<<Strona główna

Tajski kleisty ryż z mango

Autor: thiessa @ 12:29am, Niedziela 13 Marzec 2011.


Źródło: "The ford of Thailand" Oi Cheepchaiissara


Klasyka kuchni tajskiej i jeden z najsmaczniejszych deserów, przynajmniej dla mnie, bo ciężkie wypieki z dużą ilością kremu zupełnie nie wzbudzają mojego zainteresowania. Ryż, mango i mleko kokosowe uwielbiam ponad wszystko, więc jest to dla mnie połączenie idealne. Cukru w tym deserze niewiele, bo zaledwie jedna łyżka na 4 porcje a istotną rolę odgrywa tutaj dodatek soli, która sprawia, że całość smakuje niezwykle ciekawie.

Składniki:

4 duże dojrzałe mango,
200g kleistego ryżu,
340 ml (1 1/3 szklanki) mleka kokosowego,
1 łyżka cukru palmowego,
3/4 łyżeczki soli
prażony sezam do posypania (opcjonalnie).

Ryż zalać wodą tak, żeby jej powierzchnia znalazła się 5 cm nad ryżem. Namoczyć przez minimum 3 godziny, albo przez noc. Ryż odsączyć i przełożyć do bambusowego koszyczka do gotowania na parze, wyłożonego podwójnie gazą lub do garnka do gotowania na parze. Gotować 20-25 minut. Czas gotowania zależy od długości moczenia. Najlepiej sprawdzać, co 10 minut, czy ryż już jest ugotowany.
W czasie, kiedy ryż kończy się gotować zagotować na małym gazie połowę mleka kokosowego z cukrem i 1/2 łyżeczki soli, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Od razu po ugotowaniu ryżu wymieszać go z mlekiem kokosowym, przykryć i odstawić na 15 minut.
Mango podzielić na kawałki, nałożyć porcję ryżu, polać pozostałym mlekiem kokosowym, wymieszanym z 1/4 łyżeczki soli i posypać prażonym sezamem. Podawać w pokojowej temperaturze.

Z Widelcem po Azji

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jeszcze nie eksperymentowałam z kleistym ryżem, choć ciekawi mnie od dłuższego czasu. Niepewność, jak go gotować powstrzymywała mnie dotychczas od sięgnięcia po ten produkt. W nowym sklepie Kuchni ũwiata widziałam zestaw garnek + koszyk bambusowy do gotowania ryżu, ale mam wątpliwości, czy warto kupić, bo to spora rzacz a miejsca w kuchni mało.

Wczoraj zrobiłam kurczaka w liściach pandanowca - rewelacja! Tak mi smakował, że zapomniałam, iż przydałoby się zrobić zdjęcia na bloga. Pod tym kątem będę musiała przyrzadzić go jeszcze raz.

hania-kasia - 8:05am, Niedziela 13 Marzec 2011.

Ja mam 2 koszyki do gotowania na parze, ale takie zwykle i faktycznie sporo miejsca zajmuja, wiec zakup specjalnego nie za bardzo wchodzi w gre, zwlaszcza, ze zwykly garnek do gotowania na parze dal rade. Normalnie do gotowania ryzu sluzy mi specjalny garnek elektryczny, ktory przywiozolam z Malezji, jak jeszcze w Polsce takie cuda nie byly dostepne.
Co do kurczaka w lisciach pandanowca to wczoraj jednak nie zrobilam, ale bedzie dzisiaj, marynuje sie w lodowce. Jak sie wyrobie to wrzuce na bloga.

thiessa - 8:41am, Niedziela 13 Marzec 2011.

Spróbuję więc z gotowaniem na parze po wyłożeniu gazą. We wspomnianym sklepie widziałam też nieduże garnki do ryżu, ale nie jestem za bardzo ich amatorką, bo w zasadzie nie przyrządzam ryżu bez dodatków - zawsze coś dodaję dla urozmaicenia, np. najpierw podsmażam przyprawy czy pokrojone w drobną kostkę warzywa i nie bardzo sobie wyobrażam, jak bym to robiła w garnku elektrycznym.

hania-kasia - 10:51am, Niedziela 13 Marzec 2011.

PS. Miałam na myśli, że widziałam nieduże garnki elektryczne do ryżu.

hania-kasia - 10:51am, Niedziela 13 Marzec 2011.

a kiedyś robiłam podobne danko, u Komarki znalazłam, bardzo mi smakowało, lubię ryż na słodko

aga-aa@gazeta.pl - 1:21pm, Niedziela 13 Marzec 2011.

ojj racja deser jest boski..;) robiłam podobny z ryżem jasminowym

izaa - 7:22pm, Niedziela 13 Marzec 2011.

Hania-kasia ja nawet gaza nie wykladalam. Pare ziarenek wpadlo mi do dziurek, ale jak sie zaczal gotowac problem sie skonczyl.
Bardzo lubie czysty ryz, byleby jakis dobry jasminowy lub basmati i jesli ma byc dodatkiem do czegos gotuje bez niczego. Mam najmniejszy mozliwy garnek do ryzu a zwazywszy na fakt iz kosztowal mnie jakies 20 zl i sluzy juz 7 lat to byla to niezla transakcja.

Aga ja do ryzu na slodko mam sentyment, bo go czesto w czasach licealnych jadlam na sniadanie z domowym dzemem truskawkowym.

Izaa z ryzem jasminowym tez na pewno dobry, moglabym go jesc bez zadnych dodatkow ale tutaj chcialam zrobic taki oryginalny.

thiessa - 11:11pm, Niedziela 13 Marzec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów