci się spodoba również: Zimowa zupa z topinamburów i pomidorów
Komentarze
Podoba mi się. I tylko co z topinamburami??? Czytałam o nich, a jakże, ale gdzie ja biedna mieszkanaka ũląska mam je dostać. Działki brak, a nawet gdyby byla, to jestem lewa do hodowania czegokoliwek... Czym je zastapić, z czym je porównać??? A dziś znowu u nas tofu z orzeczhmi ziemnymi i papryka z Tw. przepisyu. wzbogacę je jeszcze o groszek cukrowy (w miejce Tw. fasolnika chińskiego - cokolwiek to jest :) ).
Kinga - 3:56pm, Poniedziałek 28 Marzec 2011.
Kinga nie mam pojecia czym zastapic topinambur. We Wroclawiu mozna go kupic jesienia czasem na bazarach od dzialkowiczow a niemal przez cala zime jest dostepny w sprzedazy na allegro. W smaku przypomina karczochy.
Mam nadzieje, ze tofu smakowalo?
thiessa - 10:50pm, Poniedziałek 28 Marzec 2011.
Ten przepis na tofu jest świetny, robiłam po raz kolejny. Sięgnęłam po niego, nie eksperymentując z nowym, bo miałam gości, więc chciałam coś pewnego. I oczywiście było pycha. Tylko, że tym razem tofu zastąpiłam tempehem.
Kinga - 12:01am, Wtorek 29 Marzec 2011.