
Ryba i tofu w czerwonym curry
Autor: thiessa @ 11:24pm, Sobota 19 Marzec 2011.
Źródło: "Fresh Thai" Oi Cheepchaiissara
Niedawno był rosół z kulkami a dzisiaj znowu będą kulki. Żeby nie było, za monotonnie dodam, że kulki rybne były w tym tygodniu rosół zaś ponad miesiąc temu, tylko na blogu znalazł się dopiero teraz. Przepyszne są takie kulki pławiące się w mleku kokosowym. Do przyrządzenia curry użyłam jednej czubatej łyżki pasty curry, jest to jednak wersja hard. Dla nieprzyzwyczajonych wystarczy pewnie jedna łyżeczka. Ciekawym urozmaiceniem konsystencji tego dania jest dodatek tofu. Myślę, że można tam też dodać trochę warzyw.
Składniki:
300g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk), pokrojonej na mniejsze kawałki,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
3 korzenie kolendry, drobno posiekane,
1 1/2 łyżki maki kukurydzianej,
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
1 1/2 łyżki oleju,
1 łyżeczka-1 czubata łyżka czerwonej pasty curry (każdy wg. swego smaku),
200 ml mleka kokosowego,
200ml wywaru warzywnego,*
2 łyżki sosu rybnego (dałam 1 łyżkę i uzyskałam właściwą dla siebie słoność),
1 1/2 łyżki cukru palmowego,
200 g tofu, pokrojonego na 1 cm kostkÄ™,
5 listków limonki kafir, przedarte na pół.
Zmiksować rybę, czosnek, korzenie kolendry, mąkę i pieprz na gładką masę. Mokrymi rękami z masy uformować klopsiki o średnicy ok. 2 cm
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pastę curry i smażyć do momentu, kiedy zacznie wydawać intensywny aromat. Dodać mleko kokosowe i wywar warzywny. Zagotować i wrzucić klopsiki, gotować 5 minut nie zagotowując całości. Doprawić sosem rybnym, cukrem i gotować kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać liści limonki kaffir i rozlać do miseczek. Posypać chilli i tajską bazylią. Ja nie miałam, posypałam kolendrą.
* wywar warzywny (ok. 900 ml),
1,2 l ziemnej wody,
1 marchewka, pokrojona na kawałki,
1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki,
1 cebula, pokrojona na ćwiartki,
125g kapusty pekińskiej,
1 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plasterki,
2 całe kolendry (korzeń, łodyga i liście),
5 ziaren pieprzu, zmiażdżone.
Włożyć wszystkie składniki do garnka i zagotować na dużym ogni. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować przez pół godziny.
![]() |
Komentarze
Jak wiesz lubimy dania z ryb, więc to oczywiście nam się podoba;-)
grumko - 6:45am, Niedziela 20 Marzec 2011.
Mnie też się podoba danie, chociaż przyznam się, że nie lubię tofu, dla mnie jakieś warzywko w zamian ;) Miłego dnia :)
nobleva - 9:46am, Niedziela 20 Marzec 2011.
bardzo ciekawy pomysł:)i fajnie się prezentuje:)
Skawola - 1:10pm, Niedziela 20 Marzec 2011.
Dla mnie też warzywa w zamian za tofu, natomiast sam pomysł kulek rybnych pływających w sosie na bazie mleka kokosowego bardzo mi się podoba.
hania-kasia - 8:32pm, Poniedziałek 21 Marzec 2011.