
Ryba z Bangkoku w sosie tamaryndowym z paprykÄ…
Autor: thiessa @ 11:58pm, Piątek 11 Marzec 2011.
Trzy tygodnie temu, będąc na urlopie, kupiłam fantastyczną książkę z której upatrzyłam sobie pare potraw do zrobienia. Na pierwszy ogień poszła ryba, którą na pewno kiedyś powtórzę, co zdarza się mi niezwykle rzadko. Jeśli zecyduję się po raz kolejny na to samo danie to wprowadzam w nim zwykle modyfikacje.
W oryginale danie to przyrządza się z ryby z rodziny pangowatych. Ja tej ryby nie jadam, więc zdecydowałam się na mintaja. Usmażoną rybę wykłada się na warzywa. Na początku tak zrobiłam, a później na rybę wyłożyłam jeszcze warzywa i przyznać muszę, że potrawa w takiej formie smakuje o wiele lepiej, kiedy sos lekko wsiąknie w rybę.
Składniki:
1/2 szklanki "wody" tamaryndowej,*
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki brązowego cukru.,
1 łyżka oleju,
1 łyżka pasty tom yum (do nabycia w sklepach azjatyckich),
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
pasta chilli (sambal oelek),
1 łyżeczka,
1 szlanka, czerwonej cebuli, posiekanej,
3/4 szklanki cebulki dymki, pokrojonej na 1,5 cm kawałki,
3/4 szklanki czerownej papryki,
3/4 szklanki żółtej papryki,
3/4 szklanki zielonej papryki,
olej do smażenia,
450g filetów z ryby, pokrojonych na kawałki,
1/2 szklanki mÄ…ki.
Wymieszać pierwsze 3 skłądniki i odstawić.
W woku rozgrzać olej i dodać następne 3 skłądniki. Smażyć 30 sekund.
Następnie dopdać 5 kolejnych składników składników smażyć 3 minuty, albo do momentu, kiedy warzywa zaczną mięknąć. Wtedy wymieszać z miksturą tamaryndową i gotować jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie usmażyć na patelni rybę obtoczoną mąką (około 2 minut na każdą ze stron).
Warzywa wyłożyć na talerz i obłożyć usmażoną rybą.
"woda" tamaryndowa
Zalać 4 łyżki pulpy ta,maryndowej 1/2 szklanki wody i fotować prtzrez 2-3 minuty. Następnie przetrzeć przez sito
![]() |
Komentarze
wniosek jest jeden: musisz częściej wyjeżdżać na urlop, bo łowy bardzo udano
Thiesso - uwielbiam TwojÄ… kuchniÄ™, zresztÄ… wiesz chyba...
Nina - 12:01am, Sobota 12 Marzec 2011.
Bardzo fajnie wyglÄ…da. Ryby z tamaryndowcem jeszcze nie jadÅ‚am. IntrygujÄ…ce połączenie - bÄ™dÄ™ musiaÅ‚a któregoÅ› dnia przetestować.
hania-kasia - 8:25am, Sobota 12 Marzec 2011.
Nina ja tez uwielbiam swoja kuchnie:-)
A do lowienia to mi urlop nie jest potrzebny, aczkolwiek nie przegapie zadnej okazji jak sie dorwe do angielskojezycznej literatury "na zywo". To skutkuje zwykle tym, ze z urlopu wracam z kilkoma nowymi pozycjami.
Hania-kasia koniecznie przetestuj. Na prawde swietne.
thiessa - 4:45pm, Sobota 12 Marzec 2011.