
Tajski kleisty ryż z mango
Autor: thiessa @ 12:29am, Niedziela 13 Marzec 2011.
Źródło: "The ford of Thailand" Oi Cheepchaiissara
Klasyka kuchni tajskiej i jeden z najsmaczniejszych deserów, przynajmniej dla mnie, bo ciężkie wypieki z dużą ilością kremu zupełnie nie wzbudzają mojego zainteresowania. Ryż, mango i mleko kokosowe uwielbiam ponad wszystko, więc jest to dla mnie połączenie idealne. Cukru w tym deserze niewiele, bo zaledwie jedna łyżka na 4 porcje a istotną rolę odgrywa tutaj dodatek soli, która sprawia, że całość smakuje niezwykle ciekawie.
Składniki:
4 duże dojrzałe mango,
200g kleistego ryżu,
340 ml (1 1/3 szklanki) mleka kokosowego,
1 łyżka cukru palmowego,
3/4 łyżeczki soli
prażony sezam do posypania (opcjonalnie).
Ryż zalać wodą tak, żeby jej powierzchnia znalazła się 5 cm nad ryżem. Namoczyć przez minimum 3 godziny, albo przez noc. Ryż odsączyć i przełożyć do bambusowego koszyczka do gotowania na parze, wyłożonego podwójnie gazą lub do garnka do gotowania na parze. Gotować 20-25 minut. Czas gotowania zależy od długości moczenia. Najlepiej sprawdzać, co 10 minut, czy ryż już jest ugotowany.
W czasie, kiedy ryż kończy się gotować zagotować na małym gazie połowę mleka kokosowego z cukrem i 1/2 łyżeczki soli, do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Od razu po ugotowaniu ryżu wymieszać go z mlekiem kokosowym, przykryć i odstawić na 15 minut.
Mango podzielić na kawałki, nałożyć porcję ryżu, polać pozostałym mlekiem kokosowym, wymieszanym z 1/4 łyżeczki soli i posypać prażonym sezamem. Podawać w pokojowej temperaturze.

Komentarze
Jeszcze nie eksperymentowałam z kleistym ryżem, choć ciekawi mnie od dłuższego czasu. Niepewność, jak go gotować powstrzymywała mnie dotychczas od sięgnięcia po ten produkt. W nowym sklepie Kuchni ũwiata widziałam zestaw garnek + koszyk bambusowy do gotowania ryżu, ale mam wątpliwości, czy warto kupić, bo to spora rzacz a miejsca w kuchni mało.
Wczoraj zrobiłam kurczaka w liściach pandanowca - rewelacja! Tak mi smakował, że zapomniałam, iż przydałoby się zrobić zdjęcia na bloga. Pod tym kątem będę musiała przyrzadzić go jeszcze raz.
hania-kasia - 8:05am, Niedziela 13 Marzec 2011.
Ja mam 2 koszyki do gotowania na parze, ale takie zwykle i faktycznie sporo miejsca zajmuja, wiec zakup specjalnego nie za bardzo wchodzi w gre, zwlaszcza, ze zwykly garnek do gotowania na parze dal rade. Normalnie do gotowania ryzu sluzy mi specjalny garnek elektryczny, ktory przywiozolam z Malezji, jak jeszcze w Polsce takie cuda nie byly dostepne.
Co do kurczaka w lisciach pandanowca to wczoraj jednak nie zrobilam, ale bedzie dzisiaj, marynuje sie w lodowce. Jak sie wyrobie to wrzuce na bloga.
thiessa - 8:41am, Niedziela 13 Marzec 2011.
Spróbuję więc z gotowaniem na parze po wyłożeniu gazą. We wspomnianym sklepie widziałam też nieduże garnki do ryżu, ale nie jestem za bardzo ich amatorką, bo w zasadzie nie przyrządzam ryżu bez dodatków - zawsze coś dodaję dla urozmaicenia, np. najpierw podsmażam przyprawy czy pokrojone w drobną kostkę warzywa i nie bardzo sobie wyobrażam, jak bym to robiła w garnku elektrycznym.
hania-kasia - 10:51am, Niedziela 13 Marzec 2011.
PS. Miałam na myśli, że widziałam nieduże garnki elektryczne do ryżu.
hania-kasia - 10:51am, Niedziela 13 Marzec 2011.
a kiedyś robiłam podobne danko, u Komarki znalazłam, bardzo mi smakowało, lubię ryż na słodko
aga-aa@gazeta.pl - 1:21pm, Niedziela 13 Marzec 2011.
ojj racja deser jest boski..;) robiłam podobny z ryżem jasminowym
izaa - 7:22pm, Niedziela 13 Marzec 2011.
Hania-kasia ja nawet gaza nie wykladalam. Pare ziarenek wpadlo mi do dziurek, ale jak sie zaczal gotowac problem sie skonczyl.
Bardzo lubie czysty ryz, byleby jakis dobry jasminowy lub basmati i jesli ma byc dodatkiem do czegos gotuje bez niczego. Mam najmniejszy mozliwy garnek do ryzu a zwazywszy na fakt iz kosztowal mnie jakies 20 zl i sluzy juz 7 lat to byla to niezla transakcja.
Aga ja do ryzu na slodko mam sentyment, bo go czesto w czasach licealnych jadlam na sniadanie z domowym dzemem truskawkowym.
Izaa z ryzem jasminowym tez na pewno dobry, moglabym go jesc bez zadnych dodatkow ale tutaj chcialam zrobic taki oryginalny.
thiessa - 11:11pm, Niedziela 13 Marzec 2011.