<<Strona główna

Ryba z Bangkoku w sosie tamaryndowym z paprykÄ…

Autor: thiessa @ 11:58pm, Piątek 11 Marzec 2011.


Źródło: "Everything Asian" Jean Paré

Trzy tygodnie temu, bÄ™dÄ…c na urlopie, kupiÅ‚am fantastycznÄ… książkÄ™ z której upatrzyÅ‚am sobie pare potraw do zrobienia. Na pierwszy ogieÅ„ poszÅ‚a ryba, którÄ… na pewno kiedyÅ› powtórzÄ™, co zdarza siÄ™ mi niezwykle rzadko. JeÅ›li zecydujÄ™ siÄ™ po raz kolejny na to samo danie to wprowadzam w nim zwykle modyfikacje. 
W oryginale danie to przyrzÄ…dza siÄ™ z ryby z rodziny pangowatych. Ja tej ryby nie jadam, wiÄ™c zdecydowaÅ‚am siÄ™ na mintaja. UsmażonÄ… rybÄ™ wykÅ‚ada siÄ™ na warzywa. Na poczÄ…tku tak zrobiÅ‚am, a później na rybÄ™ wyÅ‚ożyÅ‚am jeszcze warzywa i przyznać muszÄ™, że potrawa w takiej formie smakuje o wiele lepiej, kiedy sos lekko wsiÄ…knie w rybÄ™. 

Składniki:

1/2 szklanki "wody" tamaryndowej,*
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki brązowego cukru.,

1 łyżka oleju,
1 łyżka pasty tom yum (do nabycia w sklepach azjatyckich),
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
pasta chilli (sambal oelek),
1 łyżeczka,

1 szlanka, czerwonej cebuli, posiekanej,
3/4 szklanki cebulki dymki, pokrojonej na 1,5 cm kawałki,
3/4 szklanki czerownej papryki,
3/4 szklanki żółtej papryki,
3/4 szklanki zielonej papryki,

olej do smażenia,
450g filetów z ryby, pokrojonych na kawałki,
1/2 szklanki mÄ…ki.

Wymieszać pierwsze 3 skłądniki i odstawić.
W woku rozgrzać olej i dodać następne 3 skłądniki. Smażyć 30 sekund.
Następnie dopdać 5 kolejnych składników składników smażyć 3 minuty, albo do momentu, kiedy warzywa zaczną mięknąć. Wtedy wymieszać z miksturą tamaryndową i gotować jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie usmażyć na patelni rybę obtoczoną mąką (około 2 minut na każdą ze stron).
Warzywa wyłożyć na talerz i obłożyć usmażoną rybą.

"woda" tamaryndowa
Zalać 4 łyżki pulpy ta,maryndowej 1/2 szklanki wody i fotować prtzrez 2-3 minuty. Następnie przetrzeć przez sito





Z Widelcem po Azji



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

wniosek jest jeden: musisz częściej wyjeżdżać na urlop, bo łowy bardzo udano

Thiesso - uwielbiam TwojÄ… kuchniÄ™, zresztÄ… wiesz chyba...

Nina - 12:01am, Sobota 12 Marzec 2011.

Bardzo fajnie wyglÄ…da. Ryby z tamaryndowcem jeszcze nie jadÅ‚am. IntrygujÄ…ce poÅ‚Ä…czenie - bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a któregoÅ› dnia przetestować.

hania-kasia - 8:25am, Sobota 12 Marzec 2011.

Nina ja tez uwielbiam swoja kuchnie:-)
A do lowienia to mi urlop nie jest potrzebny, aczkolwiek nie przegapie zadnej okazji jak sie dorwe do angielskojezycznej literatury "na zywo". To skutkuje zwykle tym, ze z urlopu wracam z kilkoma nowymi pozycjami.

Hania-kasia koniecznie przetestuj. Na prawde swietne.

thiessa - 4:45pm, Sobota 12 Marzec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów