<<Strona główna

Fasolnik chiński z tofu i orzechami ziemnymi

Autor: thiessa @ 10:37pm, Czwartek 17 Marzec 2011.


Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson


TÄ™skniÄ™ już za latem, zwÅ‚aszcza, że nie tak dawno wróciÅ‚am z urlopu w ciepÅ‚ym kraju. Latem mogÄ™ siÄ™ cieszyć ze zbiorów fasolnika chiÅ„skiego z wÅ‚asnej dziaÅ‚ki a tym razem potrawÄ™ przygotowaÅ‚am z fasolnika zamówionego w "Kuchniach Åšwiata". Jest to warzywo o wyglÄ…dzie fasolki szparagowej ale osiÄ…gajÄ…ce znacznie wiekszÄ… dÅ‚ugosć. W smaku bardziej przypomina zielony groszek, niż fasolkÄ™ szparagowÄ… i tak jak on może być zjadane na surowo. Jest sÅ‚odszy od fasolki szparagowej i nie posiada włókien. 
Strąki fasolnika są źródłem bardzo cennego roślinnego białka, w którym występują prawie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka. Prócz białka, którego zawartość może sięgać nawet 10%, nasiona dostarczają cukrów, potasu, wapnia i magnezu, witamin z grupy B, witaminy C i karotenoidów. Podobnie jak fasole zawierają też duże ilości błonnika.
Pamiętam doskonale jak kilka lat temu sprzedawany na azjatyckich targowiskach fasolnik chiński, którego polskiej nazwy jeszcze wówczas nie znałam, wywoływał u mnie zdziwienie. Wtedy nie mogłam nawet przypuszczać, że jego nasiona pojawią się w rodzimych sklepach. Zanim to nastąpiło kilka razy został zasadzony z nasion zakupionych za granicą. W książkach anglojęzycznych występuje pod nazwą długiej fasoli (long bean) lub fasoli wężowej (snake bean).

Składniki:

500 g fasolnika chińskiego, pokrojonego na małe kawałki,
200 g tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
2 tajskie szalotki, pokrojone na plasterki, albo czerwona cebula,
200 ml mleka kokosowego,
115 g prażonych orzechów ziemnych, grubo siekanych,
sok z 1 limonki,
2 łyżeczki palmowego cukru,
2-3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka suszonego chilli w płatkach.

Zagotowujemy w garnku wodę z solą i wrzucamy fasolnik. Gotujemy przez 5 minut a następnie odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą, żeby zachował kolor.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy szalotki i tofu i chwile gotujemy.
Dodajemy sos sojowy, cukier, płatki chilli i mieszamy dopóki cukier się rozpuści. Na koniec dorzucamy fasole, orzechy i podgrzewamy. Wyłączamy gaz i wlewamy sok z limonki.

Z Widelcem po Azji



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, pod Twoim wpływem kupiłam sobie "Kuchnię wegetariańską z fantazją" - podoba mi się ta książka, tylko ją przeglądałam, zaraz zasiadam przyjrzeć się jej blizęj, ale już szata graficzna jest na plus

Nina - 11:22pm, Czwartek 17 Marzec 2011.

przyznam się, że nigdy nie słyszałam o tym fasolniku:)

Skawola - 11:37am, Piątek 18 Marzec 2011.

WidziaÅ‚am fasolnika w Kuchaniach Åšwiata i nawet nie zdawaÅ‚am sobie sprawy, że nosi takÄ… wÅ‚aÅ›nie nazwÄ™ i że smakuje inaczej niż fasolka szparagowa. BÄ™dÄ™ musiaÅ‚a spróbować, bo jeszcze nie jadÅ‚am.

hania-kasia - 9:28pm, Sobota 19 Marzec 2011.

Nina ja naliczylam, ze zrobilam z tej ksiazki juz 20 potraw i wciaz uwazam, ze jest swietna, bo proponuje cos niestandardowego.

Skawola teraz juz usylszalas, wiec mozesz zaczac na niego polowac.

Hania-kasia wiem, ze jest to produkt stale obecny w sklepach orientalnych oferujacych swieze warzywa, mozesz zatem sprobowac. Jak Ci podejdzie to nasiona w sklepach ogrodniczych mozna kupic bez problemu.

thiessa - 9:47pm, Sobota 19 Marzec 2011.

ja zaznaczyłam sobie sporo do zrobienia, bardzo inspirująca książka

Nina - 11:46pm, Niedziela 20 Marzec 2011.

Przepis brzmi mi świetnie. W zakresie dań z tofu polegam na twoich wyborach, bo już nie jedno stąd zrobiłam, w zeszłym tygodniu też i danie było doskonałe.Zatem i to zrobię. Tylko, ze ja raczej nie pokusze się o sadzenie fasolnika, a jedyny sklep z garstką takich warzyw , to Kuchnie Świata w Krakowie i tam nie widziałm fasolnika. Nie pozostaje mi nic innego jak zastąpić go groszkiem cukrowym lub fasolką szparagową.

Kinga - 6:34pm, Poniedziałek 21 Marzec 2011.

Kinga fasolnik sobie zamowilam w "Kuchniach Swiata" i mi sprowadzili a danie to robilam z groszkiem cukrowym tutaj:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=83

thiessa - 7:43pm, Wtorek 22 Marzec 2011.

Planuję zrobić to danie i zastanawiam się, ile porcji wychodzi z podanych w przepisie proporcji? Czym mogę zastąpić cukier palmowy? Pozdrawiam :)

Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 2:22pm, Poniedziałek 16 Styczeń 2017.http://www.chilliczosnekioliwa.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów