
Japońska sałatka Coleslaw
Autor: thiessa @ 8:35pm, Niedziela 20 Marzec 2011.
Źródło: "Kuchnia japońska" fk Wydawnictwo Olesiejuk
O smaku tej sałatki decyduje oryginalny, typowo japoński sos na bazie majonezu.
Majonez pojawił się w Japonii w XIX wieku. Jego produkcję rozpoczęła w 1925r. firma Kewpie, która pozostała dominującym producentem tego artykułu do czasów obecnych. Jak na produkt obcy zdobył w Japonii zadziwiającą popularność. Równie niezwykłe są sposoby jego wykorzystania – stanowi nadzienie onigiri (kulek ryżowych), pokrywa się nim okonomiyaki (rodzaj naleśników), pizzę. W "Kuchniach świata" można kupić oryginalny majonez firmy Kewpie, jednak jego cena powala na kolana, więc ja użyłam do przyrządzenia sałatki zwykłego majonezu, dodałam do niego jedynie odrobinę mieszanki soków z cytryny i limonki, które miały imitować sok z owocu yuzu.
Jeśli ktoś jest chętny na oryginalny japoński majonez i jest w posiadaniu wszystkich składników do jego wyrobu, może się pokusić o samodzielną jego produkcję np. z TEGO przepisu.
Składniki:
200g kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej,
1 marchewka, obrana pokrojona w cienkie słupki,
150g białej rzodkwi (daikon), obranej i pokrojonej w cienkie słupki,
2 cebulki dymki, pokrojone na cienkie ukośne kawałki,
2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu, podprażane,
sos:
125g japońskiego majonezu,
1 1/2 łyżko japońskiego octu ryżowego,
1 łyżka sake,
1/4 łyżeczki japońskiej musztardy lub pasty wasabi (dałam wasabi),
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
2 łyżeczki shoyu (japońskie sos sojowy),
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego,
biały, mielony pieprz do smaku.
Białą rzodkiew przełożyć na durszlak, posypać solą i odstawić na 15 minut. Potem rękami odcisnąć nadmiar płynu (pominęłam tą czynność).
Aby przygotować sos należy wszystkie jego składniki umieścić w misce i wymieszać. Aby ułatwić rozpuszczenie się cukru utłukłam go w moździerzu razem z białym pieprzem na proszek.
Do kapusty dodać marchewkę, rzodkiew, cebulę dymkę, sezam i sos. Starannie wymieszać i podawać.

Komentarze
Uff zalogowałam się i w końcu będę mogła komentować!
Pozdrawiam serdecznie!
Polka - 1:59pm, Poniedziałek 21 Marzec 2011.
Polko bedzie mi milo jak sie czasem odezwiesz.
thiessa - 9:46pm, Poniedziałek 21 Marzec 2011.
Wyglada przepysznie! Musze sobie taka przygotować :)
Pozdrawiam!
atina - 9:10am, środa 30 Marzec 2011.
Atina faktycznie sympatyczna odmiana taka surówka zrobiona w mniej tradycyjny sposob.
thiessa - 8:46pm, Sobota 2 Kwiecień 2011.