<<Strona główna

Ziemniaki z patelni z boczkiem i śliwkami

Autor: thiessa @ 10:17pm, środa 9 Marzec 2011.


Dzisiaj w Popielec oczywiście poszczę a ziemniaki były w Tłusty Czwartek. Pączka zjadłam tradycyjnie  jednego, a że wolę konkrety od słodkości postanowiłam zaszaleć na tym polu i zrobić coś, czego nie jem na co dzień. Mąż kupił boczek do jajecznicy i przypomniało mi się to danie, które zdarza mi się robić ze dwa razy w roku. Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" sprzed paru lat. Nie pamiętam już dokładnych proporcji, bo zawsze robię na oko. Przepis zmodyfikowałam podaję swoja wersję.

Składniki:

kilka ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plastry,
parę plasterków boczku pociętych w kostkę,
1 cebula posiekana,
1 ząbek czosnku, posiekany,
8-10 suszonych miękkich śliwek,
sól i pieprz do smaku,
natka do posypania.

Na patelni przysmażyć cebulę i boczek. W razie konieczności można dodać odrobinę tłuszczu. Kiedy cebula i boczek będą zrumienione dodać czosnek, smażyć chwilę wrzucić ziemniaki. Podsmażać do momentu, kiedy staną się lekko rumiane. Najlepiej wyjdą usmażone na innej patelni, albo na tej samej po odłożeniu cebuli z boczkiem. Dodać śliwki, przyprawić solą i pieprzem. Podgrzać. Posypań natką.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mniam, takie ziemniaki z boczkiem są pyszne!
Ciekawe są to śliwki, do których ostatnimi czasy się przekonałem i pewnie by mi w tym daniu zasmakowały;-)

grumko - 5:59am, Czwartek 10 Marzec 2011.

Ciekawe połączenie.

hania-kasia - 6:23am, Czwartek 10 Marzec 2011.

Bardzo lubi.ę takie dania!

mikimama - 10:06am, Czwartek 10 Marzec 2011.

Cześć Thiessa,
znasz coś takiego jak "finger root"? Spotkałam się z tym w przepisach kuchni tajskiej. Ciekawa jestem, czy ma polską nazwę i czy można u nas kupić.

hania-kasia - 12:33pm, Czwartek 10 Marzec 2011.

A wiesz, ja tez takich dań nie jadam, ale tej zimy i nam siezdarzyły kartofle podpiekane z patelni z cebulą i boczkiem. Brakowałao tylko śliwek. Ale planuje raz jeszcze szaleństwo kartoflano - tłuszczowe, więc i śliwki dorzucę!

Kinga - 1:15pm, Czwartek 10 Marzec 2011.

Brzmi pysznie. I ja bym na pewno wolala takie ziemniaczki niz paczka :)

majka - 2:47pm, Czwartek 10 Marzec 2011.

Bardzo polecam sliwki w tym zestawieniu. Danie zyskuje nowy wymiar.

Hania-kasia ten finger root to inaczej krachai. Nie mam pojecia, czy mozna to kupic w Polsce, juz Ty powinnas wiedziec najlepiej, bo jesli juz to na pewno nie we Wroclawiu a w Warszawie. Moze moglabys zapytac o sprowadzenie przy okazji jakis kolejnych dostaw, bo masz duze mozliwosci jesli chodzi o sklepy azjatyckie. Ja mam tylko "Kuchnie Swiata" u siebie, ale zamowilam sobie na nastepny wtorek szpinak wodny i fasolnik chinski. Ten drugi co prawda mam zawsze z dzialki, ale teraz nie sezon. Jak sie uda to bede probowala inne rzeczy zamawiac.
A tak w ogole mam taki korzonek w zamrazarce (szwagierka przywiozla z Tajlandii), ale nie wiem, czy to krachai, czy lesser galangal tez z rodziny imbirowatych. Co do rodzimej nazwy, watpie.

thiessa - 5:10pm, Czwartek 10 Marzec 2011.

Właśnie odkryłam nowy sklep "Kuchni Świata" poświęcony kuchni azjatyckiej. Już się ucieszyłam, bo zobaczyłam tam na zdjęciu właśnie "finger root", ale przedwcześnie - zapytałam i niestety nie bywa u nich, ale będę się rozglądać w innych miejscach. We wspomnianym sklepie kupiłam natomiast dziś świeże korzenie kurkumy i świeże liście pandanu. Też fajne zdobycze.

hania-kasia - 6:14pm, Czwartek 10 Marzec 2011.

Kiedys swieza kurkume przywiozlam z Tajlandii, pozniej uzywalkam do roznych past utluczonych w mozdzierzu. Liscie pandanu mam zas w zamrazarce. Mialy byc do ciasta, ale chyba w sobote bedzie kurczak w lisciach. Bede polowac na korzen lotosu.

thiessa - 9:51pm, Czwartek 10 Marzec 2011.

Ja też właśnie zaplanowałam kurczaka w liściach pandanu :o)) Do jakiegoś deseru też tych liści mi wystarczy, bo opakowanie jest spore. Może część również zamrożę.

Wyczytałam w Internecie, że Mei Asia to nowy gracz na polskim rynku żywności azjatyckiej. Miejmy nadzieję, że dotrą też do innych miast. Zainteresowanie sklepem jest duże - przychodzi tam wielu Azjatów, Polaków też sporo.

hania-kasia - 9:30am, Piątek 11 Marzec 2011.

Jakos jestem sceptyczna jesli chodzi o ekspansje tego sklepu. Pewnie znowu skonczy sie na Warszawie, gdzie i tak jak dobrze poszukac wiekszosc tych produktow jest juz dostepna. Znowu sie obejde smakiem.

thiessa - 11:09pm, Piątek 11 Marzec 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów