<<Strona główna

Japońska sałatka Coleslaw

Autor: thiessa @ 8:35pm, Niedziela 20 Marzec 2011.


Źródło: "Kuchnia japońska" fk Wydawnictwo Olesiejuk


O smaku tej sałatki decyduje oryginalny, typowo japoński sos na bazie majonezu.
Majonez pojawił się w Japonii w XIX wieku. Jego produkcję rozpoczęła w 1925r. firma Kewpie, która pozostała dominującym producentem tego artykułu do czasów obecnych. Jak na produkt obcy zdobył w Japonii zadziwiającą popularność. Równie niezwykłe są sposoby jego wykorzystania – stanowi nadzienie onigiri (kulek ryżowych), pokrywa się nim okonomiyaki (rodzaj naleśników), pizzę. W "Kuchniach świata" można kupić oryginalny majonez firmy Kewpie, jednak jego cena powala na kolana, więc ja użyłam do przyrządzenia sałatki zwykłego majonezu, dodałam do niego jedynie odrobinę mieszanki soków z cytryny i limonki, które miały imitować sok z owocu yuzu. 
Jeśli ktoś jest chętny na oryginalny japoński majonez i jest w posiadaniu wszystkich składników do jego wyrobu, może się pokusić o samodzielną jego produkcję np. z TEGO przepisu.

Składniki:

200g kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej,
1 marchewka, obrana pokrojona w cienkie słupki,
150g białej rzodkwi (daikon), obranej i pokrojonej w cienkie słupki,
2 cebulki dymki, pokrojone na cienkie ukośne kawałki,
2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu, podprażane,

sos:
125g japońskiego majonezu,
1 1/2 łyżko japońskiego octu ryżowego,
1 łyżka sake,
1/4 łyżeczki japońskiej musztardy lub pasty wasabi (dałam wasabi),
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 łyżeczki shoyu (japońskie sos sojowy),
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego,
biały, mielony pieprz do smaku.

Białą rzodkiew przełożyć na durszlak, posypać solą i odstawić na 15 minut. Potem rękami odcisnąć nadmiar płynu (pominęłam tą czynność).

Aby przygotować sos należy wszystkie jego składniki umieścić w misce i wymieszać. Aby ułatwić rozpuszczenie się cukru utłukłam go w moździerzu razem z białym pieprzem na proszek.
Do kapusty dodać marchewkę, rzodkiew, cebulę dymkę, sezam i sos. Starannie wymieszać i podawać.

Z Widelcem po Azji
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Uff zalogowałam się i w końcu będę mogła komentować!

Pozdrawiam serdecznie!

Polka - 1:59pm, Poniedziałek 21 Marzec 2011.

Polko bedzie mi milo jak sie czasem odezwiesz.

thiessa - 9:46pm, Poniedziałek 21 Marzec 2011.

Wyglada przepysznie! Musze sobie taka przygotować :)
Pozdrawiam!

atina - 9:10am, środa 30 Marzec 2011.

Atina faktycznie sympatyczna odmiana taka surówka zrobiona w mniej tradycyjny sposob.

thiessa - 8:46pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów