
Ziemniaki z patelni z boczkiem i śliwkami
Autor: thiessa @ 10:17pm, środa 9 Marzec 2011.
Dzisiaj w Popielec oczywiście poszczę a ziemniaki były w Tłusty Czwartek. Pączka zjadłam tradycyjnie jednego, a że wolę konkrety od słodkości postanowiłam zaszaleć na tym polu i zrobić coś, czego nie jem na co dzień. Mąż kupił boczek do jajecznicy i przypomniało mi się to danie, które zdarza mi się robić ze dwa razy w roku. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" sprzed paru lat. Nie pamiętam już dokładnych proporcji, bo zawsze robię na oko. Przepis zmodyfikowałam podaję swoja wersję.
Składniki:kilka ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry,
parę plasterków boczku pociętych w kostkę,
1 cebula posiekana,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
8-10 suszonych miękkich śliwek,
sól i pieprz do smaku,
natka do posypania.
Na patelni przysmażyć cebulę i boczek. W razie konieczności można dodać odrobinę tłuszczu. Kiedy cebula i boczek będą zrumienione dodać czosnek, smażyć chwilę wrzucić ziemniaki. Podsmażać do momentu, kiedy staną się lekko rumiane. Najlepiej wyjdą usmażone na innej patelni, albo na tej samej po odłożeniu cebuli z boczkiem. Dodać śliwki, przyprawić solą i pieprzem. Podgrzać. Posypań natką.
Komentarze
Mniam, takie ziemniaki z boczkiem sÄ… pyszne!
Ciekawe sÄ… to Å›liwki, do których ostatnimi czasy siÄ™ przekonaÅ‚em i pewnie by mi w tym daniu zasmakowaÅ‚y;-)
grumko - 5:59am, Czwartek 10 Marzec 2011.
Ciekawe połączenie.
hania-kasia - 6:23am, Czwartek 10 Marzec 2011.
Bardzo lubi.Ä™ takie dania!
mikimama - 10:06am, Czwartek 10 Marzec 2011.
Cześć Thiessa,
znasz coś takiego jak "finger root"? Spotkałam się z tym w przepisach kuchni tajskiej. Ciekawa jestem, czy ma polską nazwę i czy można u nas kupić.
hania-kasia - 12:33pm, Czwartek 10 Marzec 2011.
A wiesz, ja tez takich dań nie jadam, ale tej zimy i nam siezdarzyły kartofle podpiekane z patelni z cebulą i boczkiem. Brakowałao tylko śliwek. Ale planuje raz jeszcze szaleństwo kartoflano - tłuszczowe, więc i śliwki dorzucę!
Kinga - 1:15pm, Czwartek 10 Marzec 2011.
Brzmi pysznie. I ja bym na pewno wolala takie ziemniaczki niz paczka :)
majka - 2:47pm, Czwartek 10 Marzec 2011.
Bardzo polecam sliwki w tym zestawieniu. Danie zyskuje nowy wymiar.
Hania-kasia ten finger root to inaczej krachai. Nie mam pojecia, czy mozna to kupic w Polsce, juz Ty powinnas wiedziec najlepiej, bo jesli juz to na pewno nie we Wroclawiu a w Warszawie. Moze moglabys zapytac o sprowadzenie przy okazji jakis kolejnych dostaw, bo masz duze mozliwosci jesli chodzi o sklepy azjatyckie. Ja mam tylko "Kuchnie Swiata" u siebie, ale zamowilam sobie na nastepny wtorek szpinak wodny i fasolnik chinski. Ten drugi co prawda mam zawsze z dzialki, ale teraz nie sezon. Jak sie uda to bede probowala inne rzeczy zamawiac.
A tak w ogole mam taki korzonek w zamrazarce (szwagierka przywiozla z Tajlandii), ale nie wiem, czy to krachai, czy lesser galangal tez z rodziny imbirowatych. Co do rodzimej nazwy, watpie.
thiessa - 5:10pm, Czwartek 10 Marzec 2011.
Właśnie odkryłam nowy sklep "Kuchni Świata" poświęcony kuchni azjatyckiej. Już się ucieszyłam, bo zobaczyłam tam na zdjęciu właśnie "finger root", ale przedwcześnie - zapytałam i niestety nie bywa u nich, ale będę się rozglądać w innych miejscach. We wspomnianym sklepie kupiłam natomiast dziś świeże korzenie kurkumy i świeże liście pandanu. Też fajne zdobycze.
hania-kasia - 6:14pm, Czwartek 10 Marzec 2011.
Kiedys swieza kurkume przywiozlam z Tajlandii, pozniej uzywalkam do roznych past utluczonych w mozdzierzu. Liscie pandanu mam zas w zamrazarce. Mialy byc do ciasta, ale chyba w sobote bedzie kurczak w lisciach. Bede polowac na korzen lotosu.
thiessa - 9:51pm, Czwartek 10 Marzec 2011.
Ja też wÅ‚aÅ›nie zaplanowaÅ‚am kurczaka w liÅ›ciach pandanu :o)) Do jakiegoÅ› deseru też tych liÅ›ci mi wystarczy, bo opakowanie jest spore. Może część również zamrożę.
WyczytaÅ‚am w Internecie, że Mei Asia to nowy gracz na polskim rynku żywnoÅ›ci azjatyckiej. Miejmy nadziejÄ™, że dotrÄ… też do innych miast. Zainteresowanie sklepem jest duże - przychodzi tam wielu Azjatów, Polaków też sporo.
hania-kasia - 9:30am, Piątek 11 Marzec 2011.
Jakos jestem sceptyczna jesli chodzi o ekspansje tego sklepu. Pewnie znowu skonczy sie na Warszawie, gdzie i tak jak dobrze poszukac wiekszosc tych produktow jest juz dostepna. Znowu sie obejde smakiem.
thiessa - 11:09pm, Piątek 11 Marzec 2011.