
Fasolnik chiński z tofu i orzechami ziemnymi
Autor: thiessa @ 10:37pm, Czwartek 17 Marzec 2011.
Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson
Tęsknię już za latem, zwłaszcza, że nie tak dawno wróciłam z urlopu w ciepłym kraju. Latem mogę się cieszyć ze zbiorów fasolnika chińskiego z własnej działki a tym razem potrawę przygotowałam z fasolnika zamówionego w "Kuchniach Świata". Jest to warzywo o wyglądzie fasolki szparagowej ale osiągające znacznie wiekszą długosć. W smaku bardziej przypomina zielony groszek, niż fasolkę szparagową i tak jak on może być zjadane na surowo. Jest słodszy od fasolki szparagowej i nie posiada włókien.
Strąki fasolnika są źródłem bardzo cennego roślinnego białka, w którym występują prawie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka. Prócz białka, którego zawartość może sięgać nawet 10%, nasiona dostarczają cukrów, potasu, wapnia i magnezu, witamin z grupy B, witaminy C i karotenoidów. Podobnie jak fasole zawierają też duże ilości błonnika.
Pamiętam doskonale jak kilka lat temu sprzedawany na azjatyckich targowiskach fasolnik chiński, którego polskiej nazwy jeszcze wówczas nie znałam, wywoływał u mnie zdziwienie. Wtedy nie mogłam nawet przypuszczać, że jego nasiona pojawią się w rodzimych sklepach. Zanim to nastąpiło kilka razy został zasadzony z nasion zakupionych za granicą. W książkach anglojęzycznych występuje pod nazwą długiej fasoli (long bean) lub fasoli wężowej (snake bean).
Składniki:
500 g fasolnika chińskiego, pokrojonego na małe kawałki,
200 g tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
2 tajskie szalotki, pokrojone na plasterki, albo czerwona cebula,
200 ml mleka kokosowego,
115 g prażonych orzechów ziemnych, grubo siekanych,
sok z 1 limonki,
2 łyżeczki palmowego cukru,
2-3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka suszonego chilli w płatkach.
Zagotowujemy w garnku wodę z solą i wrzucamy fasolnik. Gotujemy przez 5 minut a następnie odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą, żeby zachował kolor.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy szalotki i tofu i chwile gotujemy.
Dodajemy sos sojowy, cukier, płatki chilli i mieszamy dopóki cukier się rozpuści. Na koniec dorzucamy fasole, orzechy i podgrzewamy. Wyłączamy gaz i wlewamy sok z limonki.
Komentarze
Thiesso, pod Twoim wpływem kupiłam sobie "Kuchnię wegetariańską z fantazją" - podoba mi się ta książka, tylko ją przeglądałam, zaraz zasiadam przyjrzeć się jej blizęj, ale już szata graficzna jest na plus
Nina - 11:22pm, Czwartek 17 Marzec 2011.
przyznam się, że nigdy nie słyszałam o tym fasolniku:)
Skawola - 11:37am, Piątek 18 Marzec 2011.
WidziaÅ‚am fasolnika w Kuchaniach Åšwiata i nawet nie zdawaÅ‚am sobie sprawy, że nosi takÄ… wÅ‚aÅ›nie nazwÄ™ i że smakuje inaczej niż fasolka szparagowa. BÄ™dÄ™ musiaÅ‚a spróbować, bo jeszcze nie jadÅ‚am.
hania-kasia - 9:28pm, Sobota 19 Marzec 2011.
Nina ja naliczylam, ze zrobilam z tej ksiazki juz 20 potraw i wciaz uwazam, ze jest swietna, bo proponuje cos niestandardowego.
Skawola teraz juz usylszalas, wiec mozesz zaczac na niego polowac.
Hania-kasia wiem, ze jest to produkt stale obecny w sklepach orientalnych oferujacych swieze warzywa, mozesz zatem sprobowac. Jak Ci podejdzie to nasiona w sklepach ogrodniczych mozna kupic bez problemu.
thiessa - 9:47pm, Sobota 19 Marzec 2011.
ja zaznaczyłam sobie sporo do zrobienia, bardzo inspirująca książka
Nina - 11:46pm, Niedziela 20 Marzec 2011.
Przepis brzmi mi świetnie. W zakresie dań z tofu polegam na twoich wyborach, bo już nie jedno stąd zrobiłam, w zeszłym tygodniu też i danie było doskonałe.Zatem i to zrobię. Tylko, ze ja raczej nie pokusze się o sadzenie fasolnika, a jedyny sklep z garstką takich warzyw , to Kuchnie Świata w Krakowie i tam nie widziałm fasolnika. Nie pozostaje mi nic innego jak zastąpić go groszkiem cukrowym lub fasolką szparagową.
Kinga - 6:34pm, Poniedziałek 21 Marzec 2011.
Kinga fasolnik sobie zamowilam w "Kuchniach Swiata" i mi sprowadzili a danie to robilam z groszkiem cukrowym tutaj:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=83
thiessa - 7:43pm, Wtorek 22 Marzec 2011.
Planuję zrobić to danie i zastanawiam się, ile porcji wychodzi z podanych w przepisie proporcji? Czym mogę zastąpić cukier palmowy? Pozdrawiam :)
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliw - 2:22pm, Poniedziałek 16 Styczeń 2017.http://www.chilliczosnekioliwa.pl