
Smażony kurczak z migdałami
Autor: thiessa @ 9:18pm, Wtorek 22 Marzec 2011.
Źródło: "Thai cooking class"
Australian Women's Weekly
Po ugotowaniu fasolnika chińskiego z tofu i orzechami ziemnymi postanowiłam wykorzystać pozostałą jego część do przygotowania czegoś, co już kiedyś robiłam i bardzo mi smakowało. Smażone migdały nadają temu daniu wyjątkowego smaku a kropką nad "i" jest dodatek tajskiej bazylii o lekko anyżowym aromacie. Tym razem nie miałam świeżej, bo zaledwie tydzień temu mąż wysiał nową, ale byłam w posiadaniu suszonej, którą swego czasu zachowałam w ramach eksperymentu, nie licząc na wiele. O dziwo spełniła swoja rolę i zachowała w sobie ten aromat, który decyduje o jej odmienności w stosunku do zwykłej bazylii.
Składniki:
300 g piersi z kurczaka, pokrojonego na cienkie plasterki,
80 g fasolnika chińskiego,
4 łyżki oleju,
110 g blanszowanych migdałów,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki sosu ostrygowego,
1 mała papryczka chilli drobno posiekana,
1 łyżka słodkiego sosu sojowego,
1 łyżka posiekanych liści kolendry,
1 łyżka posiekanych liści tajskiej bazylii.
W woku rozgrzewamy olej, smażymy migdały, aż będą lekko złote, odkładamy.
Dodajemy pozostały olej, smażymy na nim kurczaka 1 minutę, dodajemy fasolkę, pastę curry, sosy, chilli i migdały, smażymy, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy kolendrę i bazylię.

Komentarze
WyglÄ…da bardzo apetycznie, szczególnie migdaÅ‚y.
hania-kasia - 7:53am, środa 23 Marzec 2011.